Usudila se mrtvo hladno izmjeriti na vagi pola kg voća, zalijepila cijenu i nakon toga dodala još 1,5 kg.
Kad je otkrivena, opet je mrtvo hladno vratila višak voća te podignute glave i s prezirnim pogledom prema svima ponosno izašla iz dućana, kao da je vlasnica svijeta.Kao maćeha bez milosti. Ona je bez milosti u čuvanju svojeg integriteta.

To znači biti dama.

Dama drži do sebe makar zna da ima grozne i nepopravljive mane, da je slaba i jadna i da nikad nece biti bolja. Naravno, svjesna je i svojih dobrih strana – izgleda, forsiranog uspjeha, lomljive časti, kćerke koja studira u Parizu (i drogira se možda, ali nema veze, to je u Parizu), prijateljstava sa bogatim prijateljicama ...Svjesna je svega.

Ona voli sebe i svoje mane. Drži ih na okupu kao blago ovoga svijeta.

To je njena vrijednost.

Vrijednost je ono što volimo.
Vrijednost je ono što smo spremni uvijek braniti svojim stavom.
Vrijednost je ono duboko u nama prema čemu imamo pozitivan stav.
Vrijednost je  ono što znamo da je naše i što smo prihvatili kao naše.

Da li vrijedim?
Da li dovoljno vrijedim?

Prava dama ne postavlja sebi nikad to pitanje. Ona ima niz postavki koje čine dokaz da vrijedi.
Njen izgled to pokazuje 24 sata na dan, stav, urednost, pogled, glas, držanje. Takav stav zahtijeva od okoline poštovanje. Ako dama posjeduje i kvalitetne moralne i ljudske osobine, onda takvoj ženi nitko ne može stati na kraj i sva su joj vrata otvorena. Za nju zaista vrijedi „sky is the limit“.

Nije vrijednost ono što imamo.

Vrijednost je ono zbog čega mi duboko u sebi smatramo da vrijedimo ili bismo trebali vrijediti.
Možemo biti  iskreni, pošteni, zabavni, bogati, lijepi, pametni, uspješni, ali i dalje imati osjećaj da ne vrijedimo dovoljno i tako se ponašati. Davati na znanje svojim izgledom, stavom, pitanjima da nismo sigurni u svoju vrijednost.

Odakle potječe osjećaj vrijednosti? Od prvih spoznaja da smo živi, a to znači da nam se netko obratio, da nam je netko odgovorio na naše reakcije, da je netko prihvatio naše reakcije. A to su roditelji.

Ako roditelji ignoriraju djetetove zahtjeve, radosti, osmjehe, pitanja, potrebe (a potreba je i da dijete prestane jesti ako nije gladno!), prve poruke koje ce dijete usvojiti i koje ce postati dio podsvijesti jest da – ne vrijedi. Da ne vrijedi ako kaže ne, da ne vrijedi ako nešto traži, da su njegove riječi bezvrijedne, djela bezvrijedna, potrebe bezvrijedne.

Zvuči surovo, ali ovisno koliko je osoba (dijete) senzibilna, utoliko će šteta biti veća.
Teško je uvjeriti osobu koja se stalno pita da li vrijedi – da vrijedi, pa makar osvojila olimpijsku medalju. Osjecaj duboko u nama je jači, najjači.

Zašto neke poslovno uspješne žene, odličnog izgleda, bogate i zabavne biraju destruktivne muškarce koji ih slabe i uništavaju?

Zašto netko tko ima sve, i izgled i karijeru i novac misli da ne vrijedi?

Zašto neke žene unatoč svemu navedenom daju dojam da nisu dame – da ne drže do sebe.

Gdje je točka gdje će žena naći svoju vrijednost? Vrijednost osjećaš samo kad si povezan sam sa sobom. Tamo na tom mjestu se nalaze sva blaga ovoga svijeta - izvor života, snage, poticaj, nada, rješenja. Svoju vrijednost osječaš kad si ti ti.

Cijela priča našega života svodi se na to da se vratimo sebi.
Život jest vraćanje sebi. Svoju vrijednost osječaš kad tvoj arhetip živi.

Samo za podsjetnik, ukratko, nabrojit ću koji su glavni ženski arhetipovi:
Artemida – ženski duh usredotočen na postignuća (problemi s cikulacijom)
Atena – razborita, samouvjerena žena koja se ne povodi za srcem, već za razumom (problemi s kralježnicom, cirkulacijom)
Hestija – strpljiva i stabilna žena uživa u samoći te zrači osjećajem netaknutosti i potpunosti (problemi s hormonima)
Hera – boginja braka, život podređuje najvažnijem cilju pronalaženja supruga i sklapanja braka (problemi s cirkulacijom, hormonima, probavom)
Demetra – majčinski tip, sa porivom pružanja tjelesne i duhovne potpore djeci (problemi s hormonima, živcima)
Perzefona – vječna djevojka sklona pokoravanju, pasivnosti, te potrebom za udovoljavanjem drugima i da drugima bude potrebna (problemi s hormonima, cirkulacijom, živcima)
Afrodita – uživa u ljubavi i ljepoti, seksualnosti i senzualnosti, te potiče na ispunjavanje kreativnih funkcija

Žena je jaka kad misli da je uspjela. A uspjela je kad ostvari svoj arhetip. Ako je rodjena kao Hera (udaja je glavni životni cilj), dok se ne uda neće biti sretna niti zadovoljna. Ako se ne uda smatrat će se neuspješnom, promašenom. To svakako neće ojačati osjećaj vrijednosti u sebi. Prokleto je kad se uspoređujemo. Netko je dobar u poslu, netko u obiteljskom životu, netko u izgledu – a mi svi bi htjeli imati sve. Vidimo samo ono što nemamo. No, da poznajemo sebe i znamo svoje prave potrebe, te donosimo odluke koje nas jačaju, onda naša vrijednost raste.

Kad imamo svoju vrijednost kroz ispunjene unutrasnje zudnje naše duše i ispunjen sustav svojih moralnih vrijednosti, onda imamo integritet.

Ako žudimo za pozornicom, ne možemo raditi u bolnici i imati integritet. Sa svojom unutrašnjom energijom umjetnice bit ćemo smiješni u instituciji ma koliko god se trudili biti racionalni i uvjerljivi.
Jer, vjerovatno ćemo se razotkriti sa prešarenom odjećom i smjelim kombinacijama koje su izraz potisnute kreativnosti, a bit će poticaj za ogovaranje i neugodne šale u kolektivu.

To ženu ruši.

I ona duboko u duši zna da je sebe izdala.

Kad ti stvari ljudi dolaze u život, pitaj se što je moje?
Uzimaj od života samo što je tvoje, što pripada tebi i tvojoj duši.
Reci ne onome što nije tvoje.

Kad imaš svoj integritet onda možeš sve.
Kad imaš integritet onda te ne može nitko isprovocirati, iznervirati, upaliti.
Kad imaš integritet nisi više alergičan na gluten, nemaš upalu.

Nije važno što se dešava oko vas, pogledajte unutar sebe.
Upoznajte sebe.