Ne nosi muslimanski veo, a njezina modna elegancija i profinjenost daleko su poznati u svijetu što potvrđuje činjenica da su ju Vogue i Vanity Fair smjestili među pet najbolje odjevenih žena svijeta.

Obitelj Al-Thani na vlasti je u Kataru od 18. stoljeća, a iz nje potječu trenutni emir Hamad bin Khalifa Al-Thani i predsjednik Vlade Abdulah bin Khalifa Al-Thani. 1971. je proglašen nezavisnim emiratom, čime je dinastija Al Thani izabrala samostalnost, a ne priključenje Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Zanimljiva je i obiteljska povijest dvije dinastije, sadašnjeg emira i njegove treće žene Mozah al-Missned. Naime, najžešći protivnik oca današnjeg emira bio je otac emirove današnje supruge zbog čega je obitelj Missned bila prognana iz Katara. No sadašnji emir svrgnuo je svog oca s prijestolja, a u svrhu pomirenja dviju obitelji emir je oženio Mozah.

Mozah je brzo postala najomiljenija emirova žena s kojom putuje na službena putovanja, pa je tako; ne samo ovih dana već i prije tri godine u pratnji supruga boravila u Hrvatskoj.


Brak između šeike Mozah i šeika Hamada bin Khalifa Al-Thana zapravo bio dogovoren i sklopljen iz interesa, no kažu da je odmah prerastao u ljubav na prvi pogled!

O tome koliko emiru znači Mozah svjedoči i činjenica da je njezin sin Tamim, iako nije prvorođeni šeikov sin, proglašen za prijestolonasljednika. Zaslugama ove pametne i mudre žene Katar je dodatno moderniziran i liberaliziran, no emir i njegova žena ponosno ističu tradicionalne vrijednosti u čijem duhu odgajaju svoje sedmero djece. Jednom prilikom tako je izjavila „Ljudi imaju običaj vjerovati da se, da bi bili moderni, moraju razdvojiti od svojeg naslijeđa, ali to nije istina. To je ono što mi nastojimo dokazati. Ne vidimo globalnog građanina kao nekoga tko nema identitet nego kao nekoga tko ima samopouzdanje i ponosan je na svoju kulturu i povijest te otvoren modernom svijetu“.

Mozah al-Missned rođena je 1959. godine u Kataru, no kako navodim, dio je života živjela u izgnanstvu u Egiptu (zbog sukoba njezinog oca s ocem svog muža). Majka je sedmero djece, ali uz sve obiteljske obveze koje donosi život žene vladara u tradicionalnom Kataru, Mozah al-Missned je diplomirala sociologiju, a aktivno je uključena u rad brojnih organizacija poput: Arapske demokratske zaklade, Zaklade za obrazovanje, znanost i razvoj zajednice koja unutar koje dodjeljuje međunarodnu nagradu WISH za obrazovanje, a bila je i pokretač Al Jazeerinog programa.

Nagrada WISH utemeljena je 2010. godine, a dodjeljuje se za iznimna dostignuća na području obrazovanja, s fondom od pola milijuna dolara. Pod njenim patronatom, otvoren je i obrazovni centar na periferiji Dohe, kampus koji okuplja podružnice najvećih anglosaksonskih sveučilišta.

Vlastitoj je djeci usadila važnost obrazovanja, pa je njezina kćer šeika Mayassa bint Hamad al Thani, nakon doktorata na američkom sveučilištu Columbia, došla na čelo krovne muzejske organizacije u Kataru – Quatar Museums Authority. Ova 31-godišnjakinja danas je (po Forbesu) najmoćnija žena u svijetu umjetnosti i upravlja godišnjim budžetom od minimalno 250 milijuna dolara!!!

Njezina majka Mozah, uz sve dosad nabrojeno, je i veliki borac za prava žena - od 1998.predsjedava Vrhovnim vijećem za obiteljske poslove kojemu je cilj ojačati ulogu obitelji u društvu i ukazuje na probleme žena i djece... Uspjela je postići i da je u Ustavom jedne konzervativne islamske države kao što je Katar zajamčena jednakost spolova.

Budući da prati emira u svim službenim posjetima, svjetska se javnost počela zanimati i za njezin stil odjevanja, koji joj je odmah priskrbio titulu ikone stila i elegancije – modna Biblija Vouge,  smjestio je šeiku u pet najbolje odjevenih žena svijeta. Hvalospjevi tu ne prestaju – britanski dizajner Julien McDonald stilski ju je usporedio sa besmrtnom Jackie O.


E to je muž!!!smiley

Kao i svaka žena iz visokog društva, obožava dizajnersku odjeću. U posjedu tako nema samo pune ormare skupih predmeta, već je na poklon od muža dobila i vlasnički udio u Tiffanyju te Louis Vuitton Moet Hennesy koji ujedinjuje najluksuznije modne brandove poput Diora i Givenchya. Iako je imala veliku ulogu u modernizaciji katarskog društva i voli visoku modu, ova dama nikad nije izdala tradicionalne vrijednosti svoje zemlje, pa su joj zaštitni znak turbani i zatvorene haljine koje ne otkrivaju ništa što ne smije biti otkriveno. Osim toga, jednom je prigodom izjavila da nikad neće obući previsoke štikle ako se pojavljuje sa suprugom – kako ne bi bila viša od njega.