Couguars je kolokvijalni engleski naziv za zrele, uspješne, jake i seksi žene, koje su  starije od svojih partnera. Upotrebljava se još uvijek s dozom podsmjeha, jer konzervativni brane svoje kote čvrsto ukopani, pa i dalje im nije čudno ako neki stari razvratnik tipa Trump ili Berlusconi bude uzvanik na rođendanu 18-godišnjakinje, a za ženu na njegovom mjestu rekli da nije dobro u glavi (jer "šta će s klincima").

No, iskreno -samo po pitanju estetike koja od ove dvije slike iste osobe djeluje više harmonična?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poludim kad fotići zaskoče neku slavnu ženu sa sijedim izrastom ili joj snime celulit kad drži prekrižene noge... i onda danima polemiziraju i anketiraju ljude -da li je ona još uvijek sexy. Taj primitivizam prema ženama, koje odbijaju pokrivati godine ili su se drznule imati sijedi izrast od kojeg nisu bile brže, bio bi još veći da je slikana sa mlađim muškarcem. 
Nasuprot tome, potpuno je normalno da čelavi i debeli Briattore bude u kadru s klinkama!

Bolje kuguarka, nego da heklam jer heklanje me nimalo ne zanima


Ne kužim zbog čega bi vam trebalo biti logično da je mlađa partnerica, infuzija muškarcu a da se žena u takvom odnosu treba osjećati nelagodno? Tko ih osuđuje? Onaj tko nema hrabrosti. Pa to umota u celofan "poštivanja tradicionalnih vrijednosti".

Najnovija istraživanja, pokazuju da se couguars osjećaju mlađe nego što realno jesu, pa tako i izgledaju. Sklonije su konzumaciji svih životnih radosti: uz tjelesne užitke tu su izlasci, putovanja, druženja s različitim ljudima... Što ih dodatno spoznajno obogaćuje! Ne vrte stalno istu problematiku vezanu za zrelu dob žena "podložnijih tuđem mišljenju" (tipa išijas, penzionerski dani, turska sapunica)... Naprosto, veza s mlađim muškarcem unosi više energije u život!

Istraživanje ne koje se pozivam (a mogla sam ga i ja napraviti među frendicama) yes je obuhvatilo 1000 žena i pokazalo da su mlađi partneri zdravi za žene i pomlađuju ih prosječno četiri godine. (Moram priznati da se s time ne slažem jer mislim da je to više od 4 godine.) Pa Ladies, što se čeka; sto puta vam je zdravije naći mladog dečka nego ići na botox! Veza s mlađim muškarcima tjera vas i se više brinete o tijelu; što je jako dobro -pazeći na prehranu, pazite i na zdravlje. Nije li konkluzija, mlađi muškarac=mlađe mi??? S tim, da "mladost" nije samo kronološki pojam. 


Seljačine isključene

Kada je prvi puta upotrijebljena riječ couguars (a da ne podrazumijeva životinju) imala je seksističku konotaciju. Koristila se za bogatašice na brdima iznad  Los Angelesa, koje su uživale s mlađim muškarcima, poput glumaca i glazbenika željnih "naglih pomaka u karijeri". Asocijacija je bila na ženke kuguara jer one žive na brdima.

Kuguarke su tako snažne i moćne žene da one uopće ne uzimaju u obzir frajere koji imaju predrasude o ženama! A naročito ne one koji ne drže do sebe!! One su  atraktivne, neovisne, samosvjesne žene (nebitno koliko godina) koje znaju što žele, u dobroj su formi i vode aktivan život, sa svime što to podrazumijeva; pa zar je čudno da izgledaju desetak godina mlađe od vršnjakinja sklonih biti otirač?!?

Šarm kuguarki se ne temelji na plitkim pojmovima ljepote... Nisu histerične... Ne misle da će im plave ekstenzije do guzice i nokti kao orlove kanđe, donijeti rješenje egzistencijalnih problema... One same rješavaju svoje probleme. I treba im netko da ih relaksira a ne dodatno optereti. Ako je to njihov vršnjak -super. Ako je stariji -super. Ako je mlađi još bolje!

Kroz povijest
...

Dakle, pojam jest noviji, no fenomen nije. Elizabeta I i Katarina Velika također su "volile piletinu". Jasno,  to u njihovo vrijeme bilo skaredno, no bile su velike vladarice pa su onima koji su se javno-kritički odnosili prema njihovoj preferenciji -punile Tower i petrogradski zatvor. U narednim stoljećima takva se ljubav tajila a akterice prolazile vrlo raznoliku gradaciju društvene osude; od lomače do ismijavanja.  Posljednjih 30 godina takva ljubav potvrđena je mnogim životnim pričama poznatih i nepoznatih.

Balkanski stereotip podrazumijeva da su kuguarke patetične, usamljene žene koje se dosađuju i traže razbibrigu a njihovi mlađi partneri ih financijski iskorištavaju. Ne tješite se ljudi; uopće nije tako!

U "kuguarskoj" životnoj dobi suočavamo se s potpunom erozijom kvalitete dugogodišnjeg braka ili njegovim raspadom. I sad...hvala Bogu da žene više ne smatraju da im je jedina opcija sjediti doma i vezući goblene oplakivati sudbinu. One sve i da žele, ne mogu tako živjeti jer moraju smoći snage da od krhotina ponovo sastave svoj život. U tom naletu obnovljene volje za životom i novim početkom, naravno da traže nekoga tko je "lagan". Tu čak niti seks nije presudan faktor, koliko je bitna životna energija koju dobivaju od mlađih muškaraca! Nisu komplicirani niti namrgođeni, ne dave, ne gnjave... Uostalom muškarci...znate već; pa godinama ste tako obrazlagali frendovima, zašto je piletina i na duži period bolja :-) 

Nešto što u povrijeđenom srcu krene kao "na ljutu ranu ljuta trava", zna evoluirati u kvalitetan partnerski odnos u kojem žena bude partner, koji onog drugoga prilagođava sebi i svojim potrebama. Što bude fenomenalan osjećaj i mnogima lijepa promjena!

Vraćam se na neprihvaćanje okoline Homo balkanicusa...

Dio neprihvaćanja leži i u idealima fizičke ljepote koji dominiraju u društvu, a prema kojima se žene starije dobi (za razliku od njihovih muških vršnjaka) ne smatraju privlačnima, a još manje se priznaje postojanje njihovih seksualnih života i želja. Molim vas, ajmo sastaviti ekipu objektivnih estetskih stručnjaka i promotriti današnju tipičnu 45-godišnjakinju i njenog muškog vršnjaka. Pa da vidimo do kakvih će zaključaka doći...

I da li je još uvijek dovoljno da je "on" slikan kraj Mercedesa i pofarban ko pokojni Ivo Robić, pa možemo reči da "dobro izgleda za svoje godine"??? Zaboga, promotrite žene oko sebe malo bolje! Žena je po vokaciji disciplinirano biće. Uvjeravam vas, da joj je nakon života s čupanjem dlaka, porođajima, dojenjima...pjesmica odlaziti u teretanu (i još pri tome nemamo dramu pri izbjegavanju monstruozne količine pive a ležanje na kauču kao kulminaciju zadovoljstva, nismo nikada ni doživljavale)

Mlađi muškarci koji vole kuguarke, vele da traže smislen odnos i komunikaciju baziranu na poštovanju. Za vršnjakinje kažu da su površne i okrenute samo materijalnim stvarima, a često su i opterećene veličinom grudi, celulitom i težinom. No, obzirom na utjecaj blentavih medija -ništa čudno. Dakle, ne postoje niti samo muškarci, koji traže klinku da im se divi i povlađuje. Postoje i muškarci s malo višim kriterijima za ono što podrazumijeva "odnos"! Odnosi mlađeg muškarca i starije žene su mnogo kompaktniji nego što većina ljudi misli. 


Alma Draganić-Brkić