"Alfa mužjak", šarmantan, djeluje samouvjeren, pomalo agresivan što ide u prilog njegovoj muževnosti. Emotivan je... Ljubomoran (što u razumnoj mjeri ženskom egu konvenira)  i posesivan, voli da njegova "ženka" pripada samo njemu. Ideal macho muškarca ili onoga što se često zove  "alfa mužijak" je fenomen koji se kod velikog broja djevojaka njegovao od malih nogu. Na osnovu toga su izgradile sliku „pravog muškarca“ koji zna što hoće i koji zna ih zna „muški“ zavesti i oboriti sa nogu. Ono što im se naročito čini izazovnim kod ovakvih muškaraca je činjenica da je do njihovih emocija teško doprijeti.

One vjeruju da su oni suštinski emotivni ali svoje emocije ne rasipaju na sve strane i rijetko ih pokazuju jer to naprosto nije cool te se ne uklapa u ideal macho muškarca.

Iako su one često frustrirane činjenicom da im on ne pokazuje svoje emocije, muškarac koji bi prema njima bio blag, pažljiv, pun razumijevanja ne bi im bio toliko zanimljiv. Dakle, veliki broj žena upoznat je sa profilom macho muškarca i usvojila ga je kao svoj tip muškarca sa kim teži ostvariti vezu. Ono što veliki broj žena ne zna je da ispod ovog površnog šarma i muževnih osobina (koje su zapravo jedna lažna sigurnost u sebe i odlučnost) leži emocionalna tupost i praznina. Ispod ove muževne snage vrlo često nalaze se ništa drugo do psihopatska obilježja ličnosti.

Nepohodno je demistificirati profil macho muškarca i objasniti šta psihopatska ličnost je. Značenje koje pripisujemo riječi "psihopat" posljedica je filmova u kojima su oni predstavljeni kao osobe sa kriminalnim dosjeom, ubojice, siledžije i slično. Psihopat u stvarnom životu ne mora imati kriminalni dosje. To nije psihopat o kome gledamo u filmovima koji će da vas izbosti u tuš kabini ili ubiti na spavanju.

Psihopat u stvarnom životu može biti upravo taj čuveni "alfa mužjak" koji odiše muževnom snagom, djeluje sigurno u sebe, vrlo je zavodljiv i šarmantan, naprosto vas obara sa nogu… Nećemo tvrditi da su svi muškarci sa navedenim osobinama nužno i psihopati ali svakako smatramo da je dobro i korisno znati obilježja psihopatske ličnosti kako vam se ne bi desilo da padnete na šarm a završite sa psihopatom!

Dakle, šta su tipično psihopatske osobine koje leže ispod zavodljivosti i šarma? On ne izgleda ni ludo ni nasilno. Čak naprotiv, djeluje vrlo stabilno i staloženo, kao muškarac na koga se u potpunosti možete osloniti -siguran u sebe i pouzdan. Nije rijetkost da posjeduje tzv. magičnu privlačnost. Imate utisak da vas nešto vuče k njemu. U njega se luđački zaljubljujete... Veza sa njim u početku djeluje kao „medeni mjesec“. Sve je savršeno i vi ste ubijeđeni da ste našli čovjeka svog života.

Ovakav muškarac je najčešće izuzetno manipulativan i vrlo uspješan u prikrivanju svoje patologije. Ipak, ukoliko pronađete sličnost između njega i pokazatelja psihopatske ličnosti koje ćemo navesti, bilo bi dobro da se zapitate da li je vaš muškarac samo alfa mužjak ili neko tko može biti opasan po vašu socijalnu, psihološku i emocionalnu dobrobit.

Pokazatelji psihopatske ličnosti

1. Grubost
Psihopat je sklon grubom ponašanju. On se lako potuče, prijeti drugima, ima ispade bijesa…Od njega ćete često slušati o nasilju u svom životu. On ima povijest nasilnog ponašanja. Psihopat lako plane i radi opasne stvari kao što je prebrza vožnja, udaranje zidova i udaranje stvari. Njegovo nasilno ponašanje naravno uvijek ima dobro opravdanje. U argumentima koje daje kako bi opravdao svoju agresiju vidi se manipulativna moć kojom on raspolaže. On će vas ubijediti da su drugi krivi, da je situacija bila takva i da nije imao izbora nego reagirati nasilno. Jedna od njihovih glavnih karakteristika je bijes!

2. Ubijanje vašeg samopouzdanja
Psihopat vas uporno spušta. On konstantno ispravlja vaše greške i korigira vaše ponašanje. On će vam reći da ste predebeli, ružni, da gluposti pričate ili loše izgledate. Ponižavanje i uništavanje vašeg samopoštovanja omogućava mu da se prema vama loše odnosi kao da ste to zaslužili. Sa jedne strane on vas ponižava a sa druge veliča sebe. On vas uvjerava da je najbolja stvar koja vam se ikada dogodila! Njega želi toliko mnogo žena a vi ste sretnica koja ga je ulovila i trebate biti zahvalni što je on sa vama. Ovakvim tretmanom i sami počinjete sumnjati u sebe i postajete previše obazrivi, pazite šta radite i kako se ponašate.

3. Emotivna klackalica
Veza sa psihopatom podsjeća na emocionalnu klackalicu. On ima faze kada je potpuno emotivno odsutan, hladan, nepristupačan. Ne želi komunicirati i djeluje ljutito bez ikakvog razloga. Non stop vam nešto zamjera i sve mu smeta. Nakon ove faze, on iznenada upada u fazu kada je beskrajno sladak i pažljiv, radi sve one stvari koje je radio kada ste započeli vezu. Kada nastupi ta “slatka” faza vi se nadate da je on raskrstio sa svojim lošim osobinama. Uzalud se nadate!

4. Posesivnost i kontrola
Psihopat ispoljava izrazito posesivno i kontrolirajuće ponašanje. On vam zabranjuje izlaske, stalno vas provjerava, zabranjuje vam komunikaciju sa drugim muškarcima. Kada vas zove na mobitel a vi se ne javite on zahtijeva da zna razlog zašto se niste javili, sa kim ste bili i šta ste radili. On čeprka po vašem telefonu, proverava vašu poštu, pretura po vašoj taški… Posesivnost i ljubomoru koju on demonstrira svojim ponašanjem, vi možete protumačiti kao pokazatelje ljubavi. To nisu znaci ljubavi već sredstva kojima on postiže potpunu kontrolu nad vašim životom! Vrhunac kontrole on postiže kada u potpunosti ograniči vaše kretanje. On vam navodi argumente zašto na određena mjesta ne smijete. Govori vam kako da se ponašate u javnosti, kako da se oblačite, koju muziku da slušate, sa kim se smijete da družiti… I na kraju kada u potpunosti uspostavi kontrolu nad vašim ponašanjem i kada ima potpuni uvid u vaša kretanja on dobiva slobodu da radi šta hoće i nikada ne bude otkriven!

5. Seksualni promiskuitet
Psihopat je sklon seksualnom promiskuitetu. On vrlo često vara i radi vješto, zato rijetko bude uhvaćen na djelu. Iako on laže i vara i ne osjeća se krivim zbog toga, ponekada se suoči sa svojim greškama (najčešće kada je otkriven) i djeluje kao da se suočava sa posljedicama svog ponašanja pošteno, hrabro i muški. On može plakati, moliti i obećavati da se to nikada više neće ponoviti. Ovaj nastup je naravno još jedan vid manipulacije. Nakon što mu oprostite greške on će ih ponoviti jer jedna od ključnih karakteristika psihopata jeste nesposobnost da uče iz iskustva.

6. Panika zbog raskida
Psihopat se užasno plaši ideje raskida, osim ako naravno ta ideja nije njegova. Ideja da može biti odbačen od strane partnerice za njega je potpuno neprihvatljiva i učiniti će sve da to spriječi. Nije rijetkost da se slomi, rasplače, moli, obećava da će se promijeniti ili čak prijeti samoubojstvom. Obasipa vas telefonskim pozivima, zove vaše rođake, prijatelje i moli ih da vam prenesu koliko vas voli. Nije rijetkost da vas zovu njegovi rođaci kako bi vam pomogli da se pomirite. Nakon što vas privoli da ga primite natrag on neko vrijeme postaje sladak i pažljiv. Poslije nekog vremena njegova potreba da vas kontrolira postaje još veća.

7. Patološka egocentričnost
Kao što smo već spomenuli, psihopata vas ubjeđuje da je on najbolja stvar koja vam se ikada desila. On je uvjeren da je uvijek u pravu i da sve radi ispravno. Njegove potrebe su uvijek na prvom mestu. Neprijateljski je raspoložen prema svakoj kritici i burno reagira kada ga kritiziraju.

8. Uvijek su drugi krivi
Jedna od bitnih karakteristika psihopata je odsustvo svakog uvida. On nikada ne preuzima odgovornost za svoje ponašanje. Ako se radi o tome da vozi kao manijak i pokušava izgurati sa puta nedužnog vozača -kriv je drugi vozač. Ako vas je prevario, nije on kriv već sve te žene koje ga zavode. On je sklon projekcijama i optuživanju drugih za svoje nevolje.

9. Ne voli vaše prijatelje i obitelj
U cilju potpune kontrole vašeg ponašanja, psihopat vas počinje okretati protiv prijatelja i obitelji. On pretpostavlja da bi vaši prijatelji mogli negativno utjecati na vaš odnos i mišljenje koje vi imate o njemu, zbog čega vam počinje ružno pričati o njima i zamjerati im niz stvari. Često smatra da se vaše prijateljice ponašaju nedolično ili da ga neke od njih čak zavode što naravno predstavlja vid manipulacije kojim će vas lakše udaljiti od prijateljica. Često se dešava i da ne podnosi vašu obitelj. I to iz jednostavnog razloga što ne može podnijeti ideju da vas dijeli sa bilo kim.

10. Nesposobnost za ljubav
Psihopat ne zna voliti. Njegova patološka egocentričnost i emotivna tupost mu to ne dozvoljavaju. On u ženi ne vidi biće sa kojim istinski može da uspostavi intiman odnos. Za njega je žena samim tim što je žena, inferiorno biće. Žena je za njega funkcija. On od nje nastoji stvoriti sredstvo za zadovoljenje vlastitih potreba i u tu svrhu koristi se raznim manipulacijama kao što su ponižavanje, obezvređivanje, ljubomora i posesivnost. Ono ka čemu teži je da od žene napravi lutku, domaćicu, seksualnu robinju ili majku. Lutka mu služi da bi je pokazao drugima i na taj način bildao vlastiti ego time što pored sebe ima privlačnu ženu. Domaćica mu služi da sjedi kući i zadovoljava njegove bazične potrebe. Seksualna robinja je žena koja robuje svim njegovim seksualnim perverzijama. Majka je ona koja podržava njegove poslovne uspjehe, koja ga pazi, čuva i brine o njemu. Ona je često pametna žena koja je zaslužna za njegove uspjehe ali za koje on beskrupulozno preuzima zasluge.

Lina Turkalj-Vajagić