Ako u životu niste par puta umrli onda niste ni živjeli. Od bola, od ljubavi, od tuge, od nepravde, od previše ničega i od premalo svačega. Ako niste umirali onda znajte da niste živeli, samo ste postojali. Kao što nema udaha bez izdisaja, tako nema ni pravog življenja bez umiranja.

Življenje nema nikakve veze sa ljepotom, jer je prolazna, ni sa pameću, jer danas svatko misli da je ima, a pogotovo sa bogatstvom jer je prokleto. Proživi se tek onda kada svoje unutrašnje biće naučiš kako se ljubavi preboljevaju, kako se krvnicima oprašta, kako se zla dobrotom pobjeđuju, kad ga naučiš kako da snažno šuti, onda kad svi od bola kukaju i kako da najglasnije govori onda kad svi od straha šute. Tek tada čovjekoliki nosilac JMBG-a postaje živi Čovjek.

Kada ste posljednji put pitali svoje unutrašnje biće kako je?
Evo ja ga pitam:
Kako si? Kada si posljednji put iskreno pričalo sa gazdom? Da li te sluša uopće kad se dereš iznutra, ili kad mu šapućeš kroz savjest? Kada si posljednji put vidjelo svjetlost dana? Kada si posljednji put ljubilo neku drugu dušu toliko dugo da ti od prokrvljenosti usne utrnu? Kada si posljednji put bilo toliko napaljeno da si knedlom guralo požudu niz grlo? Kada si posljednji put plesalo do vrtoglavice dok su ti ruke uprte u plafon a stopala odljepljena od poda? Kada si posljednji put pustilo da ti stih neke pjesme ježenjem izvrće naopačke pore duž kralježnice?

Pustite ga van iz sebe. Odmah sada. Poslije je kasno. Neka diše i neka trči. Budite iskreni prema sebi jer ako niste, onda niste ni živjeli. Samo ste se zavaravali. Pokušajte da svoje unutrašnje biće što prije pustiti van jer samo tamo može živjeti, i pokušajte da kad izađe tamo nekog i zatekne jer svijet neće čekati na tebe da shvatiš kako se živi sa iskrenošću.

Nebitno je da li imate dvadeset, pedeset ili osamdeset, ako ste živi već ste lijepi, pametni i bogati jer se život ne mjeri lajkovima, IQ-om i lovom. Zato, iako ste punoljetni, odigrajte ponekad skrivača, iako su vam psi koje ste hranili ujedali ruke, udomite neku lutalicu, iako su vas pljačkali oni kojima ste pomagali, i dalje neznancima ostavite veći bakšiš nego što ste planirali, držite što više djece u naručju, odvrnite muziku do daske i ljubite. Puno ljubite.

Svojom dobrotom možda nećemo promijeniti čitav svijet, ali sigurno možemo nekome promijeniti čitav jedan svijet.

Blogdan