Bila sam putnik u autu i pokušavala odglumiti slabost; da prošvercam svoje ispred 258 auta u koloni...

Brojevi šasije i motora, na automobilima tržišne vrijednosti 5000 eura (dakle nerentabilnih za krađu, što je jasno k'o dan svakome), količine leukocita u krvi vozača, trokut, brisevi iz nosa i uha, zimska oprema, prva pomoć, labradori koji njuškaju po autu sirotana kod kojeg bi eventualno mogli naći lož ulje umjesto dizela, a i za to je jedva skuckao...

Izašla sam, protegnula ukočene udove i isprsila se. Možda naletim na nekog policajca, kojem je tata Bosanac, pomislila sam. A s njim ću lako. Autobus karlovačke registracije i naljepnicama Gardalanda odvukao mi je pozornost. Bakice s unucima i roditelji s dječicom - na proputovanju su izlazili iz busa koji su potom zaključavali... Na -10 čekale da im slovenska policajka pritiskom na gumb, otvori besprijekorno ulaštena vrata. Samo dijete s pratnjom! Ulazili su s promrzlom dječicom, koja su imala više kila odjeće no što su sami teški, u zagrijan prostor gdje kojem je radila prpošna Slovenka u prozirnoj košuljici. Šmugnula sam s jednom bakicom „tražeći wc“. Policajka je ponavljala postupak svojih kolega na provjeri putovnica osobnih automobila, propitujući se kako su se uopće odlučili na prolazak kroz svetu zemlju - Sloveniju. Kao da je prošla Mosadovu školu!

Ekspeditivnošću ovisnika o heroinu i sedativima, na slovenskom je postavljala pitanja na koja su sporo odgovarali - jer je nisu razumjeli. Sve to bi trajalo i trajalo... Ovi pothlađeni, koji su čekali vani su na rubu nervnog sloma pokušavali su smiriti slinavu dječicu koja su zanovijetala... Ovi unutra padali su u nesvijest (nastojeći se sporazumjeti) u tropskim uvjetima s  kaputima i kapama na sebi. Kao stoka usred svinjske kuge. Izgleda da Slovenci još uvijek ne daju onima koji nisu „Arijevci“ (dakle kojima se mama spetljala s „Neslovencima“) pristup državnoj službi.

Hladni Slovenci su se još u Jugi ponašali kao sveti narod! Nadmeno ponašanje i podcjenjivački stav prema svim „građanima drugog reda“, i to od političkog establišmenta do policajaca koji štambiljaju putovnice. Jedini u koje polažem nadu su Bosanci, koji su među pohotnim Slovenkama, prilično omiljeni. I uobičajeni. Pa bi se (ipak) za 30-ak godina mogle dogoditi značajnije promjene nabolje, na slovenskom genotipu. Do tada polako...

Sve ove godine, svaka slovenska vlada, bez obzira na političku opciju, nam je s visoka objašnjavala da smo mi Balkanci, a oni "kulturna Europa". Ucjenjivali su nas kad god su mogli i čime god su stigli... S jednim ciljem, da uzmu tuđe i ne daju ono što su dužni dati. Nema kraja njihovoj pohlepi i egoizmu. Nuklearka Krško, vojarna Sv. Gera, SAVUDRIJSKA VALA, Ljubljanska banka, sumanuti Joško Joras, vinjete itd...

Arbitre bomo najedli, napili in €€€€€€, šele potem (bodo Hrvati najebali)

Evo kako to radi "kulturna Europa"...600 m ceste kod Gruškovja su gradili 6 godina (da slučajno mi Hrvati ne bi prodisali malo od turizma), blokirali nam pristupne pregovore za EU, ucjenjivali s nuklearkom Krško (obustava isporuke energije, zbrinjavanje radioaktivnog otpada itd.).Samo ucjene. Al dobro, mi smo seljaci pa "kulturnu Europu" ne kužimo. Naposljetku,  jel itko misli da bi toliko forsirali da se prihvati odluka arbitraže da nisu 100% znali da će biti u njihovu korist?

Slovenija je fenomenalno pokazala kakvi su klošari članovi Arbitražnog vijeća i kako ih je lako „udobrovoljiti“. Hrvatsku nitko ne može prisiliti na prihvaćanje arbitražne presude - čisto de iure govoreći; države su subjekti međunarodnog prava a moralno smo 100 % čisti pred svijetom jer ostavka slovenskog arbitra je samo krunski dokaz da je Slovenija oduvijek htjela manipulirati arbitražom.. Ucjenjivačka platforma Slovenije je definitivno pala u vodu i ovo je velika pouka Hrvatima da nikad više ne prihvaćaju nikakve igrice oko ozemlja i mora.

Kako je dogovor bio uvijek nemoguć, sada preostaje samo Međunarodni sud pravde, koji je pak za Sloveniju neprihvatljiv u cijelosti jer znaju da tamo ne mogu potkupiti članove Suda jer bi izbio svjetski skandal. Zaključno, samo se treba bojati hrvatskih političara u budućnosti. Bome ni Račan ni Kosorica se nisu proslavili.

Nema love od Slovenaca

Podsjetila bi susjede da su 2001. u Beču ministri vanjskih poslova država slijednica SFRJ, potpisali Aneks Ugovora o sukcesiji. Načelo teritorijalnosti iz tog Ugovora, na koje se Slovenci pozivaju, znači da svaka od država slijednica bivše federacije mora preuzeti jamstva za sveukupnu štednju prikupljenu na njenom današnjem području. Bez obzira u koju banku je položena.

Udio Slovenije u podjeli financijske imovine i obveza od 16%, proizišao i iz njenog udjela u deviznim depozitima građana deponiranima kod bivše Narodne banke Jugoslavije... U korist Slovenije uračunati su i depoziti građana kod filijala Ljubljanske banke, u svim republikama bivše federacije! Bez tih depozita i udio Slovenije u raspodjeli imovine bio bi znatno niži. Oko 13,26 %. Dakle, kod podjele prava trebao bi vrijediti jedan princip, kod izmirivanja obveza prema štedišama drugi?!

U Ljubljanskoj banci je za vrijeme bivše Jugoslavije cca 130 000 hrvatskih građana je imalo otvorene štedne račune. Ta sredstva nisu nikada vraćena. Nakon raspada Jugoslavije Ljubljanska banka objavila je stečaj. Banka nasljednica, Nova ljubljanska banka je prema teritorijalnom principu priznala štedne uloge samo slovenskih štediša! Nije li to diskriminacija?

Da Hrvati nisu bez samopoštovanja, puno čvršće bi od početka štitili svoje interese. Ne bi mislili da je savijanje kičme jedina strategija opstanka. Miroslav Cerar je odličan primjer sposobnog političara. Navodno je s Ecclestoneom dogovorio gradnju nove staze Formule 1. Oko Slovenije. Unatoč tom "sjajnom ekonomskom postignuću", bit će onako kako kaže EU. Zbog pregovora u ulasku u EU smo se i našli u situaciji sa arbitražom.

Prije smo plesali kako je svirao Beograd a sada kako svira Bruxelles. Što se Sv. Gere tiće treba odmah početi naplaćivati najamninu Sloveniji, pa neka ostanu tu barem koliko im je trebalo da izgrade 600 m autoputa kod Gruškovlja.