Naša mladež je pretila, trontava, nesnalažljivi su, zakržljali i potpuno nezainteresirani za bilo što, a kamo li kako preživjeti samostalno (ono orjentacija po jaglacima i položaju planeta)! Ali nikako da shvatite da su takvi isključivo jer smo ih MI TAKVIMA UČINILI svojim zebnjama i strahovima, i nakaradnim viđenjima demokracije... I jer im, ne dajemo povjerenje i pravu priliku! Pa možda skužimo da su i ovi naši klinci što loču po parkićima, ustvari u (za njihove kriterije) nenormalnim uvjetima -inovatori i kreativci. Sjetite se da su malo stariji klinci, na neprijateljske položaje, bacali plinske bojlere iz poljoprivrednih aviona. Svega se čovjek sjeti kad mora. Kad ne mora onda loče po parkićima jer ne zna što bi sa sobom. 

Znate i sami da su nam kućni budžeti presušeni ko Sahara po sredini -tko može klince kvalitetno školovati? Malo njih. I za što da ih školuje? Stopa ulaganja u školstvo, istraživanja i razvoj pameti nam je...ono malo viša neg' u Tanzaniji! Zar je čudo da klinci misle da je Ana Karenjina porno glumica?!? 

I ajde... Šta da radimo s njima??? Da ih pustimo da loču i puše travu po parkićima??? Škola je potpuno apstraktna. Uopće ne obrazuje za današnji život, ne daje kulturu, ne daje širinu. Ne štima. Posla nema. Mi radimo da ih nahranimo i živimo ko robovi. Nemamo od života ništa.

Nathalie Portmann -tri godine u vojsci!

Pa ljudi, jeste normalni, zar nije bolje ove klince poslati u nešto što se možda zove "vojska" al' to nije indoktrinacija nasilnika (jer su naši klinci nasilni da nasilniji ne mogu bit') već DISCIPLINIRANJE. Da... Židovi su baš "užasno glupi" što i žene i muškarci idu u vojsku! Čak i jedna Nathalie Portmann; ljepotica, umjetnica, diva i kćer nenasilnih intelektualaca, je otišla u Izrael odslužiti domovini!!! I ponosna je na to. Naglašava to u svim intervjuima. Nije radi toga nigdje ismijavana niti je bila manje ženstvena. Ispravan ideal nitko ne ismijava. Ja idem sutra za moju domovinu. Sutra! Naravno kad budu primali zrele žene u dobroj kondi hehe... Šta mislite da su pametnije moje frendice koje u agenciji uplate wellness tjedan pa ih tamo maltretiraju, žmiću, frču, dižu ih u 6 da trće po kiši i zahvaljuju Budi, meditiraju, pa poslije kopaju, foliraju se...i za to plate soma eura!!! Ajde recite, jesu li one pri sebi i nisu li svi ludi ako se tome dive i time ponose???

Pa radije ja za neki viši cilj, kao što "moja zemlja" apsolutno i bez ikakve sumnje jest, kopam rovove, molim se svom Bogu (a ne Budi o kojem malo nešto znam ali moja mama ne zna ništa pa ga i ne mogu doživljavati svojim); kopam, al ne k'o kažnjenik, nego jer učim postavljati nasipe i saznajem hijerarhiju -tko je tko u slučaju ugroza (pa ne trebaju to bit' Srbi, Hercegovci, Arapi, nikakva klaustrofobija i ta sranja) to može bit i obična POPLAVA. Želim državu u kojoj se osjećam sigurna, želim je i svojoj djeci i unucima... Ne želim biti "Pale sam na svijetu" ako se neki kreten zaleti šleperom u gomilu. Želim u onim "ne do Bog slućajevima" biti dio organizirane skupine, a ne da svatko pobjegne u svoju kuću, otvori pivu i pusti ranjene da prežive već nekako!!! Takvoj državi želim pridonijeti. Želim znati da smo, pa bar "organizirani u pokušaju" ako zagusti. Tada ćemo i mi biti organiziraniji i odgovorniji prema svojoj zemlji. I ne mislim samo ekonomski i politički, nego i ekološki!!! Pa recite mi, jel ne kužite vi svi skupa, KOLIKO BI BILO DOBRO DA NAŠA DJECA IDU U VOJSKU?

Onog osnovnog -discipline NEMAJU a nemaju jer ih se zasipalo pravima, a zaboravilo se s njima popričati o odgovornostima (koje su bitnije od prava jer su im pretpostavka)... Roditelji, profesori...Sve je to u očaju od klinaca kojima ne mogu ništa...Svaki roditelj 17-godišnjaka u Hrvatskoj, će znati o čemu ja to! Svaki profesor koji ovo čita se pronalazi! Nažalost ali -DA!!! Šta ne mislite da današnje klince (a čitav tekst se odnosi na većinski uzorak) jedino još vojska, I TO MOŽDA vadi? Ne mjesec dana. Pričate gluposti. Godinu.

Ajde molim vas...Nisu bili glupi naši stari što ljepoticu, nisu dali frajeru koji nije odslužio vojsku. Ali poslije to skužite kad u glavi narastete... Nisu bili glupi frajeri koje je bilo sramota ne ići u vojsku. Da... Baš smo se usrećili sa svim ovim plačip***icama koji su izbjegli vojsku pa došli nama tu vladati. (Ajde mi nađite jednog normalnog državnika koji je pobjegao od vojske!) Baš su se s njima njihove žene usrećile. (Oooo to pa pogotovo!) Baš su se s njima i djeca njihova usrećila...Eno ih po parkićima loču! (A drugi ližu ekrane plejki, igraju virtualnu košarku i zaljubljuju se "prek fejsa". Mislim, zbilja ne znam šta je bolje. Ovi po parkićima bar komuniciraju uživo -nisu ko roboti.)

Ej vi...klinci iz parkića... Stiže spas i to u zadnji čas. Voooooojskaaaaa!!! Ma dala bi sad bubreg da moja kćer ide prva. A da ne kažem da je nebi onako lijepu i rasnu dala nekoj njonjici koja se izvukla od vojske. :-) Divite se hrabrim Peshmergama a svoje dijete bi lišili osjećaja da je korisno i da služi nekom višem cilju (spašava i čuva druge) jer ste egoistični i jer bez svog djeteta ne možete i povrh toga se bojite da će se prehladiti? To stručnjaci zovu kognitivna disonancija. Niste načisto sami sa sobom! Svi bi da nam je bolje ali da se ne krene od njih.

A jedino što u cijeloj toj priči kao gotovo pa idealnom rješenju za našu mladež, vidim kao problem i to vrlo ozbiljan -tko će ih mentorirati. Imamo li mi takvog kadra? Ako imamo -ima li ga dovoljno?

Oni su najbitniji. Red, rad, disciplina. To treba mladima. Inače odosmo u vražju mater skroz.

Alma Draganić-Brkić