Amelia Mary Earhart rođena je 24. srpnja 1897. godine u Kanzasu. Strastveno je voljela letjeti te je promovirala letenje i obarala rekorde cijeli život. Prvi put se susrela sa avionima kad je imala 10 godina, no tada ju nisu impresionirali. Ljubav prema letenju otkrila je tek desetak godina kasnije na aviomitingu u Kaliforniji. Slijedeći dan prvi je put sjela u avion te imala priliku letjeti iznad Los Angelesa i to svega 10-ak minuta, no to je bilo dovoljno da odluči naučiti letjeti. Ubrzo nakon toga kupila je svoj prvi avion te je u prvih nekoliko godina imala mnogo nezgoda, no niti jedna nezgoda nije bila velika.

Sredinom 1920.-ih godina preselila je u Boston te postala članicom Nacionalne zrakoplovne udruge u Bostonu. U tom je periodu aktivno promovirala letenje i pokušavala zainteresirati druge žene za letenje. Godine 1926. pružila joj se prilika da bude prva žena koja će preletjeti Atlantik. Taj povijesni let održan je 18. lipnja 1928. godine te iako je Amelia letjela samo kao putnik, ovaj let nagnao ju je da obara rekorde u letenju. Avijacija u tom periodu nije bila razvijena, niti naročito popularna te su čelni ljudi industrije iskoristili slavu Amelie kako bi promovirali letenje, educirali ljude o avijaciji te povećali broj putnika, naročito žena. Amelia je održavala mnoga predavanja te je napisala nekoliko knjiga o svojim letačkim iskustvima. Organizirala je također mnoge avio utrke za žene pilote krajem 1920.-ih, a uz to također je osnovala organizaciju ženskih pilota „Ninety-nines“.

Na petogodišnjicu Lindberghova leta, 20. svibnja 1932. godine, Amelia je postala prva žena koja je sama preletjela Atlantik te je za to postignuće dobila mnoge nagrade uključujući zlatnu medalju Društva National Geographic uručenu od predsjednika Hoovera i priznanje za Izvanrednu ženu godine. Nakon tog monumentalnog leta preko Atlantika, Earhart je dobila nadinak „Lady Lindy“ prema pilotu Charlesu Lindberghu. Nakon toga, gotovo se svakodnevno pojavljivala u novinama te je svoju medijsku popularnost koristila kako bi pisala o ženskim pravima.

1935. godine Amelia je počela planirati do tada jedinstveni let, let oko svijeta. To je bio prvi pokušaj leta oko svijeta općenito, što je samo po sebi bilo važno, a posebice je bila intrigantna činjenica da će prvi takav let odletiti žena pilot.

Dobila je visoko odlikovanje od američkog Kongresa i francusku Legiju časti, a postala je i prijateljica američke Prve dame Eleanor Roosevelt. Amelia je kasnije postala i prva žena koja je preletjela čitav SAD, od jedne do druge obale. Najveći pothvat u životu namjeravala je napraviti oblijetanjem čitavog svijeta. Godine 1937. poletjela je iz Miamija, preletjela Atlantski ocean, Afriku, Indiju, Jugoistočnu Aziju i došla do Tihog oceana. Preostalo joj je još preletjeti samo 11,000 kilometara do cilja (35,000 je već obavila). Međutim, na današnji dan njen je zrakoplov nestao nad Tihim oceanom. Letjela je u dvomotornom Lockheedu Electra 10E, koji je zadnji put viđen pri polijetanju s Papue Nove Gvineje. Amelia je komunicirala pomoću radija s kontrolama leta. Posljednje javljanje bilo joj je u blizini atola Howland, u 8 sati i 43 minute ujutro. Njezino tijelo, niti avion nisu pronađeni unatoč tadašnjoj detaljnoj potrazi ekipe 9 mornarica i 66 aviona.

Proteklih 75 godina iznešene su mnoge teorije o nestanku Amelie Earhart, jedna od bizarnijih je svakako bila da su ju zarobili Japanci misleći kako je špijun američkog predsjednika Roosevelta. No najuvjerljivija teorija do sada je ona Richarda Gillespie-a koja govori kako su Earhart i Noonan, navigator, prislino sletili na nenaseljeni otok Nukumaroro u blizini otoka Howland, jedne od njihovih destinacija, te tamo umrli. Tu teoriju podupire pronalazak kostiju 40-ih godina prošlog stoljeća, koje su nakon toga doduše misteriozno nestale.

 

 

Branka Tot Bešić