Malala Yousafzai pakistanska aktivistica za prava žena i djece, najmlađa dobitnica Nobelove nagrade za mir (2014.), danas je navršila 19 godina.  Bila je žrtva napada vatrenim oružjem u listopadu 2012.

U 2009., u dobi od 11 godina, postala je poznata preko webloga BBC News-a na urdu jeziku. BBC je objavio prevedene tekstove o njezinu životu pod talibanskom vladavinom. Kao šesnaestogodišnja djevojčica iz Pakistana, zalagla se za pravo na obrazovanje žena u regiji i za BBC pisala blog pod pseudonimom.

Upravo to je bio razlog zašto je u listopadu prošle godine, dok se vraćala iz škole, mala Malali bila meta napada talibanskog vojnika. Nakon osam dana provedenih u komi i nekoliko mjeseci oporavka, Malali je omogućeno da ponovo krene u školu, ali ovaj put u Velikoj Britaniji. Ona je tada izjavila da je to najsretniji dan u njenom životu, čime je potvrdila skromnost i snagu.

Talibani su pokušali ubiti Malalu 9. listopada 2012., pucajući joj u glavu i vrat. Dobila je hitnu pomoć u Pakistanu, a zatim je prebačena u Englesku na daljnje liječenje. Operacijom joj je ugrađena pločica od titana, kako bi se pokrila rupa u lubanji i vratio sluh.

Pakistanske vlasti odlučile su otvoriti škole s imenom Malale Yousafzai za siromašnu djecu. Oko 300.000 ljudi potpisalo je peticiju da se Malala Yousafzai nominira za Nobelovu nagradu za mir.

Danas je Malala milijunašica a postala je to u manje od četiri godine zbog velike prodaje knjige o njezinom životu, te govorničkih nastupa diljem svijeta. Živi u Velikoj Britaniji a u svijetu danas postoji velika potražnja za njenim govorima koje naplaćuje 152 tisuće dolara. Usporedbe radi, južnoafrički borac protiv apartheida Desmond Tutu po govoru traži 85 tisuća dolara, prenosi američki Institute for Policy Studies.

Njezini memoari "Ja sam Malala", objavljeni 2013., prodani su u 287 tisuća primjeraka u Britaniji, čime je zaradila 2,2 milijuna funta, te u oko 1,8 milijuna primjeraka diljem svijeta, objavio je glasnogovornik istraživačkog centra Nielsen Book Research.

Malala je osnovala Malala Fond koji podržava projekte obrazovanja djevojaka u zemljama u razvoju, a 2013. je tvrtku otvorila i njezina obitelj pod nazivom Salarzai Ltd. kako bi zaštitila prava na Malalinu životnu priču.Ta tvrtka sa sjedištem u Londonu u kolovozu 2015. vrijedila je 1,87 milijuna funti, što je rast od 65 posto u odnosu na prošlu godinu.

"Od objavljivanje Malaline knjige ona je sa svojom obitelji donirala preko milijun dolara humanitarnim udrugama, većinom za projekte vezane za obrazovanje diljem svijeta, uključujući i Pakistan", ustvrdila je Malalina obitelj u priopćenju za Thomson Reuters Foundation.

I.Horvath

(Hina)