Prema Knjizi Postanka zmija je nagovorila Evu da Adamu ponudi jabuku kako bi ga zavela. Adam ju je prihvatio, postao svjestan svoje golotinje, a za kaznu su oboje protjerani iz rajskog vrta. Tako je jabuka postala simbol znanja i besmrtnosti, kao i grijeha i seksualnosti.
surprise

Stablo jabuke najčešće je kultivirano stablo na svijetu, a kao divlje raslo je u Europi još u pretpovijesno doba. Arheolozi su pronašli dokaze da ljudi uživaju u okusu jabuke od otprilike 6.500 godina prije nove ere. Domaća jabuka podrijetlom je iz južnog Sibira i Azije. Jabuka je tamo prvotno i uzgajana, odakle se proširila po Europi.

Aleksandar Veliki jednu je vrstu jabuke pronašao u Maloj Aziji oko 300 p.n.e. i donio ih u Grčku. Karlo Veliki naredio je sadnju jabuka u njemačkim zemljama oko 800. g., a oko 1600. godine već je bilo poznato gotovo 200 sorti jabuke. Engleski kolonizatori su je 1600. g. prenijeli u Sjevernu, a potom i u Južnu Ameriku.

Kroz tisuće godina uzgoja jabuka je dobila svojstva koja poznajemo danas, pa predstavlja najrasprostranjeniju voćnu vrstu na svijetu. Poznato je oko 8000 različitih sorti jabuke koje se međusobno razlikuju po boji, okusu, slatkoći i kiselosti, konzistenciji i sočnosti.

Jabuka potiče imunološki sustav organizma i vrlo je učinkovita u borbi protiv virusa, bakterija i razornog utjecaja slobodnih radikala. Upravo stoga štiti od prehlade, a u borbi protiv zloćudnih stanica primjerice dokazano smanjuje rizik za pojavu karcinoma debelog crijeva. Zahvaljujući pak karotinu jabuka štiti i od utjecaja štetnih UV-zraka. Potiče i regulira probavu jer sadrži pektin i celulozu, stabilizira crijevnu floru te pomaže kod poteškoća s probavom, posebno proljeva te opstipacije.

Jabuka pozitivno djeluje i na srce i krvožilni sustav. Sprječava nakupljanje štetnih tvari u krvi, snižava povišeni kolesterol u krvi i sprječava začepljenje krvnih žila pa tako smanjuje rizik za pojavu tromboze i ateroskleroze, a pozitivno djeluje i na rad srca.

Kako sadrži mnogo kalija, jabuka potiče izlučivanje suvišne tekućine iz organizma pa uz ostalo na taj način pogoduje i mršavljenju. Kako je bogata vlaknima koja bubre u želucu te tako stvaraju osjećaj sitosti i smanjuju apetit, jabuka je nezaobilazna u svim dijetama s ciljem smanjenja kilograma.

Jabuka pozitivno utječe i na funkcioniranje bubrega, jetre i žuči. Zbog kalcija i fosfora koji sadržava, jabuka dobro utječe na izgradnju kostiju i zubi, a flour pomaže pri sprječavanju karijesa. U nedostatku četkice i paste za zube, jabuka može poslužiti za „pranje“ zubi. Polaganim žvakanjem jabuke čiste se zubi i uništavaju štetne bakterije u usnoj šupljini. Pomaže u sprječavanju karijesa čak bolje nego pranje zubiju (pranjem uništavamo 60% bakterija u ustima, a jedenjem jabuke 90%).

Zahvaljujući velikom udjelu ugljikohidrata, posebno fruktozi i glukozi, jabuka opskrbljuje organizam energijom te sprječava umor i gubitak koncentracije. Kako sadrži i do 90 % vode i nimalo masnoća, jabuka uspješno gasi žeđ i osvježava nakon napornog treninga. U njoj se krije i serotonin pa je u podizanju našeg raspoloženja uspješnija čak i od pločice čokolade. K tome jabuka smiruje i ublažava razdražljivost te je dobrodošla i kao sredstvo za smirenje i uspavljivanje.

Sok od jabuke

Konzumiranje jabuka i jabučnog soka, naravno uz uravnoteženu prehranu, može zaštiti mozak od oksidativnog stresa. Sok od jabuke može zaštititi od propadanja stanice u mozgu odgovorne za memoriju, odnosno smanjiti gubitak pamćenja koji se veže uz starenje, zaključak je istraživanja stručnjaka s Univerisity of Massachusetts. Stručnjaci vjeruju da su dobiveni rezultati direktno povezani s bogatstvom antioksidativnih sastojaka kojih ima u koncentriranom soku od jabuke.

Jabuke dozrijevaju 6 do 10 puta brže na sobnoj temperaturi nego u hladnjaku. Za optimalno skladištenje jabuke je potrebno držati na temperaturi od 1 do 5 stupnja C s relativnom vlažnošću zraka od 80 – 90%.
Najviše jabuke na svijetu se proizvodi u Kini. Najveći uvoznici jabuke na svijetu su Rusija, Njemačka i Velika Britanija. Najveća potrošnja jabuka po stanovniku u svijetu je u Turskoj. Prosječna godišnja potrošnja jabuka po stanovniku u Europi je 20 kg.

Najviše antioksidansa se na jabuci nalazi u kori i zato bi jabuke trebalo jesti neoguljene.

Unos: D.Stern

Izvor: http://www.volim-jabuke.com/