Ljubov Orlova (1902.-1975.), zvijezda ruskog filma i jedan od najvećih seks-simbola sovjetskog komunističkog razdoblja, vladala je filmskim platnom u olovna vremena vladavine Josifa Visarionoviča Staljina.

Rođena u obitelji ruskih plemića u malom podmoskovskom gradiću Zvjenigorodu, Orlova je svoj uzlet u orbitu s koje je još nitko nije skinuo počela u svojoj 32. godini, u jednoj od najpopularnijih sovjetskih glazbenih komedija “Pastir Kostja” (1934.). Njoj i redatelju, njezinu suprugu Grigoriju Aleksandrovu, čuvari ideološke čistoće već su zlurado pripremali ražanj, kada je film pogledao Staljin, koji je odmah podlegao njezinu neodoljivom šarmu i širokom osmijehu”, a urbana legenda kaže kako je svemoćnom NKVD-u naredio da samo njoj i njegovoj kćeri Svjetlani ne smije pasti ni vlas s glave. Neokrznuto je proživjela godine najgoreg državnog nasilja; kao “glavna glumica” SSSR-a kitila se mnoštvom ordena, priznanja i medalja, zauvijek zadržavši titulu nedodirljive “Staljinove ljubimice”, a živjela je na visokoj nozi, u dvokatnoj dači s podrumom okruženoj visokom ogradom, kopiji vile Charlieja Chaplina u Hollywoodu.

U narednih nekoliko godina glumila je u četiri popularna filma koja su također postala sovjetski klasici: Cirkus (1936), Volga-Volga (1938), Tanya (1940) i Proljeće (1947). Dobila je nagradu Staljin 1941. godine. Godine 1950. postala je prva žena koja je primila titulu Narodnog umjetnika SSSR-a isključivo za njene kinematografske djela. Nakon toga, prebacila se na igranje u kazališnoj produkciji tvrtke Yuri Zavadsky.

Premda je sama priznala da je “živjela u stalnom strahu”, te je navodno na dan kad je Staljin umro za ručkom izjavila: “Zvijer je napokon crknula”, prava priroda njezine veze sa Staljinom ostaje misterij, a u nedoumici su i njezini biografi, koji još uvijek nisu sigurni je li između Staljina i nje “nečega bilo” ili ne.

U izdanju nakladnika Profil objavljen je hrvatski prijevod memoara najveće ruske glumice Ljubov Orlove pod naslovom “Voljela sam Staljina – i on mene!”, u kojima ta prva zvijezda sovjetskog filma, glumica i pjevačica koja je bila slavna u osjetljivim i kontroverznim političkim vremenima, opisuje svoj neobičan odnos ljubavi i straha sa sovjetskim diktatorom Staljinom.