Kad se Patrizia Reggiani udala za Maurizia Guccija, posljednjeg iz dinastije koja je pokrenula luksuzni brand, postali su jedan od najslavnijih i najomiljenijih talijanskih celebrity parova. Onda ju je on napustio... A ona ga je dala -ubili! Tako je isplivala na površinu nevjerojatna priča o glamuru, strasti, ljubavi, izdaji, smrti i zatvoru u društvu vrtoglavo bogatih.  O kojima se uvijek znaju samo besmislice -koju torbicu nose, gdje su ih slikali gole i s kim su u vezi.

Prije dvije godine; dakle nedugo nakon što je Patrizia Reggiani puštena iz zatvora, snimateljska ekipa talijanske "trash" TV emisije nenajavljeno se pojavila na njenom radnom mjestu. (Reggiani je osuđena u ožujku 1995., no do kraja je tvrdila da je nevina.)

"Patrizia, zašto si unajmila ubojicu da ubije Maurizia Guccija? Zašto ga nisi ubila sama? "Dosađivao joj je novinar. "Moj vid nije tako oštar", uzvratila mu je. "Nisam željela promašiti!"

cheeky
Razumljivo je da onda, kad sam pokušati naći Patriziu Reggiani -ona nije željela pustiti u svoju blizinu ijednog novinara. "Nije ovdje. Ona je na bolovanju.", rekla je Alessandra Brunero, suvlasnica Bozarta, milanske firme za bižuteriju koja je Patriziu zaposlila kao "dizajn konzultanta" od travnja 2014.

Osuđena na 26 godina u žalbenom postupku, Patrizia Reggiani je morala pronaći posao kao uvjet za pomilovanje. Morala se spustiti na zemlju, navodi se u talijanskom tisku, jer joj je nekada i sama ideja rada bila užasavajuća. "Nikad nisam radila u životu, i  ne namjeravam početi sada", rekla je preko odvjetnika. No ipak je promijenila mišljenje!

Bozart je trgovina uređena u renesansnom stilu i prepuna blistavih ogrlica i lustera, što je očito bio prihvatljiv kompromis za Patriziu Reggiani. Vlasnici su tako postali Patriziji više nego roditelji, sa zadatkom osiguranja uvjetnog otpusta 67-godišnje Patrizije Reggiani koja nakon silnog bogatstva i dokoličarenja, sada živi tiho, radeći kao i većina "običnih" ljudi.

Šta kaže Patricija; kako se odlučila baš na ubojstvo bivšeg muža?
Ja sam vrlo jaka osoba. Preživjela sam sve ove godine  zatočeništva ' rekla je Reggiani na sudu 1998. misleći na svoj brak.

Ipak, jedna od prvih stvari koje je učinila kad se domogla slobode, bila je odlazak u kupovinu na čuvenoj Via Monte Napoleone. Odjevena kao filmska zvijezda i sa sunčanim naočalama. Paparazzi koji su na nju naletili nisu mogli vjerovati koju sreću imaju... Lady Gucci, vratila se u velikom stilu -kao nekada.

Kada je 46-godišnji Maurizio Gucci pronađen mrtav u luksuzno uređenom predvorju njegovog ureda, a nakon toga i suđenje za ubojstvo, koje je Italija u kasnim 1990-im pratila s velikim zanimanjem... Bilo je to senzacionalan fin de siècle jer se radilo o elegantnom Milanu, a ne mafijaškom Napulju, pa je ubojstvo nekoga od gradske glamurozne elite bilo potpuno nepoznat pojam. Reggiani koja je 70-ih i 80-ih nazivana "Liz Taylor luksuznih etiketa" bila je neposredno sumnjiva jer je otvoreno prijetila Gucciju da će ga ubiti, nakon što se vratio iz odmora u Splitu gdje je boravio s novom (vanbračnom) suprugom. No, bez dokaza, zločin je ostao neriješen gotovo dvije godine. Do uhićenja je dovela dojava. (!!!) 1997. godine, zajedno s još četvero drugih, uključujući i plaćenog ubojicu, uhićena je bivša Guccijeva žena.

Upoznala sam Maurizia na zabavi i on se ludo zaljubio u mene. Bila sam mu uzbudljiva i drugačija. Dok je javnost Maurizia volila, zaposlenici tvrtke Gucci su bili puno manje očarani njime. Nakon desetljeća sukoba među nasljednicima osnivača Guccia Guccija, brand više nije bio pod kontrolom obitelji. Maurizio, unuk utemeljitelja brenda Guccia, je svoje rođake eliminirao iz poslovanja da postane CEO. A 1992. bio je prisiljen prodati svoj udio i to 18 mjeseci prije nego što je umro. Vlasništvo je preuzela investicijska banka Investcorp iz Bahreina.

Ubojstvo se podudara s uzbudljivom oživljavanjem imidža marke Gucci sredinom 1990-ih, pod upravom novog direktora Domenica De Soleoa i tada nervoznim mladim dizajnerom Tomom Fordom.

"Posljednje što marka Gucci trebala je skandal", rekao je Giusi Ferre, veteran milanske mode književnik i kulturni kritičar. "Tvrtka je pokušala ignorirati cijelu dramu a htjeli su i da svi drugi to ignoriraju, no bilo bi to nemoguće." Marka Gucci je  kontinuirano rasla, posljednja dva desetljeća i trenutno je još uvijek visoko profitabilna.

Ipak, saga o bračnom paru Gucci ima sve: glamur, pohlepu, strast, ljubav, strah, smrt, izdaju, ludilo, tugu.

Nakon što je Reggiani uhićena, mediji su je nazvali Vedova Nera - Crna udovica - i rekonstruirali mnoge teorije o njezinim mogućim motivima. Bila je ljubomorna na Maurizijevu djevojku, željela je njegov novac, bila je ogorčena zbog zapostavljenosti, očito luda... Ako postoji zrnce istine u bilo kojoj od "objašnjenja", tu je i nešto dublje. "Sve što je Reggiani bila je -Gucci", rekao je Ferre. "To je bio cijeli njezin identitet, čak i kao bivše supruge."

"Čak i nakon puštanja iz zatvora, Reggiani nije mogla pustiti Guccijeve na miru. "Potrebna sam im", rekla je. "Još uvijek se osjećam kao Gucci - u stvari, najviše sam Gucci od svih njih."

Vlasnici Bozarta su napokon popustili mojoj upornosti i tjedan dana nakon što sam se počela raspitivati za Reggianijevu, pristali su da razgovaramo u njihovoj trgovini.

Ona se pojavila noseći kratku cvjetnu haljinu, sitna, ogromne kose i ogromnih potpetica na golim nogama. "Lijepa haljina", kažem joj da probijem led. "To je Zara. Ne zaradim dovoljno na ovom mjestu za kupnju odgovarajuće odjeće ", odgovorila je ona, bacajući nezadovoljne poglede prema poslodavacima. :-)

Evo njene priče:

"Rođena sam u malom mjestu izvan Milana od majke konobarice i mnogo starijeg oca koji je napravio bogatstvo na kamionskim transportima. Moji su bili vrlo bogati, ali ne i dio milanskog visokog društva. Kao mlada žena voljela sam fine stvari - otac mi je kupovao preskupe bunde lake kao perce i sportske automobile...I pronašla sam svoj put prema elitnom društvu... Srela sam Maurizia na zabavi... On se ludo zaljubio u mene. Bila sam mu uzbudljiva i drugačija, govorio mi je ", kaže Reggiani. Guccijevi su porijeklom iz Firence, tako da se i Maurizio pomalo osjećao autsajderom. Bio je samo tihi mladić čiji su zubi bili istureni prema naprijed. Imala sam i druge prosce, no mladi Gucci ih je otjerao sa bogatstvom koje je imao na raspolaganju. Vjenčali smo se 1972. godine, kada smo oboje bili stari 24 godine. Maurizio je bio jedinac čija je majka umrla kad je imao samo pet godina, a otac je bio previše zaštitnički nastrojen prema njemu. Maurizio se samnom osjećao slobodan. Zezali smo se. Bili smo tim.", kaže Reggianijeva.

broken heart
"To je ponešto splasnulo nakon što nam se rodila kćer Alessandra, ali mogla sam vidjeti da me Maurizio stvarno volio. Svekar nam je kupio luksuzni penthouse u New Yorku, a oko Manhattana smo se vozili u automobilu s šoferom, družili smo se s Jackie Kennedy...

angryBila sam ljuta na Maurizija zbog mnogo toga. Ali izgubiti obiteljski posao je bilo krajnje idiotski! Bili smo lijep par i imali smo jako lijep život, naravno... Imali smo izlete po privatnim otocima na našoj 64-metarskoj drvenoj jahti koju je Maurizio kupio obilježavajući rođenje naše druge kćeri, Allegre. (Vrijedi milijune, još uvijek je u vlasništvu njihove dvije kćeri). Naš svijet uključivao je i planinsku kuću u St Moritzu, kuće za odmor u Acapulcu i farmu u Connecticutu.

No, sve je počelo raspadati nakon smrti Mauriziovog oca Rodolfa 1983, kad je Maurizio naslijedio očevih 50% udjela u Gucciju... Poludio je! Do tada sam bila njegov glavni savjetnik u svim odlukama o obitelji i poslovima marke Gucci. Želio je biti najbolji a postao je najveći egoist i prestao me slušati. Dopustio je da brend Gucci izgubi ugled od prekomjernog licenciranja a glasoviti dvostruki G logotip završio je i na masovnoj proizvodnji platnenih vrećica. Jako sam se tome protivila!

Maurizio se borio godinama i sa ujakom i rođacima, koji su zajednički posjedovali drugu polovicu tvrtke, sve dok nije smislio strategiju -da ih kupi se uz pomoć Investcorpa. Brak se do kraja urušio na tom putu.

Očito umoran od mog konstantnog "uplitanja", jedne večeri je spakirao putnu torbu i otišao. U međuvremenu, tvrtka je izgubila milijune pod njegovom kontrolom.

(Reggianijeva je bila u pravu. Njegovo osobno bogatstvo je bilo sve manje i manje, a on je bio prisiljen 1993., prodati Gucci u potpunosti Investcorpu za 120 milijuna $.)

Gubitak obiteljskog posla bio je za mene neshvatljivo glup ishod njegovog "pametovanja". To je bio ogroman neuspjeh. Bila sam ispunjen bijesom, ali ništa nisam mogla učiniti.

27. ožujka 1995., bilo je divno proljetno jutro, Gucci je stigao u ured, noseći neke časopise. U leđa su mu ispaljena tri metka dok se penjao uza stube, a četvrti u glavu kad je pao. Ubojica je nestao u milanskoj gužvi.

Reggiani nije mogla podnijeti pomisao da druge žene uzimajući moć, status i novac koji je ona s mužem zaradila. Guccijeve kćeri, koji su sada u kasnim 30-im i uvijek su ostale uz svoju majku (ali ne javno), naslijedile su milijune Maurizija Guccija, kao i jahtu i nekretnine u New Yorku, St Moritzu i Milanu. Reggiani nema apsolutno -ništa.

Kada su Guccijevi odvjetnici predložili kao rješenje u sporu oko podjele imovine, za Reggianijevu 2,5 milijuna £ plus  650.000 £ godišnje, ona je to odbila kao "zdjelicu leće" i smislila "bolji posao".

Druga Guccijeva žena
Paola Franchi, sada 61-godišnjakinja, bio Guccijeva životna partnerica svih pet godina prije njegove smrti. Par se planirao vjenčati a Franchijeva je imala sina iz prvog braka Charlyja. Visoka plavuša, Franchi u medijima nije prošla puno bolje nego Reggianijeve.

Novinari su je opisivali kao gramzljivu sponzorušu no danas ona kaže: "Zapravo moj prethodni suprug, kojeg sam ostavila radi Maurizija, bio je još bogatiji, tako da je sve to gluposti." Dizajnerica interijera, Franchi živi danas u preuređenoj tvornici porculana u Milanu i provodi pola godine u Keniji.

Tijekom suđenja pokazalo se da je Reggianijeva vršila pritisak na Franchijevu i angažirala ubojicu vrlo brzo, kako bi spriječila da se Franchi i Gucci vjenčanju. Također se bojala da će njene kćeri izgubiti nasljedstvo ako će oni imati djecu.

Dan prije ubojstva Reggianijeva je dobila nalog da se ona i kćeri isele iz velikog stana koju je dijelila s Guccijem. To je presudilo. Osjećala se kao vreća smeća koju su izbacili na ulicu, zajedno s kćerima.

Pet godina kasnije Franchijeva je pretrpila još jedan tragediju. Prilikom posjete ocu na Božić, njezin sin Charly se ubio u dobi od 16 godina. Danas Paola Franchi, u spomen na svog sina vodi zakladu koja nosi njegovo ime i bavi se radom sa suicidalnim tinejđerima i njihovim obiteljima.

Eto -imali su sve i svi su bili sretni dok nisu počeli imati previše. Onda su svi poludili. I pokojni Maurizzio. I Patrizia Reggiani. I Paola Franchi.

Eva Wiseman

https://www.theguardian.com/fashion/2016/jul/24/the-gucci-wife-and-the-hitman-fashions-darkest-tale