Vi i vaša prijateljica poznajete se cijeli život. Još od malih nogu povjeravale ste si prve tajne, zajedno pisale zadaće, zajedno maštale i planirale, sanjale o „velikim životima“ koji vas jednog dana čekaju. Godine su prolazile, mnogo se toga lijepog i manje lijepog dogodilo i obje ste jedna drugoj bile podrška međusobno si dajući savjete, pomažući si. Bili ste sretni kad je vaša prijateljica upisala željeni fakultet, a ona je s vama pak slavila kad ste položili vozački ispit. Zajedno ste se smijale, zajedno plakale... Točno znate zašto je baš ona vaša najbolja prijateljica.

Jesmo li iskrene?

Nije neobično da je Muhamed Ali rekao kako je prijateljstvo najteža stvar na svijetu za objasniti. Naime, svjetski stručnjaci i psiholozi koji se bave proučavanjem prijateljskih odnosa često dovode u pitanje stvarnu iskrenost među ženskim prijateljicama tvrdeći da žene zbog svoje sklonosti uspoređivanju ne mogu doista i u potpunosti biti sretne zbog uspjeha neke druge ženske osobe pa čak i ako se radi o njihovoj bliskoj prijateljici. I muškarci potvrđuju ovakve izjave govoreći da žensko prijateljstvo nije tako „sveto“ kao muško jer su u svojoj suštini – svjesno ili nesvjesno sve žene međusobne suparnice.


Možda ste i sami koji puta pomislili: „zašto ona to ima, a ja ne?“ Bilo da se radi o poslu, partneru, stanu... Normalno je da se koji puta i to zapitate jer ipak se radi o osobi koja vam je bliska, s kojom provodite puno vremena i čini vam se logično da biste trebali imati slične rezultate u životu kao i ona. A možda vam se dogodila i suprotna stvar: osjetili ste da je vaša prijateljica ljubomorna na neko vaše postignuće, ljubavnu vezu, to što ste omiljeni u društvu. Situacija može postati delikatna kad sve češće osjećate otpor umjesto potpore, kada primjećujete da se ona više ne veseli iskreno s vama. Često vam prigovara da ne provodite dovoljno vremena s njom, ono što je vama važno omalovažava... Specifičnost prijateljske veze je u tome da su prijatelji jednaki. Ukoliko se ravnoteža među njima na neki način naruši, odnosno jedan prijatelj postane dominantan otvorit će se vrata ljubomori. U životu se takve situacije događaju, ali je konačni rezultat uvijek izjednačavanje.


Ako vam se ipak čini da je vaša prijateljica ljubomorna na vas i da se ponaša drugačije pokušajte otkriti je li to zbog vaših uspjeha i postignuća naspram njenog trenutnog stagniranja ili je ona po karakteru ljubomorna osoba.

Odnos koji nastaje između vas i ljubomorne prijateljice zamoran je i iscrpljujući za vas, ali se ni ona zasigurno ne osjeća ugodno. Stoga je potrebno otvoreno razgovarati s njom, ako vam je stalo do vašeg prijateljstva.

Evo nekoliko savjeta kako se nositi s ljubomornom prijateljicom:

1. Pokušajte razumjeti njezine osjećaje. Doznajte na čemu vam zavidi. To su sigurno stvari koje joj fale i koje smatra da ne posjeduje. Možda se radi o izgledu, odjeći, novcu, inteligenciji, ljubavnom životu – u neke od tih stvari je nesigurna. Pokušajte razaznati bi li bila zadovoljna kad bi to postigla ili bi tada pronašla neku novu stvar na kojoj bi zavidjela.

2. Kad kritizira vaš izgled ili novu stvar koju ste kupili, nemojte se ispričavati. Budite samouvjereni i recite da se to vama tako sviđa. Ako jedete sladoled, a ona prigovara jer je na dijeti ne dajte joj da manipulira s vama. Pojedite svoj sladoled do kraja.

3. Pomozite joj da bude sigurnija u sebe. Pohvaljujte je, podarite joj kompliment, pomozite joj razviti poslovni ili neki drugi plan. Ako ima problema u pronalaženju dečka – upoznajte je s nekim, angažirajte se za nju.

4. Držite do sebe. Ne dopustite da vas vrijeđa ili omalovažava nekim bezobraznim primjedbama. Zahtijevajte ispriku ako mislite da je potrebna. To što primjerice radije ostajete kod kuće za vikend kako biste se pripremili za važan poslovni sastanak umjesto izlaska, ona mora poštovati.

5. Zapamtite da su prijatelji tu za vas i u dobru i u zlu. Stoga, ako vam i zavidi na trudnoći, što možete shvatiti, nije prihvatljivo da vam uopće ne čestita na tome ili na bilo kojem drugom uspjehu. Jer prijatelji su tim, a ne konkurencija. Njihov uspjeh je i vaš uspjeh i obratno – tu nema mjesta ljubomori.

Maja Ivčić