Ipak, razlozi zbog kojih se žene odlučuju za preljub nisu nimalo neobični – 73% ispitanica koje su održavale ljubavničke odnose izjavilo je da su se za taj korak odlučile zbog osjećaja zanemarenosti, a mnoge su navele i nepoklapanje njihovih i partnerovih emotivnih potreba. Prema riječima Noela Bidermana, osnivača internetske stranice za upoznavanje ashleymadison.com, mnoge žene osjete nedostatak pažnje i nježnosti, zbog čega počinje rasti osjećaj usamljenosti u braku, zbog čega one stvari koje u braku nedostaju počinju tražiti izvan obiteljska četiri zida. „Što se nevjernosti tiče, žene su zakoračile na muški teren“, zaključuje Biderman.

Uz preljube i sve duže sate provedene u uredu, 67% ispitanih žena otkrilo je još jedan razlog svoje nevjere – loš seksualni život s bračnim drugom, a čak 32% tvrdi da se stanje u bračnoj sobi promijenilo nabolje nakon afere.

Realnost nam je takva da su mnogi prvenstveno u ekonomskoj zajednici sa svojim partnerima i da ih zbog financijskih razloga ne mogu napustiti, a žene su pritom posebno nesklone žrtvovati obiteljski život radi zadovoljavanja svojih emocionalnih potreba. Tracey Cox, seksologinja i autorica popularnih knjiga Superflert i Supersex kaže kako afere ponekad mogu poslužiti kao alarm za buđenje i trgnuti jednog ili oba partnera da shvate koliko su jedno drugom važni i koliko bi loše bilo uništiti to što imaju. „U većini slučajeva, ipak, prevare uništavaju vezu i ja osobno nikad ne bih sugerirala prevaru kao način poboljšanja stanja u braku jer ona uništava povjerenje koje se u većini slučajeva nikad više ne može povratiti.“ , kaže Tracey. A što će vam veza bez povjerenja?

Međutim, ima stručnjaka koji ne dijele njezino mišljenje. Britanska sociologinja Catherine Hakim smatra da, ukoliko volite i brinete o svom partneru i obitelji, ali vam seksualni apetiti nisu zadovoljeni, treba tražiti rješenja u vidu izvanbračnih izleta. Smatra da je potrebno iskočiti iz, kako je naziva, „puritanske kulture“ koja brak pretvara u zatvor i drži zabrinjavajućim činjenicu da je u Britaniji prihvatljiviji brak bez seksa nego otvoreni brak, zbog čega je stopa razvoda visoka, a obitelji se raspadaju.

Možda sam mlada, naivna i idealistična, ali nešto mi kod Catherininog modela ne štima. Možda zbog osjećaja da se u tom slučaju liječi samo posljedica, a ne i uzrok. Zašto je svaki peti britanski brak aseksualan, ako pretpostavimo da su jednom imali sasvim uredan seksualni život i do jednog određenog trenutka nije bilo potrebe za drugim partnerima? Otvoreni brak je u redu, ali samo ako obje strane znaju u što se upuštaju!!! U praksi, u otvorenom je braku malo što „otvoreno“ u smislu komunikacije. Nedavno sam naletjela na raspravu na jednom internetskom forumu koja se vrtjela oko prevare i koliko je moguće voljeti partnera s jedne, a „šarati“ okolo s druge strane.

Ispalo je da velika većina preljubnika tvrdi da voli svoje partnere, ali im ipak ne žele priznati izvanbračne izlete jer se boje da bi ih to moglo povrijediti.

Na to moje idealistično ja vrišti: Ako ih volite, zašto činite ono što znate da će ih povrijediti? Ne tvrdim pritom da seks nije važan, ali da je toliko važan da ćemo zbog njega ugrožavati sve ostalo što (navodno) štima u vezi?

Denise Robertson, britanska spisateljica i jedna od voditeljica ITV-eve emisije This Morning nedavno je progovorila o prevarama i sročila to toliko pametno da je mogu samo citirati:

„Ako se osoba koja nije u vezi želi seksati sa 74 osobe tjedno, to se mene ne tiče. Ako se oženjeni par složi da želi imati afere sa strane, to se mene ne tiče. Ali kada jedna osoba u braku želi spavati s nekim drugim, a druga ne – to može izazvati golemu bol. Ako na brak gledate kao na zatvor  - otiđite. Nitko se ne bi smio osjećati kao zatvorenik u vlastitom braku.“

 

Daria Validžić