Nakon što je odala počast pokojnim kolegicama, podsjetila je da različitosti među ljudima i čine ovaj svijet lijepim i posebnim istaknuvši značaj koji u njemu ima neovisno novinarstvo.

Tijekom svog šestominutnog govora koji će se ući u povijest političkih govora, prisjetila se Trumpovog izrugivanja novinaru s invaliditetom Sergeju Kovaleskom. Riječ je o novinaru dobitniku Pulitzerove nagrade, koji pati od urođene bolesti ukočenih zglobova pa su mu oni neobično savinuti. Trump mu se narugao zbog  invaliditeta i pred TV kamerama ga je nazvao i "jadnikom". Posebno fascinira to što Meryl  niti u jednom trenutku nije izgovorila Trumpovo ime. 

‘Taj instinkt za ponižavanjem, kada ga oblikuje netko iz javnog života, netko toliko moćan, on onda ulazi u svačiji život jer na neki način daje drugim ljudima dozvolu da rade istu stvar. Nepoštovanje potiče nepoštovanje, nasilje potiče nasilje. A kad moćni koriste svoje položaje da bi maltretirali druge, svi mi gubimo.’

Dodjela Zlatnih globusa bila je posljednji veliki događaj u Hollywoodu prije svečane inauguracije novog predsjednika 20. siječnja. Dok su komentari protiv Trumpa na dodjeli bili uglavnom suzdržani, Meryl se u šest minuta tako snažno obrušila na Trumpa, da ga je nazvala  ‘podmuklim šoumenom’. 20 milijuna gledatelja Zlatnih globusa čulo je kroz riječi Meryl Streep  za CPJ, neprofitnu organizaciju posvećenu zaštiti slobode tiska, koji su dobili ogroman publicitet vidljiv kroz sve društvene mreže. "Nadamo se da ćemo kapitalizirati na vidljivosti", rekao je za Vanity Fair Simon iz CPJ. "Globalna situacija za novinare je strašna. Ogroman je broj novinara u zatvoru u cijelom svijetu, veliki broj novinara ubijenih u zonama sukoba i stvarne prijetnje pritisnuti slobode u ovoj zemlji."

Sve do nedavno, CPJ je gotovo u potpunosti bio usmjeren na zaštitu novinara u inozemstvu, često u zemljama s represivnim vladama. Udvostručio je intervencije u Turskoj i Egiptu, a sada strahuju da će sve više američkih novinara morati uzimati u zaštitu jer je Trump poznati napadač novinara .

Novi val aktivizma među američkim celebrityjima počeo je jačati usporedno sa shvaćanjem da će Donald Trump zaista biti američki predsjednik. Od organiziranja protesta i pokretanja akcijskih grupa do korištenja društvenih mreža kao poligona za izražavanje vlastitog stava, glumci sve češće postaju aktivisti i koriste svoj celebrity status kako bi privukli pozornost ljudi na ono što oni smatraju važnim.

Umjetnost bi, po definiciji, trebala biti otvorena prema novom i drukčijem, što je suprotno politici kakvu najavljuje Trump.

Ovo je bila prva dodjela kod koje dobitnici nagrada nisu onoliko važni koliko bi to mogli ili trebali biti. Genijalni filmovi će uvijek postojati i gledat će se bez obzira na to jesu li nagrađeni ili ne, no iskreno -to "La La Land" nije. Gledala sam ga noć prije svečanosti dodjele Zlatnih globusa i zaspala sam u kinu. blush

Jedino što ćemo pamtiti s ovogodišnjih Zlatnih globusa je govor Meryl Streep, poruka koju je njime poslala i svi budući govori koje je sigurno inspirirala! Meryl Streep je aktivistica za  prava žena i već niz godina koristi svoju slavu kako bi ukazala na neravnopravan položaj žena i muškaraca u filmskoj industriji. Nedavno je snimila za CNN dokumentarac "We Will Rise" u kojem govori zašto se se zauzela za prava žena i važnost obrazovanja za djevojčica u arapskom svijetu. 

A,D,Brkić