Tako nešto je trebalo da bi se lakše upravljalo hrvatskim društvom, za što se izdašno koriste! Skrivenim centrima moći oni su učinkovitiji od demokratskih putova, jer protivnika eliminiraju odmah, a istodobno pridobivaju javnost za svoja stajališta, koja ne trebaju objašnjavati. 

Medijski je prostor u Hrvatskoj danas, kao jednosmjerna ulica iz koje publika bezglavo bježi. 

Što više “gluparija, bedastoća, krvi i spektakla”, to mediji zadovoljnije trljaju ruke... Umjesto da rade na dobrobit zajednice oni najdirektnije ugrožavaju demokratske korijene i potiču najniže strasti. Za stanje u društvu su odgovorni i mediji. Problem autorskih prava, cenzura, autocenzura, zatvaranje dopisništava, zatiranje istraživačkog novinarstva uz konstantno publiciranje PRIOPĆENJA... Stvorili su iskonstruiranu realnost u kojoj svi tumaramo poluludi! Nitko više ne traga za istinom. 

Ekonomske teškoće nikako ne mogu biti opravdanje za zanemarivanje doprinosa demokraciji i pluralizmu mišljenja koje bi novinarstvo trebalo graditi! 

Medijska pristranost postala opasna za društvo. U dvadesetpet godina samostalnosti mediji su bili u funkciji promidžbe i bez shvaćanja da za medije nema ni lijeve ni desne strane, nego kritička prosudba i istina. Ali što izdavačima znači istina?  Eliminiranje iz hrvatskih medija, intelektualaca koji ne misle kao i stranački lideri, jasan je znak da se u hrvatskom društvu ne razvijaju zdravi odnosi, nego je još jedan dokaz da se društvo skrojilo po mjeri moćnika.

Treba li za to kriviti novinare? Naravno da NE. Pa i oni moraju jesti! Sve je to u skladu s općom situacijom, no teško je poreći specifičnu društvenu važnost novinarskog poziva! Posljednjih godina preko tisuću novinara, fotografa, snimatelja, urednika i drugih medijskih djelatnika završilo na burzi rada, a perspektiva nudi sve osim bolje budućnosti. Sve to pogoršava ionako jako loše uvjete u kojima rade novinari, posebice oni (malobrojni) koji slijede liniju istraživačkog novinarstva s idejom obrane javnog ineteresa i pravde. Hrvatski mediji dominantno se utrkuju za profitom, novinare se tjera da budu zabavljači publike. I da smo iole "društvo" tako ne bi bilo!

Uspostavom Svjetskog dana slobode medija željelo se upozoriti da se sloboda medija svakodnevno onemogućava u zemljama širom svijeta. Prema izvješću američke nevladine udruge „Freedom House“, svjetska medijska sloboda pala je u posljednjih deset godina na najnižu razinu. Prema ovom izvještaju, novinarstvo u Hrvatskoj nije u zavidnom položaju. (Ma da!) Po medijskoj slobodi nalazimo na 80. mjestu od ukupno 199 zemalja obuhvaćenih izvješćem. Na prvom mjestu nalaze se Norveška i Švedska, a na posljednjem Sjeverna Koreja.

A.D.Brkić