No najuspješniji film koji je prošle godine režirala žena bio je Wonder Woman redateljice Patty Jenkins, deveti na listi financijski najuspješnijih filmova.

Pet odličnih filmova koje ćemo uskoro gledati a režirale su ih žene
Ove godine - više nego ikada prije govori se o ravnopravnosti spolova u Hollywoodu. Slavimo briljantne filmove koje su režirale žene a prikazivati će se 2018. Ovdje je pet ne smijete propustiti!


Lady Bird
Komedija Grete Gerwig, u kojoj glumi Saoirse Ronan, do sada je bila vruća tema ove sezone nagrada i jedan je od neprimjerenih filmova. Unatoč tome što je vodio u nominaciji za najbolji film (komedije / glazbe) i najbolje glumice,  priznanja na Zlatnim globusima i u istim kategorijama za BAFTA, Gerwig nije nominirana za najboljeg redatelja. Saznajte zašto ovaj film (koji, usput rečeno, ima ocjenu od 99 posto na Rotten Tomatoes) zaslužuje našu pozornost. U kinima je od veljače 2018. godine.

Mudbound
Ako još niste vidjeli nevjerojatnu dramu Mudbound Dee Reesa, učinite to prioritetno. Radnja se događa u delti Mississippija nakon Drugog svjetskog rata, a usredotočuje se na dvije obitelji: McAllans (Jason Clarke, Carey Mulligan i Garrett Hedlund) i Jacksons (Rob Morgan, Mary J Blige i Jason Mitchell) koji rade kao nadničari na farmi. Dostupan je i  na Netflixu.

Brijanje u vremenu
Ava DuVernay najpoznatiji je po filmu  Selma. Klasičan  američki roman Madeleinea L'Englea prati 13-godišnje Meg Murry na svom putu diljem svemira kako bi potražio svog oca astrofizističara - koji je u zatvoru. Glavna glumica, Oprah Winfrey, Reese Witherspoon, Mindy Kaling, Chris Pine, Gugu Mbatha-Raw i Storm Reid, smatraju ga jednim od najboljih filmova ove godine. Dolazi u kina 23. ožujka.

Marija -kraljica Škota
Josie Rourke potpisuje režiju Mary Queen of Scots - dramatično prepričavajući Elizabethinu snagu u odmjeravanju s njenom škotskim rođakinjom. Margot Robbie se pojavljuje kao Djevica kraljica, a Saoirse Ronan u titularnoj ulozi.  Joe Alwyn (dečko Taylor Swift), kao Robert Dudley, prvi Earl of Leicester i ljubav Elizabete I.Dolazi sredinom 2018.

Najtamniji umovi
Jennifer Yuh Nelson usmjerava filmsku adaptaciju hit-sci-fi trilera koji se bavi zvjezdanim sastavom koji uključuje Amandle Stenberg, Mandy Moore i Gwendoline Christie. Nakon što je bolest ubila 98 % američke djece, preživjeli razvijaju supermoći i nalaze se u internim kampovima. 16-godišnja Ruby (Stenberg) bježi i pridružuje se grupi bjegunaca od vlade. Dolazi krajem 2018.

Unos: I Horvath
Izvor: https://www.theatlantic.com/business/archive/2018/01/the-brutal-math-of-gender-inequality-in-hollywood/550232/