Udruga slijepih Zagreb osnovana je 28.9.1947. Osnovali su je slijepi studenti i intelektualci kako bi organizirano brinuli i rješavali tadašnje probleme vezane uz slijepe osobe: obrazovanje, zapošljavanje, stambeno zbrinjavanje i razvijali društveno-kulturni život.

Danas udruga ima 1190 članova (957 s područja Grada Zagreba i 233 s područja Zagrebačke županije). Udruga članovima pruža usluge psihosocijalnog savjetovanja i informiranja o ostvarivanju prava, zagovaranjem za njihova prava pomaže u njihovom ostvarivanju, organizira rehabilitacijske tečajeve i radionice, organizira provođenje slobodnog vremena, pruža usluge asistencije osobnih asistenata i videćeg pratitelja. Ove usluge pružaju se kroz desetak projekata na razini godine.

Trenutno najveći projekt udruge je „Osobni asistent u zajednici“, financiran iz Europskog socijalnog fonda. Od 2015. udruga razvija društvenopoduzetnički projekt „Sapuni s točkicama“ koja je pokrenuta u suradnji sa socijalnom zadrugom Martinov plašt i agencijom Apriori World te je zahvaljujući projektnim i donacijskim sredstvima završena prva faza otvaranja pogona u kojima rade slijepi i slabovidni. Druga faza ovog projekta će započeti s 1. listopadom u kojoj se planira modernizacija pogona i nova zapošljavanja uz potporu projektnih sredstava, ali i donacija bez kojih se projekt ne može provesti. Prva sredstva za pokretanje ovog projekta osigurao je Gradski ured za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Grada Zagreba kroz natječaj za razvoj društvenog poduzetništva.

“Sapun s točkicama” ručno su rađeni proizvodi slijepih i slabovidnih osoba. Naš najprepoznatljiviji proizvod, čije ime nosi i naš projekt, je sapun s ispupčenim točkicama koje ga čine prepoznatljivim i istovremeno simboliziraju slijepe i slabovidne osobe. Posebitost sapuna su upravo te točkice, dodirom uočljive, koje podsjećaju na Brailleovo pismo, pismo kojim se služe slijepe osobe. Ono se koristi i danas, uporedo ili, bolje rečeno, modernim tehnologijama usprkos. Kakve god bile mogućnosti računala i ekrana, poseban je doživljaj, kako za videće tako i za slijepe osobe, uzeti knjigu u ruke i čitati list po list.

Prije modernih tehnologija i čitača ekrana, Brailleovo pismo bio je jedini način na koji su slijepe osobe mogle čitati. Brailleovo pismo osmišljen je sustav od šest točaka, od 1 do 6, poredan u dva stupca. Svaka kombinacija ovih šest točaka odgovara određenom slovu abecede, broju ili pravopisnom znaku. Prelazeći prstima preko reljefnih izbočenih točaka, raspoznajući znakove, slijepa osoba “čita”. Način čitanja zahtijeva veliki trud i predanost. Pozivamo Vas da se i Vi upoznate s Brailleovim pismom preko naših sapuna i iskoristite priliku da vidite kako se Vaše ime oblikuje na Brailleovom pismu ili možda da nekome napišete posebnu poruku služeći se ovim posebnim pismom.

Svi koji žele pomoći Udruzi slijepih Zagreb mogu to učiniti kupnjom sapuna putem web shopa www.sapunistockicama.com