Osamnaestogodišnja Sarah Alkashgari je prva žena koja je participirala organizaciju ženske nogometne utakmice u Saudijskoj Arabiji na kojoj je bila dopuštena prisutnost muškim gledateljima. Za BBC-u je rekla da je to bilo"veliko i nadrealno" iskustvo.

Taj je potez dio ublažavanja strogih pravila o razdvajanju spolova u kraljevstvu. Sara Alkashgari je studentica sveučilišta King Abdulaziz, a bila je odgovorna za pozdravljanje i smještanje gostiju.

"Ja sam hardcore nogometni navijač, volim igrati nogomet i gledati ga."
"Ali nisam bio na nogometnoj utakmici prije. To je bio moj prvi put. Kao saudijska žena, smatram da je taj događaj bio puno više od utakmice.
"neizmjerno sam sretna što sam pridonijela na bilo koji način, čak i obzirom da sam bila jedna od stotinjak koje su pomogle u organizaciji", nastavila je, dodajući kako je gledanje svoje momčadi, Al-Ahli, osvojiti 5-0 kod kuće bilo "nevjerojatno"... U subotu je održana druga nogometna utakmica sa ženskim gledateljima, a treća će se održati u četvrtak.

"Bila sam iznenađena količinom podrške i ljubavi koje su mi ljudi dali, podržavajući žene u Saudijskoj Arabiji", objasnila je, istaknuvši kako je primila poruke iz cijelog svijeta, uključujući iz Irske, Čilea, Indije i SAD-a. Sara Alkashgari kaže da su iznenadne promjene u njezinoj zemlji bile izvanredne.

"Ne samo da sada možemo ići na utakmice, već ćemo u budućnosti moći voziti. Tako je nevjerojatno da vidimo sve ovo osnaživanje za djevojke. Konačno ćemo svijetu pokazati promjene u našem društvu." prenosi BBC.

Unos: D. Stern

http://www.bbc.com/news/world-middle-east-42681625