Velika novinarka s područja ekologije Elizabeth Colbert osvojila je Pulitzerovu nagradu za knjigu pod naslovom "Šesto izumiranje". Još uvijek se raspravlja je li šesto masovno izumiranje vrsta u povijesti Zemlje u tijeku. Sigurno je da se nešto događa i da smo svjedoci istrebljenja velikog broja beskralježnjaka, kralježnjaka i biljaka. Možda je lakše ublažiti klimatske promjene nego ovaj proces. Za sprečavanje daljnjeg uništenja živog svijeta na planeti, neophodno je restrukturiranja modernog života.

Insekti nestaju

Na vrhu popisa životinja koje treba spasiti od uništenja su zvijezde životinjskog svijeta: tigrovi i polarni medvjedi, kitovi i orangutani, slonovi i nosorozi i druga karizmatična bića. Malo je onih kojima je stalo do "spašavanja" kukaca ili onih koji bi željeli financijski podržati takav pothvat. Nekoliko vrsta insekata vidljivih na našem području iritiraju nas, a mi redovito gnječimo ili masovno ubijamo kemijskim preparatima.

Od gotovo dva milijuna poznatih vrsta na planetu, oko 70% su insekti. U hranidbenom lancu kopnenih životinja, mnoge od njih imaju ključnu ulogu sličnu onoj koju plankton ima za život u oceanima. Entomolog Wilson sa sveučilišta Harvard jednom je rekao: "Ako bi insekti nestali, u našoj okolini bi se pojavio kaos."
A insekti nestaju.

Prije godinu dana, rezultati prve dugoročne studije o populacijama kukaca izazvali su zabrinutost (iako samo u profesionalnim krugovima) za mogući "ekološki Armagedon". Na temelju podataka koje je prikupilo više desetaka entomologa amatera u 63 prirodna rezervata diljem Njemačke, tim znanstvenika zaključio je da se populacija letećih kukaca 27 godina smanjila za 76%. Istodobno, druge studije ukazuju na dramatične padove u populacijama određenih buba, pčela i moljaca.

Što je doprinijelo tom kolapsu? Naravno, ljudski faktor, ali se sastoji od mnogih čimbenika: između ostalog, pad i nestanak staništa, korištenje pesticida u poljoprivredi, industrijska poljoprivreda, zagađenje, klimatske promjene, pa čak i subverzija "svjetlosnog onečišćenja koje narušava orijentaciju noćnih insekata i njihovo parenje ".

Više zabrinjavajućih vijesti došlo je prošlog listopada
Kada je američki entomolog Bradford Lister prvi put posjetio Nacionalni park El Yunke u Puerto Ricu 1976. godine, nije znao da je 40 godina kasnije dugoročna studija koja je tek počela otkrivati ​​novu "hiperalarmantnu" novu stvarnost. U tim je desetljećima antropogeno stanovništvo, koje uključuje kukce i pauke, palo za 98% u El Junctionu, jedinoj tropskoj prašumi u Nacionalnom šumskom sustavu SAD-a. Nije neobično da su insektivoidi (životinje koje se hrane insektima) - ptice, gušteri i žabe - doživjeli dramatičan pad, a neki su čak i potpuno nestali. I sve se to dogodilo prije uragana Maria koji je u jesen 2017. uništio El Yunke.

Što je uzrokovalo ovu propast? Ako eliminiramo propadanje ili nestanak staništa (El Yunke je zaštićena šuma) i korištenje pesticida (koji je pao u Portoriku za više od 80% od 1969. godine), Lister i njegov meksički kolega Andres Garcia zaključili su da je uzrok tog pada klimatskih promjena, jer je tijekom ta četiri desetljeća prosječna maksimalna temperatura u El Yunku porasla za četiri stupnja Farenheita.
Iako i znanstvene studije i anegdotske priče o insektocidima sada dolaze samo iz Europe i Sjeverne Amerike, mnogi entomolozi su uvjereni da je opadanje populacije kukaca svjetski fenomen. Kako se ekstremni meteorološki događaji, kao što su požari, poplave, uragani - "koji povezuju točke" diljem svijeta - sve više odvijaju globalno, postali su osnova komunikacije o klimatskim promjenama "kako bi se pomoglo javnosti da integrira pojedinačne događaje u širi trend". Ovaj pristup treba primijeniti na cijeli svijet. Istovremeno, na svakom pojedinom lokalitetu razlozi za biološku degradaciju mogu biti različiti i zato je ovaj fenomen složeniji od klimatskih promjena.

Zone plime

Životinjsko carstvo sastoji se od dvije skupine: beskralješnjaka i kralježnjaka. Kukci su beskralježnjaci kao i morske zvijezde, morske biljke, koralji, meduze, rakovi, jastozi i mnoga druga stvorenja. U stvari, beskralješnjaci čine 97% slavnog životinjskog carstva.

Godine 1955., knjiga Rachel Carson "Rub mora" je prvi put skrenula pozornost javnosti na izvanrednu raznolikost i gustoću beskralježnjaka koji nastanjuju plimnu zonu. Godine 2013. došlo je do depopulacije u moru: suše uzrokovane virusom koji je prvi put uočen u Olimpijskom nacionalnom parku u Washingtonu. Do kraja 2014., kako piše Lynda Mapes u Seattle Timesu, "uništeno je više od 20 vrsta morskih zvijezda od Aljaske do Meksika".

Sljedeće godine dogodilo se nešto čarobno. Odjednom, vidjela sam svugdje morske zvijezde. No nažalost, mlade morske zvijezde pokazuju simptome bolesti i brzo umiru. Uzrok? Zagrijavanje Tihog oceana zbog klimatskih promjena istodobno je oslabilo životinje i ojačalo viruse koji ih napadaju. Izvrsni uvjeti za more. Trebat će nam godine da utvrdimo pravu prirodu posljedica tog izumiranja. Morska zvijezda nalazi se na vrhu hranidbenog lanca na rubu oceana, a njezina potpuna istrebljenost povlači niz događaja, baš kao i izumiranje kukaca koji su temelj prehrambenog lanca na kopnu.

U isto vrijeme, uz pomoć morskih zvijezda, na obalama istih voda uz pacifičku obalu Sjedinjenih Država i Kanade došlo je do još jedne pojave bez presedana. Bio je to "jedan od najvećih zaplijenjenih morskih ptica ikada", napisao je Craig Welch u National Geographicu 2015. godine. I od tada su mnoge ptice, uključujući i galebove, također pretrpjele pomor. Priroda tragedije koja se i dalje događa dobro je izražena naslovom: "Na Aljasci gladne ptice i prazne kolonije svjedoče o uništenom ekosustavu." Da bi se sve to dobro razumjelo, opet bi se trebale povezati točke različitih mjesta, vrsta i vremena, ali gomila velike morske zvijezde svjedoči da je biološko propadanje sada bitan dio života na obalama oceana.


Izumiranje kralježnjaka

Izvješće uživo, objavljeno prošlog tjedna od strane World Wildlife Fund International i Zoološkog društva iz Londona samo je povećao osjećaj hitnosti. Ključna poruka ovog sveobuhvatnog izvješća o zdravlju našeg planeta i utjecaju ljudske aktivnosti na druge vrste je vrlo sumorna: od 1970. do 2014. promatrane populacije kralježnjaka su globalno opale za 60% na globalnoj razini, a posebno gubitke u tropskim i slatkovodnim sustavima. Južna i Srednja Amerika imale su dramatičan gubitak od 89% kralježnjaka, a slatkovodne populacije u svijetu pale su nešto manje, ali još uvijek šokirajuće 83%. Ovi rezultati temelje se na promatranju 16.704 populacije 4.005 vrsta kralježnjaka, što znači da istraživanje nije obuhvatilo sve populacije kralježnjaka i da bi se njegovi rezultati trebali shvatiti kao barometar trendova u promatranim populacijama.

Što uzrokuje ove valove razaranja koji dosežu nezamislive razmjere? U izvješću su glavni uzroci "prekomjernog iskorištavanja vrsta, poljoprivrede, prenamjene zemljišta - u službu nekontrolirane ljudske potrošnje". Također se kaže da su klimatske promjene "rastuća prijetnja" životu na Zemlji. Što se tiče Sjeverne Amerike, izvješće pokazuje pad od samo 23%. Nije strašno, zar ne? Javnost bi mogla pomisliti da SAD i Kanada nisu ugrožene, au stvarnosti insekti, životinje i biljke umiru u cijeloj Sjevernoj Americi u neuobičajeno velikom broju.

Od kućnog praga do kraja svijeta

Moje zanimanje za biološko uništenje počelo je na mom pragu. U ožujku 2006., nekoliko dana nakon što sam se preselio u unajmljenu kuću u Novom Meksiku, našao sam mrtvu pticu pjevicu. Potrčala je u jedan od velikih prozora kuće i umrla. U isto vrijeme, svugdje sam počeo primijećivati velik broj mrtvih borova, drva koje je simbol Novog Meksika. Mrtve ptice i mrtva stabla probudila su u meni želju da saznam što se događa u mom novom krajoliku.

Kada pomislimo na šumu što nam najprije padne na pamet? Sigurno ne pustinja jugozapadno gdje drveće nije dovoljno visoko. Pokazalo se da ovaj ekosustav niskih krošnji i rijetkih stabala pruža utočište nevjerojatnoj raznolikosti životinjskih vrsta. Zapravo, Novi Meksiko ima jednu od najvećih raznolikosti u Sjedinjenim Državama. Druga je raznolikost sisavaca, treća po raznolikosti ptica i četvrta po ukupnoj bioraznolikosti. Uzmimo ptice. Novi Meksiko zaostaje samo za Kaliforniju i Arizonu; u njemu živi 544 vrste ptica, što je gotovo polovica od 1.114 vrsta koje žive u SAD-u. Ali to ne govorim kao pohvalu za moj novi dom, već kao uvod u tragediju.

Kombinacija jake suše i brzog zagrijavanja, je nepovoljna za drveće, ali je pružila idealno okruženje za eksploziju opekotina od sunca.

Stabla izumiru diljem svijeta. U 2010. znanstvenici iz nekoliko zemalja objavili su studiju Ekologija šuma i upravljanje šumama koja je uzrokovala klimatske promjene. Podaci su zabilježeni od 1970. godine. Od Argentine i Australije do Švicarske i Zimbabvea, od Kanade i Kine do Južne Koreje i Šri Lanke - šteta je bila posvuda velika.

Masivni pokolj i jezivo istrebljenje američkog bizona u 19. stoljeću, otvorio je put širenju bijelih imigranata na Zapad i istodobno uništio hranu i životnog stila američkih autohtonih naroda. Kao što je jedan pukovnik rekao: "Ubijte sve bivole koje vidite!" Svaki mrtvi bizon bio je jedan Indijac manje.
Danas se takvi slučajevi ne samo dramatično umnožavaju, nego se sve više isprepliću s ljudskim i drugim oblicima života na ovom planetu na načine koje jedva počnemo primjećivati. Situaciju pogoršavaju klimatske promjene, zagrijavanje svijeta koje je uzrokovao čovjek.

Ublažavanje krize, spašavanje života zahtijeva ne samo zamjenu fosilnih goriva obnovljivim oblicima energije, nego istinsko preispitivanje modernog života i njegovih institucija. Drugim riječima, spašavanje morskih zvijezda, borova, ptica i insekata - iu ovom procesu i nama - postalo je najveća i najvažnija etička obveza našeg sve opasnijeg vremena.

Subhankar Banerjee* za TomDispatch.com
*američki fotograf, pisac i ekološki aktivist indijskog podrijetla