Jedino smo u 1996. i 1997. godine imali veći broj rođenih od umrlih. Ukupna depopulacija je veća od 100.000 ljudi. Hrvati su nestali u ratovima, ekonomskim migracijama itd... Radi se uglavnom o mlađim i obrazovanim osobama. Kada zbrojimo iseljavanje plus prirodni pad, nije teško pretpostaviti koliko će stanovnika Hrvatska imati za 10 godina. Koga to uopće uzbuđuje; Zagreb, Bruxelles, Berlin, Uniju, Komisiju…? Nikoga, jer Vas uzbuđuje 2 metra snijega u Gorskom Kotaru i Lici, za koje niste uredili sustav da normalno funkcionira pa onda i premijer i ministar obrane paradiraju po tim selima i skupljaju jeftine političke poene. Naravno da paradirate kada jednostavno ne znate i nemate konkretna rješenja za ovaj gorući problem u Hrvatskoj.

Prema podacima Svjetskog ekonomskog foruma, Hrvatska je 6. zemlja svijeta s najvećim padom broja stanovnika. O trajnom odlasku iz Hrvatske razmišlja svaki četvrti građanin do 29 godina. Registrirani broj emigranata, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, iznosi 36 tisuća. No, prema podacima Saveznog ureda za statistiku u Wiesbadenu, samo u Njemačku je prošle godine iz Hrvatske otišlo preko 55 tisuća ljudi. Demograf Stjepan Šterc predviđa da svake godine ostajemo bez 90 tisuća stanovnika. Dražen Živić (Institut Ivo Pilar) procjenjuje da će do 2030. u pet istočnohrvatskih županija biti oko 150 tisuća (oko 18%) manje stanovnika.

Zato će demografija biti jedna od glavnih tema kojima će se baviti Alternativa 101. I ne brinite, mi ćemo se baviti rješenjima, a ne dnevno političkim igrama.

Hamed Bangoura