Prošle je godine gradić Fužine umjesto vatrometa puštao balone. Divnog li primjera! I jeftinijeg i kulturnijeg i ekološkijeg. Pišite svom Gradonačelniku i navedite da podržavate ovakav prijedlog!

Ovo se upozorenje temelji na statističkim podacima iza kojih stoje stvarne tragedije, ozlijede i traume koje se događaju kada roditelji nisu dovoljno oprezni, a djeca su previše zaigrana. Zbog petardi blagdani koji bi trebali biti obiteljsko slavlje, mogu završiti u traumi obližnje bolnice. Možda je nekome zabavno baciti petardu na livadu na kojoj se igraju psi, ali valja jedno imati na umu. Ozlijediti psa ili mačku petardom, nanijeti tjelesnu ozljedu životinji je, nedvojbeno, osim moralno dno, i kazneno djelo.

Petarde nikome, možemo reći, ne donose dobro. Osim što za vrijeme praznika na desetine ljudi, među kojima i djeca, bude povrijeđeno u „ludovanju“ s petardama, na stotine ljubimaca bude prestravljeno uslijed svakodnevne „praznične pucnjave“.

Kad nebo zasja vatrometom, a vi želite biti u društvu svojeg najboljeg prijatelja, razgovarajte s njim ili njom. Poručite im, na način koji samo vlasnik najbolje zna, kako se ne treba bojati i da će sve biti uredu. Prije svega, izmorite svojeg plašljivog psa trčanjem ili igrom. Najvažnije od svega, psi nisu djeca pa ih nemojte tako niti tretirati.

Vaš pas neće propustiti ništa, propusti li vatromet. Dobar vođa čopora zna kako svojeg prijatelja ne treba izlagati situacijama koje potiču psa na prirodni nagon na bijeg.