Doris Eaton Travis (14. ožujka 1904. - 11. svibnja 2010.) bila je američka plesačica, kazališna i filmska glumica, plesni instruktor, pisac i rančer te posljednja od Ziegfeld Girls.

Kao jedna od sedmero djece Marije i Charlesa Eatona iz Norfolka (Virginia), s četiri godine, Doris zajedno sa svojim sestrama Mary i Pearl, pohađa plesnu školu u Washingtonu. Godine 1911. sve su tri sestre angažirane za produkciju Maurice Maeterlinckove predstave The Blue Bird u kazalištu Belasco u Washingtonu. To je bio blistav početak njene karijere u kazalištu. Nakon The Blue Bird, 1912., tri sestre Eaton i njihov mlađi brat Joe počeo se pojavljivati ​​u raznim igrama i melodrama za Poli Stock Company. Oni su brzo stekli ugled kao profesionalni, pouzdani i svestrani glumci, a rijetko su bili bez angažmana.

Ziegfeld Follies

Do 1918. Dorisina sestra Pearl postaje plesačica i pomoćnik redatelja s Ziegfeld Folliesom. Follies su bili niz razrađenih glazbenih revizija na Broadwayu u New Yorku od 1907. do 1931. Čuvenu plesnu trupu je utemeljio Florenz Ziegfeld inspiriran s Folies Bergère iz Pariza. Kada je Doris dopratila Pearl na probu, koreograf Ned Wayburn ju je uočio i angažirao za ulogu na ljetnoj turneji Ziegfeld Follies iz 1918.

Dan kad je završila osmi razred, Doris je počela plesati kao Ziegfeldova djevojka u Ziegfeld Follies. Kako bi izbjegla odredbe zakona o djeci, nastupala je pod imenom "Doris Levant" (ime njene mlade nećakinje) i "Lucille Levant". Čim je navršila šesnaest godina, ponovno je počela koristiti svoje pravo ime. Wayburn je bio jedan od samo par ljudi koji su znali njenu pravu dob, i dogovorili da je majka prati na turneji Follies kao plaćeni član tvrtke.

Njezin posljednji nastup s Folliesom bio je u izdanju iz 1920.

Doris Travis je snimila debitantski film u dobi od 17 godina u romantičnoj drami 1921. The Stage Door, sa zvijezdom nijemog filma Billyjem Doveom. Njezina karijera procvala je dvadesetih i početkom 1930-ih. Glumila je u nizu nijemih filmova, uključujući one snimane u Engleskoj i Egiptu; nastupao je na pet različitih Broadwayskih showa i plesala je u reviji Hollywood Music Box i Gorham Follies u Los Angelesu i Hollywood Club u New Yorku. Doris  je postala i tekstopisac.

Godine 1929.  u dobi od 18 godina, udala se za Joea Gorhama, producenta Gorham Folliesa. Brak je trajao šest mjeseci, a završilo je kada je Gorham umro od srčanog udara.

Plesna pedagoginja i rančerica

Doris Travis je nastupala na svom zadnjem broadwayskom showu, Merrily We Roll Along. Njezina karijera, zajedno s onima njezinih braće i sestara, trajala je tridesetih godina prošlog stoljeća.

Godine 1936. angažirao ju je Arthur Murray za svoj Dance Studios u New Yorku kao plesnu pedagoginju. Trideset dvije godine je ostala s tvrtkom Arthura Murraya, napredujući od podučavanja za druge do posjedovanja vlastite škole. Konačno je osnovala i posjedovala ukupno osamnaest studija "Arthur Murray" diljem Michigana. Također je pisala kolumne s plesnim savjetima i komentare za Detroit News pod nazivom "Na nožnim prstima" i sedam godina bila domaćica lokalnog televizijskog programa.

Jedan od njezinih učenika, inovator i inženjer Paul Travis, postao je njezin drugi suprug nakon 11-godišnjeg udvaranja. Njihov je brak trajao više od pedeset godina, sve do Paulove smrti 2000. godine. Nisu imali djece. Nakon odlaska iz plesnog studija 1968., Doris i njezin suprug Paul, preselili su se u Oklahomu, i osnovali ranč. Početna parcela od 220 hektara narasla je na 880 hektara a mnogi od konja uzgojenih i treniranih na ranču imali su velikog uspjeha u utrkama.

Rančem je upravljala Doris Travis, sve do 2008.

Kasnije godine i sveučilišna karijera

Doris Eaton Travis u travnju 2010, u dobi od 88, diplomirala s ocjenom Suma cum laude na University of Oklahoma a dobila je i počasni doktorat na Sveučilištu Oakland 2004. godine u dobi od 100 godina.

Godine 1997. ona i četiri bivše Ziegfeldove djevojke su se okupile zbog ponovnog otvaranja New Amsterdam Theater. Doris je bila jedina koja još uvijek mogla plesati.  Travis se 1998. vratila na Broadway i New Amsterdam Theater, isto mjesto gdje se prvi put pojavila 1918. godine, 80 godina ranije, da bi sudjelovala u predstavi čiji prihod je bio u korist za AIDS Broadway Cares / Equity Fights. Bila je zvijezda omiljena publici, a gotovo se svake godine pojavila u produkciji, često je predstavljala svoje stare plesne točke uz ovacije publike.

Godine 1999. snimila je prvi filmski film u više od šezdeset pet godina s malom ulogom u Man on the Moon s Jimom Carreyjem. Nastupala je u nekoliko dokumentaraca i intervjua o Ziegfeld Folliesu i njezinim braćom i kolegama; ona je također objavila autobiografiju i obiteljsku povijest, pod nazivom Dani plesa u 2003. godini, navršavajući 100 godina iduće godine.

Doris Travis je 2006. godine nominirana za Pulitzerovu nagradu za knjigu pod nazivom "100 godina  života Doris Eaton Travis -posljednja živa zvijezda Ziegfeld Folliesa". Njezin posljednji javni nastup bio je otvaranje emisije Easter Bonnet 2010. 27. travnja 2010. Tjedan dana nakon njega, Doris Travis je umrla od aneurizme u dobi od 106 godina.

12. svibnja, svjetla na Broadwayu bila su prigušena u njezinu čast.