Jacqueline Lee Bouvier rodila se u 28. srpnja 1929. godine u Sauthamptonu, New York, kao prvo dijete u bogatoj obitelji francuskih korijena. Johna Vernou Bovier III bio poznati broker na Wall Streetu. Četiri godine poslije rodila se i njezina mlađa sestra Caroline Lee. No, brak Jackinih roditelja potrajao je do 1940. godine, te se njena majka dvije godine nakon razvoda udaje za Hugh D. Auchinclossa, bogatog nasljednika tvrtke Standard Oil, i rađa još dvoje djece -Janet i Jamesa.

Za vrijeme trajanja braka njezinih roditelja Jackie je svoje  djetinjstvo provela na obiteljskom imanju „Lasata“, no nakon razvoda, ona i njezina sestra živjele su na relaciji McLean u Virginiji, Newport, te Rhode Islad, gdje je njezina majka imala domove, te New Yorka i Long Islanda, gdje je živio njezin otac. Zanimljivo je spomenuti da je Jackie bila strastvena jahačica, te je u mladosti često sudjelovala i pobjeđivala na natjecanjima.

Prve dvije godine studirala na koledžu Vassar u New Yorku, a nakon toga je otputovala u Francusku, gdje su inače njezini obiteljski korijeni, te studirala na Sveučilištu u Grenobleu i Sorbonne. Nakon povratka u SAD, prebacila se na The George Washington University u Washingtonu, gdje je 1951. godine diplomirala francusku literaturu. 

Nakon završetka školovanja zaposlila se u novinama The Washington Times-Herald, gdje je imala posao fotoreportera. U to vrijeme bila je zaručena za mladog brokera John Husteda, no zaruke su trajale samo tri mjeseca.

John i Jackie
Sljedeće godine, Jackie je upoznala svoje budućeg supruga Johna F. Kennedya na večeri kod zajedničkih prijatelja, s obzirom da su se kretali u istim društvenim krugovima. Ubrzo nakon te večeri postali su par, a godinu dana poslije objavili su svoje zaruke, te se oženili.


Zajednički život započeli su u Virginiji. No, bračnu sreću dvije godine poslije poremetio je pobačaj, a već godinu dana poslije rodila je mrtvorođenu djevojčicu. Te iste godine preselili su se u Georgetown. Sreća im se konačno nasmiješila 1957. godine kada je rodila djevojčicu Caroline, a tri godine poslije Johna. Godina 1960. nije samo bila godina kada je Jackie rodila sina, nego je bila i godina predsjedničkih izbora u kojima je njezin suprug John najavio kandidaturu i pobijedio. Iako, je u početku bio plan da Jackie aktivno sudjeluje u suprugovoj kampanji, ubrzo je saznala da je trudna, te je na savjet liječnika ostala u obiteljskom domu gdje je odgovarala na pisma, pratila televizijske reklame, davala intervjue za televiziju i tiskovine, te pisala tjednu kolumnu pod nazivom „Campaing Wife“ („Žena kanditata“ u slobodnom prijevodu). Vrlo rijetko se osobno pojavljivala u javnosti.

Samo dva tjedna nakon što je John izabran za predsjednika, Jackie je rodila sina Johna, te ne samo da je u vrlo kratkom vremenu po drugi puta postala majka, nego jedna od najmlađih prvih dama SAD-a.


Prva dama
S obzirom na njenu ljepotu, šarm i inteligenciju, svijetla reflektora bila su često usmjerena baš prema njoj, i iako je vrlo rado davala intervjue te bila fotografirana, nastojala je zadržati svoju privatnost i privatnost svoje djece. Jackie je ubrzo postala miljenica političkih i društvenih krugova u kojima se kretala, te je vrlo rado priređivala društvena događanja u Bijeloj kući, a poznato je da je preuredila i modernizirala interijer i eksterijer Bijele kuće.

Njezin stil odijevanja kopirale su brojne dame širom SAD-a i diljem svijeta, te je na neki 
način postala i modna ikona. Upravo su to sve stvari zbog kojih je postala jedna od najpopularnijih prvih dama svih vremena.

Što se tiče društvenog života, Jackie je živjela život, koji je san sigurno brojnih žena. U Bijeloj kući osim političara, diplomata i državnika, ugošćivala je umjetnike, pisce, znanstvenike, pjesnike, glazbenike… Možda upravo zbog te njezine vještine zabavljanja i ugošćivanja, Kennedy je postao popularan i u međunarodnim krugovima i najvišim političkim krugovima.

Trudnoća i atentat
Koliko je 1960. godina bila lijepa i uspješna za Kennedijeve, toliko je 1963. bila strašna. Jackie je ponovno te godine zatrudnjela, no zbog preranog poroda, dijete je umrlo. Ali ono što je slijedilo 21. studenog te iste godine u Dallasu, Jackie nije mogla niti sanjati. U svečanoj automobilskoj povorci kada je sa suprugom prolazila ulicama grada, John je pogođen hicem u glavu. Poznate su snimke njene reakcije kada je pokušala 

izaći iz auta nakon što suprug bio ustrijeljen, a bila je uz njega u bolnici kada je preminuo. Na počeku pogreba, svoje vjenčani prsten stavila je na prst ubijenog supruga i izjavila „Sada više ništa nemam.“ (“Now I have nothing left.”)Njezin ružičasti kostim koji je nosila taj dan u Dallasu i koji je bio zaprljan krvlju nije željela skinuti ni kada je potpredsjednik Johnson polagao zakletvu, uz objašnjenje: „Želim da vide što su učinili Jacku“ (“I want them to see what they have done to Jack.”). Njezino dostojanstveno držanje na sprovodu od supruga mediji su nazvali „kraljevskim“.

Neposredno prije atentata na JFK-a 21. studenog 1963
.

Drugi brak
Kada je pet godina poslije ubijen i Robert F. Kennedy, brat JFK-a, Jackie se počela
bojati za svoju sigurnost i sigurnost svoje djece, te je napustila zemlju. Nedugo nakon toga udala se za Aristotela Onassisa, bogatog grčkog brodograditelja i brodovlasnika koji joj je mogao osigurati sigurnost i privatnost koja joj je bila potrebna njoj i djeci. Njen 75 Ct "težak" zaručnićki prsten preplavio je sve naslovnice svijeta.

Nakon udaje, izgubila je sve privilegije i povlastice koje je imala kao udovica američkog predsjednika. Rezultat je bio velika medijska pažnja te neprestano praćenje paparazza, a u medijima je dobila novi i nadimak „Jackie O“. Kada je Onassisov sin Alexsander poginuo u avionskoj nesreći 1973. godine, njegovozdravlje počelo je slabjeti, te je umro dvije godine poslije, s čime je Jackie po drugi puta sa 46. godina postala udovica.

Nakon smrti i pravne bitke s njegovom jedinom kćerkom i nasljednicom naslijedila je 26 milijuna dolara.

Karijera i bolest
Nakon Onassisove smrti, odlučila je pronaći posao u kojem bi uživala, a s obzirom da je oduvijek uživala u pisanju, Jackie je prihvatila posao urednika Viking Pressu. 

No, njezina karijera u toj tiskovini naglo je prekinuta nakon što je ista izdavačka kuća objavila knjigu koja se fikcijski način bavila Kennedijevimubojstvom. Iako je Jackie odobrila izdavanje knjige, kritike New York Timesa su bile vrlo loše i optuživale ju da je ona imala „prste“ u objavljivanju knjige, te je zbog toga dala otkaz. Nakon toga zaposlila se u Doubleday-u kao pomoćni urednik.

Od sredine 70-ih pa sve do smrti njezin životni suputnik bio je Maurice Tempelsman, bogati belgijski industrijalac i  trgovac dijamantima. Cijelo vrijeme borila se za očuvanje povijesne arhitekture.

Na žalost, 1993. godine Jackie je dijagnosticiran Hodgkinov limfom i iako su prognoze na početku bile optimistične, limfom se proširio, te je umrla u snu, 19. svibnja 1994. godine, dva i pol mjeseca prije svojeg 65. rođendana. Pokopana je u svojeg prvog supruga Johna, sina Patrica i kćer Arabellu na Arlington National Cemetery u Arlingtonu u Virginiji.
 
 

Komentari