Američki predsjednik Barack Obama  je vodio komemoraciju Maye Angelou. Pjesnikinje, pisca i aktivistice,  opisujući je  kao "one of the brightest lights of our time" (jednu od najsjajnijih svjetala našeg vremena ). Prisjećajući se Angelou, koja je umrla u dobi od 86, kao " briljantnog pisca , vrhunskog prijatelja i fenomenalne žene" .

Maya Angelou se proslavila memoarima. Ukupno sedam no prvi - "I Know Why the Caged Bird Sings" (Znam zašto ptica u kavezu pjeva) koji su opisali njeno djetinjstvo u Deep Southu; prepuno gorčine, zlostavljanja i ugnjetavanja -su je proslavili.

Obitelj ju je opisala kao "ratnika za jednakost, toleranciju i mir". Umrla je kod kuće u Winston- Salemu u Sjevernoj Karolini. Barack Obama je 2011. Mayu Angelou odlikovao Predsjedničkom medaljom slobode, najvišim civilnim odličjem u SAD. Predsjednik Bill Clinton joj je  2000. uručio odličje Nacionalne medalje za  umjetnosti .  Tada je rekao: "Tijekom izvanrednog života , Maya je radila mnogo toga - pjesnikinja, aktivist za građanska prava, dramatičarka, glumica, redateljica, skladateljica, pjevačica i plesačica. Ali prije svega, ona je pripovjedač - i njezine najveće priče bile istinite.

Mayino djelo "Znam zašto kavezu ptica pjeva" bavilo se rasizmom i obiteljskim traumama. Njeno djetinjstvo patnje i zlostavljanja prouzročilo je gubitak glasa  - ali je taj izgubljeni glas i pomogao generacijama Amerikanaca naći sebe i svoje duge ispod oblaka. Angelou je silovao majčin dečko u dobi od osam godina. Nakon toga je ubijen . "Mislila sam da ga je moj glas mu ubio, pa je bolje da ne govorim. Tada sam jednostavno prestala govoriti , " rekla je ona . Pet godina  nije izgovorila niti riječ.
Nakon siromaštva, nasilja i segregacije u djetinjstvu, postala je pjevačica, plesačica, konobarica, prostitutka, i glumica. Prije početka spisateljske karijere.

Maya Angelou  je proglašena 2009. Woman of the Year a dobila je 30ak nagrada za životno djelo.

Njezina karijera se odvijala na mnogo platformi uključivši televiziju, kazalište, film, spisateljstvo i glazbu .
Bila je također istaknut aktivist za ljudska i građanska prava te prijateljica Martin Luther Kinga i Malcolma X. Kroz njezino pisanje i intervjue, snaga i elokventnost koju je imala ostati će uzor za sve koji traže način da prevladaju nejednakosti i nepravde. U posljednjem Facebook postu, napisala je "da ima neočekivan hitan slučaj pa je prisiljena otkazati sve angažmane."

O njenom bogatom životu i karijeri ćemo objaviti opsežan tekst a za sada evo jednog citata Maye Angelou...

Naučila sam da nije važno što se dogodilo ili koliko loše izgleda danas, život ide dalje i sutra će biti bolje.

Naučila sam da o osobi govori mnogo način na koji podnosi ove tri stvari: kišni dan, gubitak prtljage i pregorjele svjetiljke na božićnoj jeli.

Naučila sam da će ti, bez obzira na tvoj odnos s roditeljima, oni nedostajati kad jednom odu iz tvog života.

Naučila sam da živjeti nije isto što i imati život.

Naučila sam da ti život ponekad pruži drugu priliku.

Naučila sam da kroz život ne treba ići s boksačkim rukavicama na obje ruke, moraš biti sposobna neke stvari i baciti iza sebe...

Naučila sam da, kad god sam nešto odlučila otvorena srca, nisam pogriješila. Naučila sam da, čak i kad me boli, to ne moram biti ja.

Naučila sam da imam još mnogo toga učiti.

Naučila sam da će ljudi zaboraviti šta si rekla, zaboravit će što si napravila, ali nikada neće zaboraviti kako su se osjećali u tvom društvu.

Počivaj u miru, divna ženo!

I.Horvath 
Izvor podataka: http://www.bbc.com/news/entertainment-arts-27606776