Angelinin otac glumac Jon Voight  je zbog druge žene napustio njezinu majku Marcheline Bertrand, neafirmiranu glumicu i model. Dok je ona s njihovim prvim djetetom; Jamesom Havenom, živjela u stanu tri kata niže, kćer je bila u sobi na petom katu iste zgrade. Po Marcheline je to bila užasno mučna situacija jer nikada nije do kraja "otpustila" Johna Voighta. Za Angelinu je skrbila dadilja Krisann. Njezina majka nije bila u stanju svaki dan gledati lice koje ju je toliko podsjećalo na muževo pa nije mogla biti u Angelininoj blizini.

Andrew Morton, autor biografije Angeline Jolie prenosi dadiljine riječi: "U prvoj i drugoj godini života Angie nije bila sretno dijete. Mogu razumjeti što se danas bavi pitanjem napuštenih jer je i ona kao dijete bila napuštena." Iz toga razdoblja, kako piše Morton, potječu najranija Angelinina sjećanja: kako leži u kolijevci i kroz prozor gleda u nebo. Ne shvaćajući, naravno, okolnosti glumica će poslije na to gledati kao na metaforu svojeg života. "Zurim kroz prozor cijeli svoj život razmišljajući kako negdje postoji mjesto na kojem bih se konačno mogla skrasiti i biti sretna".

Baš poput Angelinine bake Lois, i njezina majka je odmalena maštala o glamuroznom životu hollywoodskih zvijezda... Obitelj se kada je Marcheline bilo šest godina, iz malog Riverdalea preselila na Beverly Hills i san o životu iz časopisa koje su obje fanatično gutale, činio se ostvarivim. "Nakon što sam se preselila na Beverly Hills, bilo je dana kada sam maštala kako bi se mogla udati za neku slavnu osobu", reći će nekoliko godina poslije buduća gospođa Voight. No da dobiju istinsku zvijezdu u obitelj, Bertrandovi su morali čekati da stasa iduća generacija!

Da će, kada odraste, postati glumica, i to velika, Jolie je obznanila na proslavi 5. rođendana. Nedugo prije toga njezina mama upoznala je djecu sa novim dečkom Billom Dayom, koji Angelinu pamti kao "klupko veselja i užitka i velika nasmijana usta na malenom tijelu." Iako su ona i James, oca redovito viđali, Angelinu je proganjalo to što je Voight napustio dvoje male djece zbog druge žene.

Kao što je Angelina u javnosti smatrana glavnim krivcem za raspad braka Jennifer Aniston i Brada Pitta, tako je i ona krivila glumicu Stacey Pickren za razaranje njezine obitelji. Stoga nikada nije pogledala film "Povratak kući", u kojem je Stacey glumila uz njezina oca, koji je za ulogu zaljubljenog paraplegičara 1979. osvojio Oscara.

Već u 12. godini vrckasta djevojčica preobrazila se u mračnu i osjetljivu tinejdžerku, a baletnu opremu zamijenila je visokim martensicama, kratkim majicama i crnom šminkom. Postala je buntovnik prije vremena te je u ranim tinejdžerskim godinama isprobala sve droge, a najviše joj se svidio kokain.

Sa 14 je počela živjeti s dečkom Antonom zajedno s mamom. Tada obolijeva od anoreksije te s punim usnicama, besprijekorna tena, s aurom nevoljkog, pomalo sumornog seksepila, školarka Angie vrlo brzo biva tražena. Nije trebalo puno vremena da Angie počne letjeti na snimanja u London i New York, uvijek u maminoj partnji.

Manija rezuckanja

Da bi mladom paru bilo udobnije, Marcheline im je prepustila veću spavaću sobu, s golemim kineskim bračnim krevetom, i preselila se u manju. 

Upravo je u postelji koju je dijelila s Antonom Angie dobila i prvu posjeklinu. "Kako je vrijeme prolazilo, smatrala je da između nje i njezina dečka za seksa nema dovoljno bliskosti. Jedne noći kad su se napili, ona je dohvatila jedan od svojih noževa i porezala svojeg momka, a on joj je uzvratio i porezao nju. Oboje su bili obliveni krvlju. Za nju je to bio, kako je ona to vidjela, trenutak iskonskog poštenja, koji joj je pružao osjećaj da je živa i da je opasna. Osjećala je da se, režući se, oslobađa svojih emocionalnih stega.

Unatoč odbojnosti koju je osjećala prema glumi, više zbog oca nego zbog same profesije, Jolie je krenula na audicije, a prošla ih je stotine prije nego je, sa 17 godina, dobila je prvu filmsku ulogu.

Želja za osvetom, tvrdi Morton, djelomično je bila motivom njezina seksualnog eksperimentiranja i želje da zaroni u biseksualnost. Znala je da je Stacey njezina oca ostavila zbog druge žene, pa je izazivanje i ponižavanje bio njezin način da mu se osveti što je  ostavio njezinu mamu.

"Bila je vrlo putena i vrlo opuštena i vrlo dominantna. Nikada nisam poljubila nikoga s većim usnicama nego što ih ima Angelina Jolie", rekla je Jenny Shimidzu, s kojom je glumica započela vezu dok je bila u braku s glumcem Johnnyjem Lee Millerom.

Na njezine "jastučiće od usana", ali i njezino zadivljujuće uspravno držanje pao je i Mick Jagger. Morton piše da je pjevač pao u duboku depresiju nakon što je dvije godine pokušavao osvojiti Angelinu koja je prema Jaggeru bila potpuno ravnodušna.

Možda najbolji opis magične privlačnosti Angeline Jolie dala je glumica Michelle Bookhurst: "Već sa 19 godina bila je najimpresivnija osoba koju sam ikada upoznala. U njoj je postojalo nešto mračno, što me strašilo. Njezina je pojava bila uznemirujuća. Kad ste je gledali, kao da ste promatrali zmiju kako se polako odmotava. Bila je nepristupačna, kao prirodna nepogoda, kao da je bila s drugog planeta."

Nekoliko sljedećih godina Angelina je glumila u više TV-serija od kojih je za ulogu u filmu George Wallace (1997.) dobila Zlatni globus za najbolju sporednu ulogu, a za ulogu divlje i lijepe Gie Carangi, poznate svjetske manekenke i heroinske ovisnice, u filmu Gia iz 1998., dobila je Zlatni globus za najbolju žensku glavnu ulogu.

Na velikom ekranu je zapažena 1999. kada se pojavila u filmu Kontrolori leta uz Johna Cusacka, Billy Bob Thorntona i Cate Blanchet, te u filmu Sakupljač kostiju uz Denzela Washingtona i u Prekinutoj mladosti u kojem je, glumeći karizmatičnu sociopatsku cimericu Winoni Ryder, dobila treći Zlatni globus i Oscara za najbolju sporednu glumicu.

Za vrijeme snimanja filma Angelina i Billy Bob Thornton ludo su se zaljubili i godinu kasnije vjenčali u Las Vegasu; ona drugi, a on peti put. Kraj braka došao je kada se Angelina odlučila usvojiti dijete zajedno sa Billyem. On se odjednom predomislio i odlučio se posvetiti glazbi i karijeri i ostaviti ju. Angelina je usvojila Maddoxa, dječaka iz Kambodže i odgajala ga uz pomoć svoje majke.

2001. Angelina Jolie je postala UN-ovom veleposlanicom dobre volje pa je često obilazila izbjegličke kampove u kriznim i ratom opustošenim područjima Pakistana, Tanzanije, Sierra Leonea.

Uloge u akcijskim spektaklima obilježile su početak novog tisućljeća. Snimila je, s Nicolasom Cageom adrenalinski akcić Nestali u 60 sekundi (2000.), oživotvorila lik Lare Croft iz legendarne video igrice. Nedugo zatim glumila je u filmu Aleksandar Veliki (2004.), a potom slijedi snimanje filma Gospodin i gospođa Smith, za snimanja kojeg upoznaje sadašnjeg supruga Brada Pitta. Zaljubili su se na snimanju filma, a kada su postali sigurni u svoje osjećaje i javno priznali. Posvojili su djevojčicu iz Afrike, Zaharu, a uskoro dobili i svoje prvo biološko dijete, Shiloh Nouvel rođenu u Keniji. Kasnije su posvojili malenog Vijetnamca kojem su dali ime Pax. Angelina i Pitt imaju još dvoje biološke djece -blizance Knoxa i Vivienne.

Nakon godina predanog služenja UNHCR-ovom Uredu za izbjeglice i Angelina Jolie je u travnju 2012. godine imenovana posebnim izaslanikom UN-a za izbjeglice Antonio Guterres. U svojoj novoj i ulozi, s naglaskom na velike krize koje rezultiraju masovnim preseljenjima stanovništva; zastupa UNHCR i Guterres na diplomatskoj razini; i lobira kod donositelja odluka o globalnim pitanjima raseljavanja. Kroz taj humanitarni rad, je pridonijela procesima pronalaženja rješenja za ljude raseljene nakon sukoba. Dobro je upućena u fenomen prisilnog premještanja i neumorni zagovornik prava izbjeglica.

Prije nekoliko dana, dok je bila na UN-ovoj misiji u Turskoj, Angelina Jolie se navodno od slabosti i onesvijestila. To je aktualiziralo glasine da se glumica godinama bori s bolešću koju je dobila zbog drogiranja u mladosti. Kao dodatnu potvrdu navodili su činjenicu da je Angelina premršava. Spala je na 43 kilograma i navodno boluje od hepatitisa C, piše National Enquierer.

Prilično kontroverzi je izazvala i činjenica da se Angelina; zbog rizika od pojave raka dojke, podvrgnula dvostrukoj mastektomiji. Nakon toga navodno je odstranila i oba jajnika. Svoju je odluku objasnila u članku koji je sama napisala za New York Times.

Prošla sam kroz ono kroz što pretpostavljam prolaze tisuće žena. Govorila sam si da budem mirna, snažna i da ne postoji razlog radi kojeg ne bih mogla gledati svoju djecu kako odrastaju i upoznati svoje unuke
Odlučila je to jer je od smrti majke Marcheline Bertrand (2007. u 56. godini života), koja se osam godina borila s rakom jajnika, ostala fobija da i ona ima tu bolest. 

Kako bilo -Angelina Jolie je možda malo uvrnuta (naposljetku svi smo na neki način) no jedna je od malo žena kojima je data nevjerojatna ljepota i telenat a benefite koji su proizašli iz toga koristi da bi umanjila patnju (o kojoj mnogo zna) drugih ljudi koji nisu bili te sreće.

SRETAN JOJ 43. ROĐENDAN!

I.Horvath

http://www.mirror.co.uk/3am/celebrity-news/angelina-jolie-40-how-blood-smeared-5818828