Marita je postala Castrova ljubavnica a godinu dana po dolasku na Kubu u Castrov desert pokušala ubaci kapsule sa otrovom, ali je on otkrio njenu namjeru. "Mislila sam da će me upucati, ali mi je dao pištolj i rekao mi: 'Jesi li došla me ubiti?' Otpuhnuo je dim cigare i zatvorio oči. Nije se branio jer je znao da ja to ne mogu učiniti. Još me je volio i ja sam još voljela njega ", rekla je. Ona je tada, kako kaže, bacila pištolj.

Za jednu njemačku Amerikanku je prošlogodišnja smrt Fidela Castra bila mnogo osobnija. Marita Lorenz je srela Castra kada je imala samo 19, i sa komunističkim diktatorom je imala strastvenu ljubavnu vezu iz koje se rodilo dijete... Nije jedina no jedina je koja je sve to prošla s neodoljivim ženskarom, prije no što je pokušala izvršiti atentat na njega.

'Bio je 33-godišnjak, s blistavim očima' 

Njezina nevjerojatna priča počela je u veljači 1959. godine, kada se očev brod za krstarenja, "MS Berlin" zbog nevremena, usidrio u havanskoj luci. Odmah se gomila uniformiranih muškaraca sjurila prema njima, a Castro, kao najviši, uhvatio je krajičkom oka Maritu.

'Bio je star 33 godine, s blistavim očima, "prisjeća se, govoreći u intervjuu zabilježenom u dokumentarcu za History Channel.  Po povratku u New York, nekoliko dana kasnije, bombardirao je pozivima da se vrati na Kubu. Za nekoliko dana, bila je u Castrovom penthouseu na 74. katu Havana Hiltona. Dva mjeseca kasnije,  otkrila je da je trudna. Ali njezina sreća nije trajala. U visokoj trudnoći, iznenada se onesvijestila i probudila u bolničkoj sobi s osjećajem ozbiljno bolestne osobe - i bez bebe. Marita Lorenz krivi CIA, koji je tvrdi da su je drogirali kako bi čim prije izazvali trudove i ukrali joj dijete, da bi ucjenjivali Castra objavio je Daily News. No mi danas znamo da je to bila pogrešna procjena obzirom da je Castro do svoje djece držao ko do lanjskog snijega.

O osebujnom životu Marite Lorenz snima se film u kojem će naslovnu ulogu igrati Jennifer Lawrence.

Ne postoje dokazi da je dijete rođeno, a ostaje nejasno na koji način je Marita Lorenz imala pobačaj jer je bila toliko bolesna kada je odletjela kući u New York, da se jedva ukrcala u avion. Čim je došla kući, posjetili su je dečki iz CIA koji su joj rekli da je Castro je uredio za nju kasni termin pobačaja i da je dijete živo i na Kubi.

"Isprva nisam u to vjerovala", rekla je za Times. "Ali nakon dužeg ispiranje mozga, ubijedili su me da je on to meni učinio. To mi je slomilo srce. " CIA me iskoristila jer sam bio jedina osoba do koje su mogli doći a koja se mogla vratiti u njegovu sobu ' U siječnju 1960. godine je putovala u Miami kako bi se našla s  Frankom Sturgisom, CIA-e dvostrukim agentom koji joj je dao kutiju otrova u tabletama. Njena uloga je bila jednostavna: staviti tabletu u Castrovo piće i pobjeći. Kako bi joj to uspjelo sakrila je tablete u veliku posudu šlaga.

Povratak u Castrov havanski penthouse, bio joj je u izmaglici jer je bila totalno psihički slomljena. Pokušala je ubaciti tablete u čašu vode, ali je Castro primijetio trag vrhnja. Uspaničila sam se i pokušala isprati čašu na WC-u, ali Fidel je ušao. Marita Lorenz je bila prestravljena. "Uzeo je pištolj iz futrole, kaže ona. "Mislila sam da će me ubiti, ali on mi je dao pištolj i pitao: "Jesi li me ti došla ubiti? Zatim je povukao dim cigare i zatvorio oči, čekajući da to učinim. Znao da ne mogu. Još uvijek me volio, kao i ja njega. " Bio je u pravu; Marita je izbacila metke i pala mu u naručje. "Osjećala sam se grozno. Bio je tako siguran u mene. Samo me snažno uhvatio i dugo i strastvenpo smo vodili ljubav. " 

Lorenz se vratila u Miami, bojeći se da će je CIA ubiti ako pokuša ostati s Castrom, njezin šareni život nije kraj. Nastavila je vezu s drugim diktatorom, venezuelanskim Marcos Pérez Jiménezom s kojom je imala kćer. Iz još jednog odnosa ima sina. No, Maritina 'naklonost Castru je ostala na najvišoj razini.
"U trenutku kada sam vidjela otoka Kubu iz zraka, znala sam da ne mogu to učiniti", kaže ona. 'Iako imam ugled kao ubojica.

Srcolomac

Jedina službeno poznata Castrova supruga bila je Mirta Diaz Balart koja je poticala iz bogate obitelji istaknutog kubanskog političara i gradonačelnika, upoznala je Castra na studiju filozofije na Sveučilištu u Havani. Par se vjenčao 1948. i dobio jedno dijete - Fidela Anhela Castra Diaz-Balart (poznatog i kao Fidelitate). Međutim, 1955. Mirta i Fidel su se razveli i ona se udala za njegovog zakletog neprijatelja Emilija Nunez Portuondoa, čovjeka koji je podržavao Fulgencija Batistu, lidera Kube zbačenog tijekom Castrove revolucije. Diaz Balart živjela je u Španjolskoj sa svojom obitelji, dok je Castro Mlađi studirao u SSSR-u. Vratila se u rodnu Kubu 2006. poslije 40 godina egzila.


 

Castro je upoznao Nataliu Revueltu pedesetih godina kada je još bio u braku s Mirtom. Natalia je potjecala je iz aristokratske obitelji i donirala je novac Kastrovom pokretu. Tada je bila u braku s uglednim kirurgom. Prema pisanju "New York Times" -a, Castro i Revuelta su razmjenjivali pisma puna strasti i često u prepiskama diskutirali o filozofiji i revoluciji. "Gorim", napisao joj je Castro 1954. "Piši mi, jer ne mogu živjeti bez tvojih pisama". Natalija je s Fidelom dobila kćer Alinu Fernandes 1956. ali je ona kada je odrasla, žestoko kritizirala politiku Kube. Napustila je otok 1993. koristeći lažne dokumente i sada živi u SAD.

Malo toga se zna o Daliji Soto del Valje, koja je bila s Castrom od šezdesetih godina. Prema kubanskim medijima, par je između 1962. i 1974. dobio petoricu sinova: Antonija, Alejandra, Alexisa, Alejandra "Aleksa" i Angela. Castro se navodno njom tajno oženio 1980.

Desetljećima Kubanci nisu znali ništa o Daliji, a prvi put se na kubanskoj televiziji pojavila tek 2001.

Vjeruje se da je Castro imao mnogo ljubavnica i mnogo djece. U knjizi En Luiz barda "Bez Fidela: Smrt predskazana u Miamiju, Havani i Washingtonu", autorica tvrdi da je Fidel bio otac najmanje desetero djece, a Kuba nije učinila ništa da to opovrgne.

U intervjuu za magazin "Vanity Fair" 1993. upitan o tome koliko djece ima, Castro je odgovorio: "Gotovo pleme".

Prijevod i obrada: I.Horvath

http://www.dailymail.co.uk/news/article-3974736/Woman-mourns-death-love-Fidel-Castro-says-tried-carry-CIA-assassination-plot-against-Cuban-dictator-five-decades-ago.html#ixzz4RIfzB2hL