Alice Lee Roosevelt Longworth, rođena 12. veljače 1884., bila je najstarije djete američkog predsjednika Theodorea Roosevelta  i njegove prve žene. Vodila je prilično nekonvencionalan život. 
 
Majka Alice Lee Roosevelt Longworth, po kojoj je dobila ime bila je nasljednica iznimno bogate bankarske obitelji i potomak obitelji Schuyler. Obitelj Schuyler bila je istaknuta nizozemska obitelj u New Yorku i New Jerseyu u 18. i 19. stoljeću, čiji su potomci odigrali ključnu ulogu u povijesti  Sjedinjenih Američkih Država
Dva dana nakon Alicinog rođenja, u istoj kući umrla je njena majka od nedijagnosticiranog zatajenja bubrega. Jedanaest sati ranije tog istog dana, umrla je i njena baka (Rooseveltova majka) od tifusne groznice. Theodore je bio tako ožalošćen smrću supruge da nije mogao podnijeti razmišljanje o njoj pa gotovo nikad više nije o njoj govorio, niti dopustio da se spominje u njegovoj nazočnosti, i čak je izostavio njeno ime iz autobiografije. Stoga je njegova kći Alice nazvana "Baby Lee" po nadimku Lee njegove voljene supruge.Tražeći utjehu, Theodore Roosevelt se povukao iz svog života u New Yorku i krenuo na Zapad, gdje je proveo dvije godine putujući i živeći na svom ranču u Sjevernoj Dakoti. Ostavio je svoje kćer na brigu o svojoj sestri Anni.

Tetka je imala značajan utjecaj na mladu Alicu, koja će kasnije govoriti o njoj s divljenjem: "Da je teta Bye muškarac, bila bi predsjednik. U svakoj obitelji uvijek postoji netko tko je drži zajedno. U našoj je to bila teta."  Nakon što se Roosvelth ponovo oženio, Alice su podizali otac i maćeha. Theodor i njegova druga žena Edith imali su petero djece. Tijekom većine djetinjstva, Alici je tetka Bye  bila jako važne a kasnije se udala i preselila u London za neko vrijeme. No, kasnije, kad je Alice postala neovisnija i došla u sukob s ocem i maćehom, pa joj je tetka Bye pružila  potrebnu strukturu i stabilnost.

Alice blue

Bilo je prilično napetosti u odnosu mlade Alice i njezine maćehe, koja je poznavala prvu ženu svoga supruga i jasno je vidjela da je njezinu prethodnicu smatraju ljepoticom i damom kojoj nije dorasla. Edith je jednom ljutito rekla da bi Alice Hathaway Lee da je poživjela, dosadila Theodoreu do smrti.

Alice je sazrela u veliku ljepoticu poput svoje majke. Međutim, napetosti s maćehom i dugotrajno odvajanje i ograničena pažnja oca stvorili su od nje neovisnu i samouvjerenu mladu ženu. Izazivala je i divljenje maštom i smislom za humor.

Kada je njezin otac preuzeo dužnost predsjednika SAD, 1901. godine nakon ubojstva predsjednika Williama McKinleyja, Jr. u Buffalu, Alice je postala i ikona mode u dobi od 17 godina. Društveni debi 1902. godine nosila je plavu krinolinu boje koja se i danas naziva " Alice plavo ", što je izazvalo trend te boje u ženskoj odjeći. Pušila je cigarete u javnosti, vozila se u automobilima s muškarcem, Tulumarila u kockarnicama... a u Bijeloj kući imala je ljubimicu zmiju imena Emily Spinach (nazvanu po drugoj tetki s kojom nije bila bliska i koja ju je po njenom mišljenju špijunirala).

Na brodu Manchuria

Godine 1905. Alice je s očevim tajnikom rata Williamom Howardom Taftom vodila američku delegaciju u Japan , Havajima , Kini , Filipinima i Koreji . Do sada je bila najveća takva diplomatska misija, sastavljena od 23 kongresmena (uključujući njezinog budućeg muža Nicholas Longworth ), sedam senatora, diplomata, službenika i poslovnih ljudi.
Tijekom krstarenja u Japan, Alice je skočila u brodski bazen potpuno odjevena i nagovorila kongresmenicu Longworth da joj se pridruži u vodi. Godinama kasnije Kennedy se osvrnuo na taj "incident", rekavši da je to zastrašujuće za vrijeme, kojem je tada osamdesetogodišnja Alice prikazala koliko je pretjerano inzistiranje na prekomjerenoj odjeći tadašnjih žena, čak i kad plivaju.
Alice je bila u središtu pozornosti u društvenog konteksta očeva predsjedanja SAD-om, i potencirala je tu pozornost i kada je bila upozorena da pretjeruje. U tome, je podsjećala na oca za kojeg je sama u kasnijim godinama rekla -Theodore želi biti nevjesta na svakom vjenčanju, leš na svakom pogrebu i dijete u svakom krštenju". 

Udaja za playboya

Nakon povratka u Washington iz svojih diplomatskih putovanja, Alice se zaručila s odvjetnikom Nicholasom Longworthom III , republikanskim članom Zastupničkog doma SAD-a iz Ohija , koji će konačno postati i predsjednik Doma.

Kretali su se u istim društvenim krugovima nekoliko godina, ali zaljubili su se tijekom putovanja. Longworth je bio 14 godina stariji i imao reputaciju playboya u Washingtonu. Na njihovom vjenčanju je prisustvovalo više od tisuću gostiju, a Alice je nosila plavu vjenčanicu i dramatično rezala svadbenu tortu mačem (posuđenog od prisutnog vojnika). Neposredno nakon vjenčanja, par je otišao na medeni mjesec na Kubu i nakon toga na putovanje u Englesku koje je uključivalo susrete s mnogim poznatim osobama kao što su: kralj Edward, car Wilhelm, Clemenceau, Whitelaw Reid, Lord Curzon, William Jennings Bryan... Alice je javno podupirala predsjedničku kandidaturu svojeg oca 1912. godine, dok je njen suprug ostao lojalan svom mentoru, predsjedniku Taftu. Tijekom tog izbornog ciklusa, nastupila je u predizbornoj kampanji.

Njeno sudjelovanje u očevoj kampanji a defacto protiv supruga izazvalo je trajan nesklad u njenom braku. Imala je dugu i strastvenu vezu s senatorom Williamom Borahom a otvaranje Alicinih dnevnika, dokazalo je povjesničarima da su točne tvrdnje da je Borah bio otac njene kćeri Pauline Longworth (1925.-1957.). Alice je bila poznata po svom briljantnom humoru, čak i u ovoj osjetljivoj situaciji, budući da je izvorno htjela nazvati njezinu kćer "Deborah", kao u "de Borah". Paulina je sama umrla 1957. zbog prekomjerne doze tableta za spavanje. Nedugo prije Pauline smrti, ona i Alice razgovarale su o skrbi o njenoj jedinici i Alicinoj unuci Joani u slučaju takvog događaja. Alice je podigla unuku. Nasuprot vezi s kćeri, s unukom je bila vrlo bliska.

Kad je okončao Rooseveltov mandat a obitelji presela iz Bijele kuće , Alice je lobirala protiv ulaska Sjedinjenih Država u Savez naroda. Tijekom Velike depresije , kada je, kao i mnogi drugi Amerikanci, izgubila svoje bogatstvo, Alice se pojavila u reklamama za duhan kako bi zaradila novac. Objavila je i autobiografiju, Crowded Hours. Knjiga je dobro prodana i dobila je odlične recenzije. TIME magazin pohvalio je njenu "vitalnost u bezosjećajnosti". Alice je, smatralo se, mogla imati politički učinak i na prijatelje i neprijatelje.

Umrla je u 95-oj iako je bila strastvena pušačica i bolovala od brojnih kroničnih bolesti pa i raka dojke.

I.Horvath