Gloria -dama koja je Trumanu Capoteu poslužila kao predložak za lik Holly Golightly iz 'Doručak kod Tiffaniya'

Slavna Gloria Vanderbilt američka umjetnica, književnica, glumica, modna dizajnerica te bogata nasljednica  rođena je 20. veljače 1924. u New Yorku. Javnost ju je upoznala još u djetinjstvu radi bitke za skrbništvo i fond s više milijuna dolara tijekom '30-ih; između njezine majke i tete. Kasnije Gloria postaje slavna modna kreatorica koja je radila u kazalištu, na filmu i modi, a njezine traperice postaju glavni element mode '70-ih. Napisala je nekoliko romana i proznih djela, uključujući i " It Looked Important At The Time": romantičnu komediju. Njezin sin je vrlo popularan (i jako zgodan) tv novinar.

 

Glorijin otac Reginald bio je praunik Corneliusa Vanderbilta, stvoritelja željezničkog carstva i jednog od prvih milijunaša Amerike. Njezina majka, Gloria Morgan, bila je mlada žena koja je više voljela partije od roditeljstva (imala je samo 17 kada se udala za Vanderbilda) a kako je Glorijin otac umro u njenom djetinjstvu (od bolesti jetre uzrokovane alkoholizmom), Gloria je živjela u inozemstvu s majkom no o njojje skrbila baka Laura i njezinu medicinska sestra Emmu. 

Majka Glorije Vanderbild -Gloria Morgan je sa sestrom Thelmom bila jako popularna, čak i kao tinejdžerica a britanski fotograf Cecil Beaton opisao ih je kao " dvije podjednako lijepe magnolije, s gavranim kosama i divnim haljinama, koje svojim blagošću i stranim naglaskom raspršuju atmosferu u eleganciji i čarobnoj ženstvenosti. " Nakon smrti oca, Glorija je dobila fondaciju od više milijuna dolara.

Kad je imala 10 godina, Gloria Vanderbilt je nabila središnja figura u užasnom javnom suđenju, koje su mediji pomno pratili. Njena teta po ocu, Gertrude Vanderbilt Whitney, kiparica koja je utemeljila Muzej Whitney, borila se za skrbništvo nad Glorijom. Sud je odlučio da mlada nasljednica može provesti ljeto sa svojom majkom i da će Emmu, Gluz koju je bila snažno vezana, morati napustiti.

Dolazeći iz krutog domaćinstva koje je vodila teta, Glorija Vanderbilt se u tinejdžerskoj dobi kao celebrity s vlastitim stilom, pojavljuje u časopisu Harper's Bazaar 1939. Iako je bila prilično sramežljiva, Vanderbilt je kasnije krenula u Hollywood, gdje je njezina majka bio je već dobro prihvaćena u popularnim društvenim krugovima. Gloria je počela upoznavati mnogo starijih muškaraca, uključujući Errol Flynna i Howarda Hughesa , a 1941. udala se za holivudskog agenta Pata DiCiccu, iako je imala tek 17 godina.

Bilo je to nesretan brak u kojem je bila emocionalno i fizički zlostavljivljana. Rastala se nakon 4 godine braka ali i prije njihovog razvoda, Glorija je našla novu ljubav, u poznatom dirigentu Leopoldu Stokowskom, za kojeg se udala ubrzo nakon razvoda. Dobili su dva sina, Stanleyja i Christophera.U tom razdoblju, Glorija je otkrila svoju strast za umjetnošću i studirala na Umjetničkoj akademiji u New Yorku.

Godine 1955. Gloria Vanderbilt pojavila se na Broadwayu, a od sredine pedesetih do ranih šezdesetih glumi u nekoliko TV serija. Okušala se i kao pisac, objavivši zbirku Love Poems 1955. godine. Vanderbilt je također napravio neke promjene u svom osobnom životu, razvijajući se uz Stokowskog, kojeg napušta nakon strastvene veze s Frankom Sinatrom. Udaje se i treći puta -za redatelja Sidneyja Lumeta (počasnog dobitnika Oscara; Serpico , Network , Equus , The Wiz i The Judgment). Glorija prestaje glumiti, ali je ostaje poznata po svom društvenom životu. Bila je dobra prijateljica Trumana Capotea i rado viđena među intelektualnom i društvenom elitom New Yorka. Nakon razvoda od Lumeta, 1963. Glorija se udala za književnika Wyatta Coopera. Par je imao dva sina.

Sedamdesetih godina prošlog stoljeća, Glorija Vanderbilt stupa na modnu scenu. Dizajnirala je traperice koja su se postale izuzetno popularne (svaki par je imao svoj potpis i logotip). Prije toga Glorija je već počela uspješno kreirati druge vrste odjeće i parfema. Ali o za vrijeme ovog komercijalnog uspjeha doživljava veliki osobni gubitak, kada je 1978. suprug Wyatt Cooper umire tijekom operacije srca.

S vlastitom životom kao izvorom nadahnuća, 1985. godine Vanderbilt objavljuje prvi od njezinih memoara, Once upon A Time: True Story . Napisala je i nekoliko romana, uključujući Memorijsku knjigu Starr Faithfull (1994). Vanderbilt naposljetku piše i o najtežem iskustavu njezinog života u A Mother's Story (1996.), istražujući samoubojstvo sina Cartera Coopera iz 1988. godine.

Do ranih 1990-ih, Vanderbilt se morala boriti s financijskim krizama, pri čemu su bivši odvjetnik i bivši psihijatar otuđili velike iznose njenog novca, što je potvrđeno sudskom presudom iz 1993. godine. No to ju je prisililo na prodaju imovine. Gotovo desetljeće kasnije, 2002. godine, njezinu je odjevnu tvrtku kupila je Jones Apparel Group. Glorija Vanderbilt se vraća u fikciju s  erotskom novelom Obsession (2009.) a kasnije (2011.) objavila je zbirku kratkih priča pod naslovom The Things We Fear Most .

Osim pisanja, Vanderbilt je uživala uspjeh i kao vizualni umjetnik, koji je radio kolažem i nadrealnim višedimenzionalnih kutijama, koji su bile izložene u New Yorku Design Centeru 2012. i 2014. godine. Svijet Gloria Vanderbilt -slike iz njezina života, objavljene su 2010. godine.
Glorija je Van poznata i kao majka poznatog televizijskog voditelja Andersona Cooperas kojim je vrlo bliska. Dva su se zajedno pojavili na CNN-ovom programu Anderson Live , a njihovi životi i odnosi su u središtu dokumentarca HBO-a Nothing Left Unsaid , koji je premijerno prikazan u travnju 2016. Objavljen u suradnji s dokumentarcima bio je zajednički memorijski album The Rainbow Comes and Goes : Majka i sin o životu, gubitku i ljubavi .

Prijevod i obrada: I. Horvath

Izvor:

https://www.biography.com/people/gloria-vanderbilt-9515220
 

 
 

 

 

Komentari

Ostali članci