Ova talentirana pjevačica zahvaljujući stilu interpretacije, smislu za improvizaciju i moćnom glasu postala je najbolja jazz interpretatorica, jazz-rock vokalistica, rokerica i vrhunska pjevačica bluesa, gospela i pop-a, te je proglašena hrvatskom “Janis Joplin”. Njezin jedinstveni vokal i vrhunska interpretacija učinili su da postane legendom suvremena glazbene povijesti. Nastupala na mnogim hrvatskim i stranim festivalima, snimila i održala sjajne koncerte, surađivala s najpoznatijim skladateljima, te nastupala u velikim svjetskim jazz klubovima. Osim što se posvetila glazbi, Zdenka Kovačiček je sudjelovala i glumila u kazališnim projektima. Završila je srednju muzičku školu, te je učila svirati klavir i harmoniku.

Zdenka Kovačiček rođena je 16.1.1944. godine u Zagrebu. Kao devetnaestogodišnjakinja je bila izrazito buntovne naravi. Upisala je studij vanjske trgovine jer su njezini roditelji to očekivali od nje, ali nije imala želju niti volje taj studij i završiti.

Već s pet godina Zdenka je glumila, plesala i pjevala u Zagrebačkom kazalištu mladih, a 1957. godine, sa samo trinaest godina, počela je nastupati kao dio dua Hani sa školskom prijateljicom Nadom Žitnik. Duo Hani je ubrzo stekao popularnost, nastupao na TV-u i snimio film te na europskoj turneji nastupao s velikim glazbenim zvijezdama. Nakon razlaza dua Hani u kojem je stekla popularnost, Zdenka Kovačiček je krajem 60-ih pjevala u velikim europskim klubovima jazz, blues, soul i gospel. Surađivala je i s brojnim zagrebačkim jazzerima.

Nakon pobjede na Opatijskom festivalu 1970. godine sa skladbom “Zbog jedne melodije davne” započinje u Hrvatskoj uspješnu solo karijeru. Nastupa i na svim ostalim festivalima glazbe. U svojoj karijeri surađivala je sa zagrebačkom grupom Nirvana, Bijelim Dugmetom, Time, te s istaknutim skladateljima kao što su Goran Bregović, Vanja Lisak, Kornelija Kovač, Igor Savin, Vladimir Delač i drugi. U tom razdoblju proglašena je u državi najboljim ženskim vokalom. Osnovala je sastav “Zdenka express” i s njima nastupala neko vrijeme.

Album na engleskom jeziku “Love is a game” objavila je 1989. na kojem je surađivala s Daliborom Paulikom i Davidom Stopperom, a album je promoviran na festivalima u Finskoj, Los Angelesu i na Middemu u Cannesu. U tom vremenu surađivala je s producentom i dirigentom Vanjom Lisakom, te snimila 1991. Happy jazz album i 1994. Hapy jazz album vol II. Pjesmom “Žena za sva vremena” (1999) vraća se pop-u i ta pjesma postaje njezin najveći hit, a na Zagreb fest-u 2000. pobjeđuje s hitom “Vrati se u moje dane”. Autor ovih skladbi je Marko Tomasović i Zdenka u suradnji s njim izdaje 2001. album pod nazivom “Ja živim svoj san”. Osim svojih albuma snimila je i mnogo kompilacija.

Zdenka je briljirala u rock operama Grička vještica (1979.) i “Princeza na zrnu graška” (2003.). Glumila je 1998. u kazališnoj predstavi redatelja Krešimira Zidarića “Obljetnica braka” i 2008. u mjuziklu redatelja Damira Zlatana “S ljubavlju, Janis” u kojem je vrhunski pjevala zahtjevu glazbu Janis Joplin i ostvarila svoj najveći kazališni uspjeh. Također, s tom predstavom je obilježila pedeset godina karijere. Nastupala je i u mjuziklu “Ella i Marylin”.

Nastupala na turnejama diljem Europe i USA, a u SSSR-u je bila na ukupno 25 turneja. Održala je jazz koncerte i 1995. u ratom okruženom Sarajevu u prepunom Kamarnom teatru, a deset godina poslije je redoviti gost u sarajevskih jazz klubovima.

Najveće postignuće - kćer
Zdenka Kovačiček je pobjeđivala na mnogim domaćim i stranim festivalima glazbe. Njezini vječni hitovi “Žena za sva vremena” i “Vrati se u moje dane” osvojili su prva mjesta na hrvatskim top ljestvicama i rado su prihvaćeni od strane publike.

Za izvedbu na albumu “Ja živim svoj san” (2002.) u kategoriji za najbolji ženski vokal osvojila je nagradu Porin. Njezin album “Happy Jazz Revisited” s Trijom Vanje Lisaka je bio 2014. nominiran za Porina u kategoriji reizdanja. Za ulogu jazz legende Elle Fitzgerald u mjuziklu Zdenka Kovačiček je bila nominirana za nagradu Hrvatskog glumišta.

Na turneji u Austriji upoznala je i 1964. godine udala se za Austrijanca Rudyja Kamperskog koji je uvijek bio i ostao njezina najveća ljubav. Sa suprugom koji je svirao bas gitaru i bendom Maraskinose kojeg su zajedno osnovali, nastupala je po Europi pjevajući jazz. Nakon osam godina braka par se ipak razveo jer suprug nije htio doći u Zagreb. Nakon toga vezu su održavali još 15 godina telefonski na daljinu, ali bezuspješno.

Zdenka ima kćer Tinu Kristinu rođenu 1983.godine koju smatra svojim najvećim uspjehom. Kada se rodila Kovačiček nije pjevala dvije godine i kao samohrana majka razmišljala je o tome da se više i ne bavi profesionalno glazbom. Ipak, se ponovo vratila glazbi, a kćer Tina je majku pratila na koncertima. Tina danas živi u New Yorku, a majka Zdenka je često posjećuje.

Feministica je a također se i zalaže se za pravo žene na izbor, a u srcu su joj i napuštene životinje. Njezin život je bogat i ispunjen glazbom te pamti sve svoje poslovne suradnje i drage ljude.

I dalje fenomenalna i jedinstvena, plijeni pozornost originalnom vitalnošću i muzikalnošću. Zdenka Kovačiček, legenda hrvatske glazbene scene, je krajem 2017. bila glavna tema svjetskih modnih kuloara. Njezina skladba “Elektra” iz 1978. godine naći će se na ekskluzivnom nosaču zvuka prestižne francuske kuće Chanel, nakon što je bila podloga Lagerfeldove revije za kolekciju proljeće/ljeto 2018. godine. Ekskluzivan album sa 14 skladbi, u izdanju francuske kuće Collette, koje su se vrtjele na Lagerfeldovoj reviji u listopadu, moći će se kupiti u Chanelovim trgovinama. Limitirano izdanje objavit će se u samo tisuću primjeraka.

Svaka čast ovoj Ženi za sva vremena i od srca joj sretan rođendan od naše male ali nabrijane redakcije!heart