Prije 20-ak godina je list Wall Street Journal upotrijebio termin "stakleni strop“ kojim je opisana nevidljiva prepreka na koju nailaze žene kada pokušaju doći na neki rukovodeći položaj. Otada se nije puno toga promijenilo. I danas muški klubovi na utjecajnim položajima osiguravaju uspješnu rodnu diskriminaciju, žene i dalje moraju puno više dokazivati svoju kompetentnost i uspješnost, a stakleni strop i dalje je na svojem mjestu, mada ponegdje diskretno napuknut.

Ovo je priča o ženi (malo poznatoj široj javnosti) koja je izumila stroj bez kojeg su danas kućanstva nezamisljiva, da bi pomogla svojim slugama!

Josephine Garis Cochrane rođena 8. ožujka 1839. u državi Ohio je napravila prvi praktični mehanički stroj za pranje posuđa 1886. Josephine Cochrane je bila bogata žena sa bogatim društvenim životom pa je često bila domaćica večera s puno gostiju. Posuđe nije prala sama već je to činila posluga no ona se pitala kako da NJIMA život učini lakšim a da posuđe bude kvalitetno oprano. Jednu večer je nadgledajući rad posluge na pospremanju kuće nakon večere rekla: "Ako nitko drugi ne izmisli stroj za pranje suđa, učiniti ću to ja osobno!"  Najprije je izmjerila tanjure i čaše...

Od  žice je dala izraditi pretince, koje je svaki posebno dizajnirala kako bi odgovarao različitim veličinama tanjura i čaša. Odjeljci su smješteni unutar kotača koji je ležao u bakrenom kotlu. Motor okrenuo kotač dok je vruća sapunica  iz dna kotla i padala na suđe. Njezini prijatelji su bili vrlo impresionirani pa su dali i za svoja kućanstva izraditi iste strojeve, nazivajući ih "Cochrane stroj za suđe".

Glas o izumu se brzo proširio i uskoro je pametna Josephine Cochrane iako nije patentirala izum, imala malu tvornicu u kojoj je proizvodila strojeve za pranje posuđa za restorane i hotele u Illinoisu. Osnovala je  Garis-Cochran tvornicu, koja je postala dio kompanije KitchenAid, koja je sada dio svjetski poznate Whirlpool. Svoju perilicu pokazala je  1893. na Svjetskoj izložbi inovacija u Chicagu i osvojila prvu nagradu za "najbolju mehaničku konstrukciju, izdržljivost i adaptaciju pri poslu". A.D.Brkić