Rođena je 12. rujna 1949. u Moskvi a umjetničkim klizanjem poćela se baviti vrlo mlada. Kao dijete Irina je bila krhkog zdravlja pa je njena mama odlučila upisati je na neki sport ne bi li malo ojačala… Nije ni slutila u kakvu će šampionku izrasti...

S klizačem  Aleksejem Uljanovom spojio ju je njen trener a zajedno su postigli nevjerojatne uspjehe. Osvojili četri uzastopne titule europskih i svjetskih prvaka (1969.-1972.) a 1972. su na OI u Sapporu osvojili zlato. Ubrzo je Uljanov odlučio promijeniti partnericu; bio je zaljubljen u klizačicu Ljudmilu Smirnovu. O Irininom beskrajnom talent i karakteru možda najbolje govori podatak da treningu prije posljednjeg zajedničkog nastupa (Svjetskog prvenstva u Calagryju) je nezgodno pala i završila u bolnici s dezorjentacijom i potresom mozga no unatoč tome osvojili su prvo mjesto!

 Zajcev

Njen drugi klizački partner bio je Aleksandar Zajcev – dobar “tehničar” ali bez iskustva u velikim natjecanjima. Sičušna Irina i elegantin Zajcev su se ipak pokazali kao dobar par -sadam puta su osvojili Europsko prvenstvo, šest puta svjetsko i dva olimpijska zlata. Vjenčali su se i dobili sina radi čijeg rođenja su se povukli... Bračna idila trajala je nekoliko godina i nakon što je ostavila Aleksandra, Irina odlazi u inozemstvo te radi kao trenerica u Australiji, Turskoj, Italiji, Austriji, Velikoj Britaniji i SAD-u.


Ponovo se udala i rodila kćer. Život u SAD joj nije bio lak (otežan nepoznavanjem jezika) -bez poznanika i prijatelja… Nakon godine u se shvatila da je muž vara i prošla kroz mučan razvod povlačeći se godinama  po sudovima da bi zadržala starateljstvo nad kćerkom..

Politička karijera uz Putinovo okrilje

Vratila se u Moskvu gdje i danas živi. Dužnosnica Savjeta za fizičku kulturu, zastupnica u donjem domu ruskog parlamenta  te (naravno!) istaknuta članica Putinove stranke “Jedinstvena Rusija”. Na otvorenju OI u Sočiju 2014. Upalila je olimpijski plamen. Iste godine izazvala je skandal objavom na svom twiter profilu, radi koje je proglašena rasisticom.  Objavila fotografiju američkog predsjednika Baracka Obame i njegove supruge s bananom ispred njih u krupnom planu. Aluzija je bila i više no jasna. Sama Irina Rodnjina (58) je na upit novinara londonskog Guardiana rekla je tek "ne vidim ništa loše u tomu" i "ne vidim zašto bih se ikome trebala ispričati". Rekla je kako je snimku dobila od prijatelja iz SAD-a i pozvala se na slobodu govora.

Sporna fotografija je obišla svijet a došla je i do mene prije no što je veliku sportašicu tako ružno okarakterizirala. Svi smo joj se smijali (na njoj i Barack i Michelle zaista imaju izraz lica karakterističan za primate) no, naravno da se vrhunskoj sportašici takvi banalni postupci drugačije vrednuju.

Rodnina i njen prvi muž te klizački partner s kojim je "dotaknula zvijezde" -Zajcev su danas prijatelji, ponekad zajedno gostuju u tv-emisijama gdje se sa sjetom se prisjećaju starih vremena.