Katarina Aragonska (Catalina de Aragón y Castilla) engleska kraljica i prva supruga engleskog kralja Henrika VIII. rodila se 16. prosinca 1485. a umrla 51 godinu kasnije.

Bila je kći španjolskih vladara Ferdinanda II. Aragonskog i Izabele I. Kastilijske koji su bili poznati i cijenjeni vladari diljem tadašnje Europe i koji su simbolički i faktički ujedinili Kraljevinu Španjolsku i porazivši Maure na Pirinejskom poluotoku. Njezino rođenje obećavalo je budućnost punu sjaja i uspjeha zbog statusa koji su uživali njezini roditelji. Imala je četvero braće i sestara, a svi odreda tijekom svog djetinjstva i rane mladosti primili su, za tadašnje prilike, najbolje moguće obrazovanje učeći francuski, engleski, flamanski i latinski jezik te umjetnost i glazbu a odgajani su u katoličkom duhu.

Katarina je, zaručničkim ugovorom, već u svojoj četvrtoj godini obećana Arturu, sinu engleskog kralja Henrika VII. Do petnaeste godine živjela je na španjolskom dvoru, a sa nepunih šesnaest godina, 1501. godine, uz veliki miraz, došla je u Englesku. Unutar nekoliko tjedana od dolaska u Englesku Katarina se vjenčala za Henrikovog sina Artura uz veliko oduševljenje i očekivanje blistave budućnosti. No već za šest mjeseci postala je udovica jer se Artur razbolio i vrlo brzo umro. Nakon Arturove smrti Katarina se nije vratila u Španjolsku već joj je Henrik VII. namijenio drugu sudbinu koju je u međuvremenu dogovorio sa njezinim roditeljima. Odlučeno je da se Katarina za brata pokojnog muža koji je bio šest godina mlađi od nje, Henrika, jer  engleski kralj nije želio izgubiti posjede koje je Katarina donijela u miraz. Iz istih razloga je engleski kralj inzistirao da se njen kratki brak poništi tj. smatra nekonzumiranim zbog toga što bi Katarina, ukoliko bi ju se smatralo Arturovom udovicom naslijedila Arturovu imovinu koja nije bila mala jer je on bio zakoniti nasljednik engleske krune.

Katarina se željela vratiti u Španjolsku ali se morala pokoriti te zaručiti se sa mladim Henrikom. U međuvremenu je Henrik VII., zbog lošijih političkih odnosa sa Španjolskom, prestao je biti zainteresiran i za brak Katarine sa Henrikom pa je Henrika čak prisilio da izjavi kako je bio prisiljen da sklopiti zaruke sa Katarinom. Te godine Katarina je, usprkos svome statusu prinčeve zaručnice, živjela u takvom siromaštvu da ju je španjolski veleposlanik morao novčano pomagati.

Kada je 1509. umro je Henrik VII. a novi kralj i Katarinin zaručnik Henrik VIII. navršio  18 godina, (iako nije bio obavezan vjenčati se sa Katarinom) ipak je to, ne dugo nakon očeve smrti učinio. Pretpostavlja se da je jedan od bitnih razloga bila i politička namjera da se sklopi novi savez sa Španjolskom protiv Francuske. Ali i ljepota Katarine je vjerojatno kod mladog Henrika ostavljala dojam preko kojeg nije mogao prijeći.

Unatoč svemu oboje su u javnosti djelovali kao privrženi par a Katarina se pokazala kao izvrsna supruga i savjetnik u mnogim političkim problemima. Prema Henrikovom mišljenju Katarinina osnovna zadaća bila je rađati djecu, po mogućnosti mušku jer je smatrao da mu jedino sin može osigurati održanje engleske krune i dinastije. Katarina je u prvih devet godina njihova braka bila trudna šest puta. Od toga je dva puta pobacila, jednom je rodila mrtvorođenče, a dva sina su umrla unutar tjedan dana od rođenja.

Jedino dijete koje je preživjelo je kćer Marija. Posljednja Katarinina trudnoća je bila 1518., kada je već bila navršila trideset i tri godine. No, Henrik je i dalje želio sina, a kako mu ga Katarina nije davala, postepeno su se počeli udaljavati.

Henrik se okrenuo drugim ženama. U početku je uz Katarinu imao dvije ljubavnice, Mary Boleyn i Elizabeth Blount, koja mu je rodila nezakonitog sina što je njemu bio dokaz da on može imati sina ali da je Katarinina krivnja što ga nemaju.

U međuvremenu se Henrik zaljubio u sestru njegove ljubavnice Mary Boleyn, Katarininu dvorsku damu Anu Boleyn. Potpuno je ohladio odnose prema Katarini, a prevladala je njegova želja da dobije sina, a jedini put da ga zakonito dobije sa Anom Boleyn bio je da se razvede od Katarine pa je pokušao uvjeriti papu Klementa VII. da mu poništi brak. Isprva neodlučan, papa 1529. pod pritiskom Katarininog oca, španjolskog kralja Karla V. odbija ispuniti Henrikov zahtjev.

Henrik je odlučio ignorirati papinsku odbijenicu i 25. siječnja 1533. godine se samovoljno ženi s Anom Boleyn, postavivši prethodno za canterburyijskog nadbiskupa Thomasa Cranmera koji je pristao obaviti vjenčanje. Među katolicima Ana Boleyn nije bila popularna, dok je Katarina bila je poštovana kao kraljica. Tada je Henrik raskinuo veze sa Katoličkom crkvom i papom proglasivši se vrhovnim poglavarom Anglikanske crkve.

Brak je proglašen ništavim, a Katarina je istjerana sa dvora. Njezina kći Marija izgubila je nasljedstvo krune, a Katarini i njoj zabranjeno je da se međusobno viđaju. Katarina svoju jedinicu Mariju više nikada nije vidjela. broken heart

Živjela je u dvorcu Kimbolton do 7. siječnja 1536. kada je umrla od raka.

A.D.Brkić