Lady Elizabeth Taylor -najglamuroznija žena 20. stoljeća

Elizabeth Taylor je rođena 27. veljače 1932. Roditelji su joj bili američki Židovi, a Elizabeth se rodila u bogatoj londonskoj četvrti Hampstead. Otac Francis bio je trgovac umjetninama, a majka Sara bivša glumica izrazito teške naravi. Stariji brat Howard rodio se 1929. godine. Majka je poticala njenu karijeru, tako da već u trećoj godini pohađa satove baleta.  Nakon što je počeo Drugi svjetski rat, njeni roditelji se odlučuju vratiti u Sjedinjene Države a Elizabeth se nastavlja baviti umjetnošću. Sa deset godina potpisala je ugovor sa "Universal Studios" i debitira sa devet godina, u filmu "Lassie".  Ono što je fasciniralo kritičare jeste činjenica da je ona mogla savršeno napraviti prijelaz na ulogu odraslih, što za djevojčicu njenih godina nije bilo jednostavno.

Pošto je već sa dvanaest godina privukla veliku pažnju javnosti svojim fenomenalnim glumačkim performansama, znalo se da će glumica vremenom postajati sve značajnija za svjetsku kinematografiju.

Pedesetih godina Elizabeth dobiva par odličnih uloga, međutim sama biva nezadovoljna tim ulogama, želeći da odigra glavnu ulogu u nekom visokobudžetnom filmu, ali producenti joj uporno dodjeljuju manje i beznačajnije filmove. Konačno krajem pedesetih kreću da se nižu bolje uloge, a ona se nalazi na listi deset najuspješnijih glumaca čiji filmovi ostvaruju najveće profite. U doba kada kreće da postaje jedna od najuspješnijih i najplaćenijih glumica, ona dobiva i svoju životnu ulogu - ulogu Kleopatre. Nakon ove uloge njena karijera koja je već bila u usponu nastavlja napredovati uzlaznom putanjom.

U svojoj glumačoj karijeri ona je osvojila preko četrdeset nagrada koje dodjeljuju različite organizacije i filmske institucije. Svakako su najznačajnija dva "Oscara", od kojih je jedan dobila 1967. za ulogu u filmu "Tko se boji Virginije Woolf", a drugi 1960. za ulogu u filmu "Butterfield 8".

Elizabeth jedna od glumica koja je imala izuzetno bogat ljubavni život. Kod nje su se često mijenjali ljubavnici i muževi, a često se nije znalo tko joj je ljubavnik, a tko muž. Udavala se čak osam puta, a njena najveća ljubav bio je glumac Richard Burton s koji se Elizabeth vjenčala dva puta. Prvi put su se vjenčali 1964. godine, i pored brojnih nevjera s obje strane brak je uspio opstati deset godina. Razveli su se 1974. godine, a samo godinu dana nakon razvoda Burton i Taylor su se ponovno vjenčali, da bi se razveli sljedeće godine. Glumica je podnijela razvod zbog njegovih sve većih problema s alkoholizmom.

Ali da se vratimo malo unatrag, prvi suprug zavodnice ljubičastih očiju bio je Conrad Nicky Hilton, nasljednik "Hilton" hotela za koga se vjenčala 1950. godine, a nažalost brak je trajao samo godinu dana. Već godinu dana nakon razvoda ona staje na ludi kamen sa glumcem Michaelom Wildingom, koji je trajao pet godina. Od slavnog britanskog glumca razvela se jer kako kaže on je sputavao njezine želje i potrebe. U braku sanjim dobila je dva sina: Michaela Howarda i Christophera. Par je se razveo u siječnju 1957. godine, a glumica već sljedećeg mjeseca ponovo staje na ludi kamen sa producentom Michaelom Toddom koji je trajao samo jednu godinu. Sa slavnim producentom dobila je kćer Lizu.

Pred oltar Elizabeth je uspio odvesti i pjevač Eddie Fisher s kojim je bila pet godina u braku u razdoblju od svibnja 1959. godine do 1964. godine. Nakon svoje najveće ljubavi glumca Burtona i kraha koji je doživjela s njim, Elizabeth utjehu pronalazi u političaru Johnu Warneru za kojeg se udaje u prosincu 1976. godine. Njihov brak je trajao šest godina, a nakon njega glumici je trebalo nešto duže vremena da se ponovno odluči da stane na ludi kamen. Posljednji muž Taylor bio je običan građevinski radnik Larry Frotenski, s kojim se vjenčala u listopadu 1991. godine, a zajedno su izdržali punih pet godina i razveli se listopada 1996. godine.

Zbog načina na koji je živjela oduvijek je privlačila ogromnu pozornost medija, koji su se bavili i zdravljem čuvene glumice. Ona je najprije dobila tumor na mozgu, koji joj je odstranjen 1997. godine. Nakon ovoga glumica je morala proći kroz još jednu operaciju a to je ugradnja umjetnog kuka. Tada je glumica završila u invalidskim kolicima, a ubrzo je dobila i rak kože. 

Nažalost 2003. godine liječnici joj dijagnosticiraju probleme sa srcem. ElizabethTaylor je preminula 23. ožujka 2011. godine  a u tim trenutcima uz nju su bila njena djeca. Taylor je sahranjena na groblju slavnih u Los Angelesu, na istom grobolju na kome je sahranjen i njezin dobar prijatelj Michael Jackson.

Zanimljivosti o čuvenoj glumici koje možda niste znali:
▪ 2003. godine je odbila prisustvovati 75. dodjeli nagrade "Oscar", a razlog tome je bio protivljenje Zaljevskom ratu.
▪ Elizabeth Taylor je bila visoka samo 157 cm i teška 51 kg.
▪ bila je u vezi s dva američka predsjednika - R. Reaganom i Johnom F. Kennedyjem.
▪ hobi joj je bio humanitarni rad, ali i kolekcioniranje skupocjenog nakita. Tu svoju ljubav i dokumentirala u knjizi: "Moja ljubavna veza s dijamantima" koju je objavila 2002. godine.
▪ više puta je se prijavljala u ustanovu "Betty Ford"
▪ Elizabeth je imala četvero djece i desetero unučadi.
▪ Američki filmski institut stavio je Elizabeth na sedmo mjesto liste ženskih legendi.

Citati najglamuroznije žene dvadesetog stoljeća:
  "Imam tijelo žene, ali osjećaje djeteta."
"Prošla sam kroz sve i svašta. Ja sam 'Majka hrabrost'. 
"Neki od mojih najboljih muškaraca bili su psi i konji."
"Neobično je kako nas godine uče strpljenju. Što smo stariji i imamo manje vremena, to smo spremniji strpljivije čekati. "
"Kada je netko već dovoljno blesav da mi ponudi da milijun dolara za fotografiranje, ja neću sigurno biti blesava da to odbijem."
"Sve me čini nervoznom, osim snimanja filmova."
"Uvijek sam priznavala da sam vođena vlastitim strastima."
"Problem s ljudima koji nemaju nikakvih poroka jest taj da možete biti sigurni da će imati puno iritantnih vrlina."

 

 
 

 

Komentari

Ostali članci