Rasprava o njezinu identitetu traje stoljećima, no općeprihvaćeno mišljenje je da se radi o Lisi Gerardini, supruzi firentinskog trgovca svilom.

Lisa del Giocondo, gospođa Gherardini rodila se 15. lipnja 1479. u Firenzi a njezin portret je kod Leonarda da Vincija naručio njezin zaljubljeni suprug. Malo se zna o Lisinom životu izuzevši da se udala kao tinejdžerica za bogatog trgovca svilom koji je kasnije postao i lokalni dužnosnik, bila je majka petero djece i vodila život kakav se danas smatra udobnim i običnim životom više srednje klase. Lisa je nadživjela supruga, koji je bio znatno stariji od nje. Stoljećima nakon Lisine smrti, Mona Lisa je postala je najpoznatijom svjetskom slikom

Lisa del Giocondo je posljednje godine provela u firentinskom samostanu Sv. Orsole, gdje je umrla u srpnju 1542. godine u dobi od 63 godine. Francesco je na znanstvenom prikazu svog života bio skoro 80 godina kada je umro 1539. Smatra se da je Francesco naručio Lisin portret kako bi proslavio rođenje sina Andree i kupnju obiteljskog doma. Slika Mona Lisa ispunila je zahtjeve 15. i 16. stoljeća za prikazivanje ženine vrline. Prikazana je kao vjerna žena kroz gestu - desne ruke koja počiva nad njezinom lijevom stranom, na kojoj je srce. Njena tamna haljina i crni veo ukazuju na španjolski modni utjecaj.

Krađa slike Mona Lise iz Louvrea 1911. godine i njeno putovanje u Aziju i Sjevernu Ameriku tijekom 1960-ih i 1970-ih pridonijeli su ikonografiji i slavi slike. Tijekom proljeća 1503. Leonardo nije imao nikakav izvor prihoda, što bi dijelom moglo objasniti njegov interes za slikanjem privatnog portreta. Leonardo je smatrao da je portret nedovršen. Nije bio plaćen za posao i nije ga poslao svom klijentu. Slike umjetnika putovale su s njim tijekom čitavog života, a možda je završio Mona Lizu mnogo godina kasnije u Francuskoj, po jednoj procjeni 1516.

Zbog zagonetna osmijeha Mona Lise, posmrtni ostaci Leonarda da Vincija bit će ekshumirani gotovo pet stotina godina nakon njegove smrti. Skupina talijanskih znanstvenika i povjesničara umjetnosti, koji su okupljeni u Nacionalnom komitetu za kulturnu baštinu Italije, nada se da će na temelju Da Vincijeve lubanje vjerno rekonstruirati slikarovo lice kako bi potvrdili svoju tezu da je Mona Lisa zapravo skriveni, feminizirani umjetnikov autoportret. Leonardo da Vinci bio je prikriveni homoseksualac. Upravo se zato naslikao u tijelu žene izjavio je 2010. Giorgio Gruppioni, antrolopog uključen u projekt grupe znanstvenika.

Koliko god kontroverzna Mona Lisa bila, sam Leonadro da Vinci još je veća zagonetka svjetske povijesti. Život slavnog slikara, matematičara i izumitelja obavijen je velom tajne. I sam je Leonardo da Vinci svojim neobičnim životnim stilom hranio glasine koje su o njemu još za života kolale. Da Vinci je neke tekstove pisao naopačke te ih je bilo moguće čitati samo uz pomoć ogledala, a prema nekim izvorima, bio je i Veliki meštar slobodnih zidara. Leonardo je i središnji lik mnogih zanimljivih djela svjetske književnosti, među kojima je i “Da Vincijev kod” Dana Browna, knjiga koja je prije nekoliko godina rušila sve rekorde čitanosti na svjetskoj književnoj sceni.

I.Horvath