Rođena je 26. lipnja 1699. g., Mme Geoffrin, prvo dijete pripadnika niže aristokracije Pierra Rodeta, namještenika na dvoru vojvotkinje od Burgundije. Njezina majka Thérèse, kćer pariškog bankara  je umrla pri porodu kad je Mme Geoffrin imala dvije godine. Sa sedam godina, nju i brata preuzima baka. s trinaest se Marie Thérèse upoznaje udovca Francoisa Geoffrina, pukovnika i prosperitetnog vlasnika tvornice ogledala. Unatoč činjenici da je bio star četrdeset devet, a Marie Thérèse je jedva prešla četrnaest, gospodina Geoffrina je baka smatrala odličnom prilikom za Marie Thérèse . Dvije godine nakon vjenčanja rodila je prvo dijete, kćer (buduću Marquise de la Ferté Imbault) a sina (koji je umro u djetinjstvu) dvije godine kasnije. Tek nakon smrti muža, kad je Mme Geoffrin bila na tridesetoj godini, počela je organizirati okupljanje u svojim salonima.

Kako je žensko obrazovanje u Francuskoj osamnaestog stoljeća bio vrlo osporavano, Mme Geoffrin nije mogla dobiti formalno obrazovanje, no sam salon je djelovao kao obrazovna ustanova. Posjećivali su ga Fontenelle i Montesquieu, a jedna dama -Mme de Tencin odigrala je veliku ulogu u usponu salona Mme Geoffrin. Povjesničari smatraju (Goodman) da je bio  hrabar korak za pobožnu 18-godišnju suprugu i majku, prisustvovati poslijepodnevnim okupljanjima u domu Mme de Tencin. "Nakon smrti Mme de Tencin, Mme Geoffrin je "naslijedila" njene goste, u vlastitom salonu.

Popularnost Mme Geoffrin sredinom osamnaestog stoljeća rezultat je načina na koji se odvijao društveni život francuske intelektualne elite tog  doba od sudaca i filozofa do umjetnika.  U ranijim salonskim druženjima 17. stoljeća, participirali su ih isključivo pripadnici  visokoga plemstva . Salon Madame Geoffrin s vremenom je postao epicentar prosvjetitelja.

Goodman, o "prosvjetiteljskim salonima", piše: "Pod vodstvom Madame Geoffrin, salon je preobražen od plemenite ustanove gdje se polemiziralo o socijalnim i filozofski problemima. Domaćica bi organizirala objed, nakon kojeg je započinjala razgovor. Njen pariški salon je postao društvena baza prosvjetitelja: redovito i uredeno formalno okupljanje koje je vodila žena u svojoj kući koja je služila kao forum i mjesto intelektualne polemike. Goodman piše: "Prosvjetiteljski salonnières nisu bili samo ubijanje vremena za dokone dame. Upravo suprotno, prosvjetiteljski saloni su ženama koje su se borile protiv nemogućnosti obrazovanja, davali priliku. Uloga Mme Geoffrin bila je ključna jer su žene otišle korak dalje od uloge ukrasa za stolom i domaćica -vodile su razgovor i utjecale na sudbinu onih koji su se u salonu pojavili. Najutjecajnija salonniere bila je Mme Geoffrin iz rue Saint-Honoré, koja je u svom domu privukla najveći broj uglednika među kojima je bio i velik broj stranaca. Poziv na ponedjeljak i srijedu kod Mme Geoffrin bila je prestiž i čast za strane uglednike na proputovanju kroz Pariz. Ručati s Mme Geoffrin bila je gotovo jednaka čast kao biti predstavljen u Versaillesu."

Mme Geoffrin bila je potpuno posvećena upravljanju i organizaciji njezinog salona i pokroviteljima koji su ga posjećivali i omogućavali. Denise Yim dodaje da su se "oganizatorice salona smatrale dobavljačima, diseminatorima, njegovateljima, čuvarima književnosti, likovne umjetnosti i glazbe. Postoje brojna svjedočanstva o donacijama koje je Madame Geoffrin darovala piscima koji su redovito dolazili u njezin salon, od komada srebrnog posuđa do konkretne financijske pomoći. Madame Geoffrin primila je umjetnike svakog ponedjeljka im opstanak prodajom djela među pripadnicima visokih društava.