Nadia je svijetu prvi puta pokazala savršenstvo na gimnastičkom parketu

Bila je duboko nesretna, silno prestrašena djevojka, koja je živjela pod stalnom prismotrom diktatorskog komunističkog režima, s vremenom snubljena od diktatorova sina osobno. U državi takvog tipa, vladareva se sina ne odbija olako... U Montrealu je planet pokorila, ali potom je slijedila njezina pokora. Na Igrama je malo “pokvarila” semafor koji dotad nikad nije pokazao ocjenu 10,0, pa se prvo pokazalo 1,0. Tu priču znate, ali to je Montreal. Slijedio je povratak u - Bukurešt. Malena Nadia, naime, figurativno je zapela za oko diktatoru, a koju godinu kasnije i doslovno zapela za oko diktatorovom sinu. Režim je istog trenutka podredio Comaneci instrumentalizaciji veličanja državne ideologije i njezine svjetske uspješnosti.

Po osobnom nalogu Ceasescua cijela je reprezentacija povučena iz Praga s EP prije početka ekipnog dijela nadmetanja, a trener, s kojim je radila od osme godine, bio poslan u Bukurešt. Službeno inauguriran za izbornika, ali u biti odvojen od Nadije, kojoj je tada bilo 16 i kojoj je to osobito teško palo.

 

 

Rumunjska gimnastičarka Nadia Elena Comaneci, rođena 12. studenog 1961., osvojila je 5 zlatnih olimpijskih medalja, i prva je gimnastičarka u povijesti koja je na olimpijskom natjecanju osvojila maksimalnu moguću ocjenu, 10. Nadia je počela s treningom gimnastike u 6-oj godini života, u grupi poznatog trenera Béla Károlyia, koji je tih godina pokrenuo gimnastičku školu. Bila je sretna okolnost što je živjela u neposrednoj blizini, te nije kao većina ostalih polaznika škole morala putovati iz drugih gradova. 

S 9 godina je počela s prvim natjecanjima, a sa 10 je već nastupala na međunarodnim natjecanjima.

Prvi veći međunarodni uspjeh je došao već u 13-oj godini života, na Europskom prvenstvu, kada je pobijedila u višeboju te svim ostalim pojedinačnim disicplinama osim na tlu, gdje je bila druga. Te 1975. godine je već bila proglašena gimnastičarkom godine. Kasnije će naslov europske prvakinje u višeboju ponoviti još dva puta (1977 i 1979), postavljajući time još jedan rekord.

U svojoj 14-oj godini Nadia Comaneci postaje zvijezdom Olimijskih igara u Montrealu 1976. Vježba na dvovisinskom razboju prva je u povijesti OI ocijenjena maksimalnom ocjenom 10, a takav standard je ponovila u još 6 vježbi. Na tim je Igrama ostvarila ukupno 5 medalja, od toga zlata u višeboju, dvovisinskom razboju i gredi, srebro u ekipnom natjecanju te broncu u vježbi na tlu. TIme je postala jedna od najmlađih osvajačica olimpijskog zlata u povijesti!

Na Igrama u Moskvi 1980 ponovno briljira, osvajajući zlato na gredi i tlu (na tlu je podijelila prvo mjesto s Nellie Kim), te još dva srebra: u ekipnom natjecanju te u višeboju.

1981. godine, za vrijeme eksibicijske turneje po SAD-u prebjegao je i tražio azil njen trener sa suprugom. Po povratku u Rumunjsku Comaneci je stavljena pod prismotru tadašnjeg Ceauşescuovog režima zbog bojazni da bi i ona mogla prebjeći. Zabranjena su joj putovanja izvan zemlje, te se posvetila odgoju i treningu rumunjskih gimnastičarki.

U studenom 1989. godine, nekoliko tjedana prije revolucije i svrgavanja diktatorskog režima, Nadia Comaneci bježi iz Rumunjske s grupom državljana, te traži i dobija dozvolu za boravištem u SAD. U SAD-u se bavi promotivnim aktivnostima, reklamira gimnastičke sprave i treninge, radi kao fotomodel. 

1994. godine se zaručuje s gimnastičarom Bartom Connerom, kojeg je prvi puta upoznala još 1976. godine, te se nekoliko godina kasnije za njega i udaje. 2001. kada dobija američko državljanstvo.

Zanimljivosti
U njenu čast je jedan element na dvovisinskom razboju dobio njeno ime, comaneci. Taj element je i danas rezerviran samo za najkvalitetnije gimnastičarke, zbog težine izvedbe.

Tijekom Igara u Montrealu korišten je semafor za prikaz ocjena koji je imao mogućnost prikaza samo jednog cijelog broja i jedne decimale.

Kad je 
Nadia Comaneci dobila ocjenu 10.0, ta je ocjena na semaforu bila prikazana kao 1.0. Mlada 14-godišnjakinja je potpuno zbunjena u prvi čas pomislila da je dobila ocjenu 1.0 a ne 10.0, te bila razočarana ocjenom! I sama je izjavila kako je pomislila:"Dobro sam odradila, mogla bih dobiti ocjenu 9.9." Kada je vidjela ocjenu, Nadia je bila vrlo iznenadjena.

Pogledala je u trenera koji je samo klimnuo glavom i dao joj signal da se ne brine jer je sigurno u pitanju zabuna. Kasnije su osigurani semafori koji normalno mogu prikazati 10.0!

 

Komentari

Ostali članci