Katie Couric je među pet najpopularnijih i najbolje plaćenih američkih televizijskih voditelja. Karijeru je počela kao reporterka u Miamiju i Washingtonu, a potom se bavila temama nacionalnog značenja. Ta sitna ženica simpatičnog smiješka svidjela se i publici i urednicima pa je počela zamjenjivati odsutne voditelje informativnih emisija, pa tako i u "Todayu". Katie Couric je ušla u povijest kao prva žena na kormilu CBS Evening News. Istaknuta je donatorica i  prikupljivačica novca za istraživanje raka od kojeg je njen suprug umro s 42 godine, producira dokumentarce za National Geographic a autorica je i mega-bestselera Lekcije iz izvanrednog života.

1991. je uredništvo NBC-ja je umirovilo popularnu Jane Pauley koja je vodila nevjerojatno gledani "Today". Umjesto nje za voditeljicu doveli mladu i privlačnu Deborah Norville, koju publika zbog nepoštenog odnosa prema Jane Pauley nikako nije prihvaćala. U te dvije godine uzaludnih pokušaja Deborah Norville da stekne popularnost sve popularnija bivala je Katie Couric koja se povremeno pojavljivala u emisiji, pa su se urednici Deborah Norville zahvalili na suradnji i umjesto nje 1991. angažirali Katie. Amerikanci su se s Katie identificirali i s puno empatije pratili i njenu dramu kad joj je suprug umirao od raka a bolesti je podlegao u dobi od 42 godine.

Katie Couric je "Today"isprva vodila s Mattom Lauerom. Lauer je odmah nakon završetka studija počeo raditi kao novinar na NBC-ju i stekao veliko iskustvo na brojnim reporterskim i voditeljskim zadacima diljem SAD-a. O Laueru su mnogo pisale novine jer se dvaput ženio imao veze s raznim poznatim ženama.

Emisija "Today" stalno unapređuje svoje sadržaje, njeni urednici smišljaju razne inovacije, pa povremeno i turističke teme obrađuju na inovativan način. Prije nekoliko godina smislili su u sklopu emisije i program "Where in the World is Matt Lauer".

Svake godine tijekom jednog tjedna Lauer s televizijskom ekipom putuje svijetom do nekih najatraktivnijih svjetskih turističkih odredišta, a da čak ni najbližim suradnicima ne kaže kamo će ići. Tako je prošlog tjedna bio na tajno pripremanom putovanju i posjetio u ponedjeljak Uskrsne otoke, u utorak Panamu, u srijedu Innsbruck, u četvrtak Šangaj i u petak Dubrovnik. Čim bi završio emisiju u jednom gradu, Lauer bi s ekipom odletio do sljedećeg i tako prevalio nekoliko desetaka tisuća kilometara, a u zraku je proveo 56 sati. Emisija iz Dubrovnika bila je posebno atraktivna.

Budući da se "Today" svakog dana sastoji zapravo od šest polusatnih segmenata, koji počinju najnovijim vijestima, a potom slijede magazinski prilozi i intervjui, i Lauer se nije javljao u emisiji u jednom komadu, nego se i iz Dubrovnika javio šest puta, svaki put s druge lokacije po otprilike pet minuta.

U prvom javljanju on je Katie Couric i druge voditelje u studiju pokušao natjerati da pogode gdje se nalazi, jer je to i za njih bila tajna, ali – iako im je pokušao pomoći da pogode da se nalazi na dalmatinskoj obali podsjećajući ih na film "101 dalmatinac" – oni nisu pogodili. U prvom segmentu Lauer je motornim čamcem stigao u dubrovačku gradsku luku, a već prvi kadrovi bili su iznimno atraktivni jer je u Dubrovniku bio sunčan dan, pa su gradske zidine izgledale prekrasno. Potom je gledateljima objasnio gdje se nalazi, rekao osnovne podatke o Hrvatskoj, pri čemu je pogriješio rekavši da graniči s Albanijom i proteže se do Alpa. Nekoliko je puta rekao kako je Dubrovnik stradao u ratu, pa su pokazani i kadrovi bombardiranja. Istaknuo je da su Dubrovnik napali Srbi i Crnogorci, da grad nije bio vojni cilj, ali je ipak bombardiran.

U sljedećim segmentima podsjetio je da je Hrvatska domovina kravate, da je Hrvat Slavoljub Penkala izumio kemijsku olovku, pri čemu se malo pomučio izgovarajući njegovo ime, razgovarao je o dubrovačkom turizmu s Goranom Štrokom, Dubravkom Šuicom i drugim Dubrovčanima. Veselo je razgovarao i s američkim turistima koje je u velikom broju susreo na Stradunu i drugim dubrovačkim lokacijama, a neki turisti na brzinu su napisali male plakate na kojima su pozdravljali svoje rođake i prijatelje u SAD-u i njima mahali pred kamerama. Razgovarao je i s američkim bračnim parom koji se prije nekoliko mjeseci doselio u Dubrovnik radi zaposlenja u međunarodnoj obrazovnoj ustanovi iz Rochestera koja ima filijalu u Dubrovniku.

Cijeli segment posvetio je razgovoru s glumcem Goranom Višnjićem, koji je zbog toga u Dubrovnik došao iz rodnog Šibenika i pričao kako je na festivalu u Dubrovniku sedam sezona glumio Hamleta. Govorio je i što se s gradom događalo u ratu. Razgovor Lauera i Višnjića na ulici pratili su mnogi znatiželjnici. Lauer je posebno napomenuo da je to specifičan slučaj s Višnjićem, ali da tamošnji stanovnici nisu posebno neugodni prema slavnim ljudima pa su mnogi od njih ljetovali u Dubrovniku i drugim mjestima na hrvatskom Jadranu, kao Tom Cruise, John Malkovich i Bill Gates.

Lauer je govorio i o dalmatinskoj kuhinji, a u zadnjem javljanju obavijestio je voditelje u studiju u New Yorku da im je u Dubrovniku kupio darove, Katie Couric srebrnu ogrlicu, Ann Curry čipkasti stolnjak, a Alu Rockeru, naravno, kravatu.

Bio je to vrlo bogat, zabavan i efektan program, vrhunski produciran i snimljen, na visokoj razini onoga što se u "Todayju" i inače emitira. Sve se to može vidjeti i na internet stranicama emisije "Today" na siteu MSNBC-ja, gdje su i dodatni članci o Dubrovniku i turističke informacije.
S obzirom na značenje, gledanost i važnost emisije "Today", s obzirom na činjenicu da je iz Dubrovnika u taj iznimno gledani program uživo emitirao oko pola sata programa, to je nedvojbeno dosad najveća propaganda hrvatskog turizma u SAD-u.

Katie Couric je 2015. ponovo potpisala ugovor s Yahoo Global News. New York Post je izvijestio da će Katie Couric tako umjesto dosadašnjih 6 milijuna $ godišnje imati 10 milijuna $; što je još uvijek manje od 15 milijuna dolara godišnje na CBS-u.

A.D.Brkić

Izvori:
wiki, agencije i www.ozy.com/presidential-daily-brief/pdb-76029