Sutkinja Vrhovnog suda Ruth Bader Ginsburg, izuzetno popularna među američkim ženama, bila je "stijegonoša" E.R.A. kampanje.

"Zakonodavstvo se može ukinuti, može se mijenjati. Zato bih volila da moje unuke, kada podignu Ustav, shvate tu zamisao - da su žene i muškarci jednakopravne osobe. Volio bih da vide da je to temeljno načelo našeg društva. "

"Moramo intenzivirati razgovor oko pitanja žena i prisiljavati zakonodavce da zaštite temeljna građanska i ljudska prava američkih žena donošenjem E.R.A. Vrijeme je da napokon to učinimo za sebe, naše kćeri i za budućnost naše nacije.", napisala je Patricia na peticiji Change.org koja poziva na izglasavanje E.R.A. u američkom senatu ".

Arquette je koproducirala dokumentarac "Equal Means Equal", s redateljicom Kamalom Lopez, koja je aktivistica za ženska prava te Žena godine 2015. Film poziva na ratifikaciju amandmana ukazujući na niz diskriminatornih postupaka prema ženama, uključujući diskriminaciju kod plaća.

Hollywoodske razlike u plaćama privlačile su naslove posljednjih godina, dijelom zbog nevjerojatnih iznosa. Kampanji za jednake plaće žena pridružila se i Jennifer Lawrence, najviše plaćena glumica na svijetu, koja je zaradila 52 milijuna dolara za 12 mjeseci u usporedbi s Robertom Downeyjem Jr-om koji je zaradio 80 milijuna dolara, navodi se u izvješću Forbesa. 28 milijuna dolara, koliko iznosi razlika, moglo bi podmiriti prosječnu godišnju plaću više od 700 žena u Sjedinjenim Državama.

"Samo zato što je neka žena po profesiji glumica koja nosi naušnice od milijun dolara, ne znači da ona ne zna što je jesti ketchup na kruhu", rekla je Lopez. "I zašto bi njezin glas bio manje vjerodostojan? Jer su joj naušnice skupe? "

Govorom na dodjeli Oscara ušla u povijest uz bok s Brandom

Arquette je više puta javno ukazivala na problem nejednakosti plaća izvan Hollywooda. "Ta diskriminacija se provlači kroz svaku industriju", rekla je Varietyu na nedavnoj večeri gdje je okupila slavne i moćne, kako bi razmotrili trenutni jaz spolova. Zaposlene žene zarađuju 78 % prihoda muških kolega, prema podacima iz Bijele kuće, a razlika je još veća za žene afroameričke i latino žene koje zarađuju 64 % bijelog ne-latino zaposlenika.

Stope siromaštva osobito su visoke za obitelji čiji su čelnici samohrane majke, a njih 40 posto je siromašno, prema Nacionalnom ženskom pravnom centru.

Lawrence se pridružuje glumicama kao što su Meryl Streep, Geena Davis, Sandra Bullock i Jessica Chastain, koji također preziru seksizam u filmskoj industriji. Žale se za nižu plaću i na uloge kakve dobivaju zrele žene.

Patricia Arquette prisjetila se vremena kada su ikone iz Hollywooda javno protestirale. Jane Fonda je godinama bila na crnoj listi zbog protesta protiv rata u Vijetnamu, a Marlon Brando je osramotio Hollywood poslavši aktivisticu Sacheena Littlefeather da odbije njegov Oscar u znak prosvjeda zbog velikih nepravdi učinjenih američkim Indijancima. Patricia Arquette je, poput njih prihvačajući Oscara za najbolju sporednu glumicu, na tragu navedenih legendi, iskoristila priliku da stvori vlastitu platformu za rješavanje spolnoga jaza u Americi.

"Svim ženama koje su rodile ili nisu, svakom poreznom obvezniku u ovoj zemlji, na znanje -žene su se borile za svačija dprava", rekla je Arquette privijajući statuetu Oscara. "Naša je dužnost izboriti se za ravnopravnost plaća jednom zauvijek i jednaka prava žena u Sjedinjenim Američkim Državama". Izbor će je vjerojatno koštati budućih uloga, priznala je zvijezda i naglasila: "Ali nije me briga! Imala sam veliku karijeru, i jako sam zahvalna za to, ali ne mogu ne primijetiti što se događa sa mojim sestrama diljem SAD. Ne mogu to ignorirati! "

Brzi pogled na profile Patricijinih društvenih mreža, pokazuje koliko je svjesna Arquette današnjeg svijeta. Njezin feed na Twitteru (@PattyArquette) ispunjen je političkim temama što je daleko od Trumpove izjave da se radi o glumicama koje žude za medijskom pozornošću.

U cijeloj obitelji Patricie Arquette vrvi od glumaca -David, Rosanna, Alexis i Richmond. Ona kaže: "Ne samo roditelji...Čak su i moja velika djed i baka bili glumci. Sigurna sam da kad shvatimo ljudski genom, vjerojatno ćemo pronaći ćemo i gen za to." Bez obzira na gen, Patricia Arquette je dio holivudskog sustava zvijezda s Oscarom. U glumačkoj karijeri igrala je neobičnu kombinaciju likova, od naivne prostitutke u filmu True Romance do suburbane majke ogromne psihičke snage u televizijskoj seriji Medium.

Životopis oskarovke koja je na vlastitoj koži osjetila težak život samohrane majke

Glumica Patricia Arquette rođena je 8. travnja 1968. u Chicagu u Illinoisu. Otac Lewis bio je glumac i redatelj, a majka Mardi bila je performerica, spisateljica i aktivistica.

U ranoj mladosti, prolazila je kroz buntovno razdoblje. U dobi od 12 godina bila je uhvaćena u dilanju, a kasnije je obrijala glavu. U dobi od 14 godina, preselila se s sestrom Rosannom koja je u to doba bila glumica (proslavila se 1985. hitom Desperately Seeking Susan. Ostala braća i sestara Richmond, Alexis i David također su radili u industriji zabave.

Obitelj je živjela u općini u Virginiji a u petnaestoj godini je pobjegla od kuće kako bi živjela sa starijom sestrom Rosanne i divljom gomilom prijatelja, "punkera i bangers bandi". S 20 godina, Patricia je rodila sina Enza s dečkom argentinskim glazbenikom Paulom Rossijem.

Godine 1995. vjenčala se s Nicolasom Cageom a brak je trajao pet godina, tjekom kojih joj je umrlo oboje roditelja. Patricija Arquette je glumila i s tadašnjim suprugom Nicolasom Cageom u drami Djevojke izvučene iz mrtvih u režiji Martina Scorsesea. Iste je godine Arquette glumila u komičnom trileru Goodbye Lover (1999). Imala je veći komercijalni uspjeh s religijskim horor filmom Stigmata (1999), igrajući mladu frizerku koja odjednom počinje imati vizije i krvarenje od rana koje odražavaju one koje je Isus Krist doživio tijekom raspeća.

Sljedeće godine, Arquette se pojavio u više srdžbenih zbivanja, zajedno s Adamom Sandlerom u komediji Little Nicky (2000). Patricijin drugi suprug bio je Thomas Jane, otac njezine kćeri Harlow koji je rođen u veljači 2003. Razveli su se 2011. godine.

Umjesto da je majčinstvo u vrlo mladim godinama ometa u karijeri, Patricia smatra da joj je dalo poticaj za uspjeh. "Morala sam hraniti bebu, mijenjati joj pelene -dakle prvenstveno sam morala zaraditi novac."

Tijekom sljedećih nekoliko godina snimala je s Tarantinom, Davidom Lynchom, Christian Slaterom, Ed Woodom, Johnny Deppom, Christianom Slaterom, Sean Pennom, Viggom Mortensenom...te dobila nekoliko nominacija za Oscara i nagradu Emmy. Imala je dugu karijeru u filmu i televiziji, neprekidno pokazujući svoj veliki raspon kao glumica u svim filmskim i tv žanrovima. Patricija je dobila pozitivne kritike za svoj rad u redateljskom debiju Sean Penna, The Indian Runner (1991), o dvojici braće na suprotnim stranama zakona. U filmu je igrala djevojku Franka Robertsa (Viggo Mortensen), bezobzirnog kriminalca.

A.D.Brkić