Iako "Južnjakinja" bila je najomiljenija zagrebačka glumica koja je ime dobila po baki Mandaljeni, a na svijet je došla 8. srpnja 1960. u tipičnoj dalmatinskoj obitelji u mjestu Trpanj na Pelješcu kao prvo dijete svojih roditelja. Njezin otac, Nikola, koji je umro 1989. godine, bio je predsjednik mjesnog odbora, dok je njezina majka Theresa radila kao trgovac u kiosku. Glumica je imala neuobičajeno blisku vezu s roditeljima, a u intervjuima je uvijek naglašavala da je njezina majka njena najbolja prijateljica. Jedan od Eninih prijatelja iz djetinjstva pamti je kao živahnu djevojčicu koja stalno nosi hlače a njezina zlatna kosa proždirala je kapricom. Voljela je čitati i uživati ​​u usamljenosti. Pronašla je pravo društvo u trogodišnjoj mlađoj sestri Miji, i iako su se razlikovale po karakteru, i često se svađale, bile su bliske.

- Ona bi za razliku od mene u školu išla okolnim putem samo da ne bi morala proći Stradunom i da bude primjećena - prisjetila se Mia koja je također glumica no sa znatno manje uspješnom karijerom. Nakon što je odličnim uspjehom završila osnovnu školu, četrnaestogodišnja Ena otišla je u Dubrovnik gdje je upisala gimnaziju. U pubertetu se Ena ponašala kao buntovnica, bila je nemirnog duha, u njoj su se probudili prkos i inat zbog čega su pred kraj školovanja i ona i sestra bile izbačene iz doma i morale su život nastaviti kao podstanarke. Čim je započela srednju školu, upisala je Leronovo studentsko kazalište. 

Njena karijera počela je slučajno kada ju je 1978. u jednoj predstavi primijetio redatelj Lordan Zafranović i kao maturantici joj ponudio ulogu u filmu "Okupacija u 26 slika". Pokazalo se da nije jako zainteresirana za glumu, pa je upisala Pravni fakultet u Zagrebu. U tom razdoblju redatelj Ljubiša Ristić sreo ju je u kafiću i predložio joj da zaigra u njegovom filmu "Ivan Goran Kovačić" gdje je glavnu ulogu tumačio Rade Šerbedžija. Čak ni to je nije dovoljno zainteresiralo za glumu, ali je poklekla pred Šerbedžijinim nagovorima da ne zapostavlja svoj talent već da upiše Akademiju dramskih umjetnosti. Tijekom studija, bila je sjajna. Status zvijezde dobila je nakon role u Zafranovićevu "Padu Italije", a prizori u kojem neukrotive plave kose izlazi iz mora naglasili su njezinu ljepotu zbog čega je postala seks simbol i bila na naslovnicama novina. Iako uvjerena da će karijeru izgraditi na filmu, nakon što je diplomirala 1983. posvetila se kazalištu, a u zagrebačkom HNK provela je 16 godina, sve do smrti. 

Jedna od njoj najdražih uloga bila je rola barunice Castelli, Krležine heroine u kazalištu, ali i u filmu Antuna Vrdoljaka. Kada je 1988. godine dobila Zlatnu Arenu za najbolju glumicu, Ena je odbila nagradu jer je Barona smatrala glavnim likom. Ipak, Zlatnu Arenu dobila je devet godina kasnije za ulogu u filmu Treća žena. 

Strah od letenja

Imala je nekoliko prijatelja, među kojima su redatelj Jakov Sedlar i Ankica Dobrić, koje je upoznala na fakultetu. Njezini bliski prijatelji često su govorili da oko sebe ima bodljikavu žicu, jer nije dopuštala da itko dopre do nje. Vjerojatno zbog toga se nije ništa znalo o Eninom ljubavnom životu. Bojala se leta, a kad je prvi put morala ući u avion za let koji je trajao 12 sati, nije mogla prestati plakati. Zato je potražila savjet psihologa i uspješno se oporavila.  Devedesete su bile godine njenog vrhunca slave, ali još je bila usamljena. Voljela je dugo spavati, gotovo nikada nije sjedila u kafićima, a pozornost je posvečivala svom mačku Leu. Šok od kojeg se godinama oporavljala dogodio se 5. lipnja 1996. kada je izazvala prometnu nesreću u kojoj je poginuo motorist. Vozio tri puta brže od dopuštenog, ali ni Ena nije poštivala propise.

- Ovaj nesreća mi je promijenila život, i mada se ne osjećam krivom suosjećam se sa stradalim - rekla je tada Ena koja je bila osuđena na osam mjeseci zatvora i tri godine uvjetno.

Iako više ništa nije bilo isto, Eni je potporu pružao Josip Radeljak, inženjer elektrotehnike i bogati poduzetnik iz Splita, njena fatalna ljubav kojeg je upoznala krajem 80-ih godina.

U tom razdoblju Radeljak je bio u 23 godine dugom braku s glumicom Bebom Lončar koja mu je rodila sina Lea. Između ponuda koje su podrazumijevale preseljenje u Hollywood, Pariz, London ili Rim, Beba je izabrala Italiju u koju su se oboje preselili sredinom osamdesetih. Talijanska se prijestolnica pokazala kao idealna za vještog Dikana koji je pohvatao konce sistema i počeo kupovati prve nekretnine, koje su mu počele donositi novac i moć.

Njih dvoje su desetljeće i pol pokušavali osjetiti čari roditeljstva, ali je zvijezda filma "Ljubav i moda" koji je snimljen u godini kada je Ena Begović rođena, stalno imala spontane pobačaje. Na kraju je, nakon što je čitavih devet mjeseci bila prikovana za krevet, rodila sina, a po njegovom dolasku na svijet odlučila je okončati karijeru i ostati upamćena kao prva jugoslovenska glumica koja je pokorila Europu i kao prvi pravi seks simbol. 

Kad je dječak imao pet godina, brak je ušao u krizu, jer je Josip sreo Enu s kojim je bio očaran. Novinari su saznali za njihov odnos puno kasnije nego što je započeo, a isto vrijedi i za Radeljakovu bivšu ženu, za koju mnogi tvrde da je zaslužna za njegov poslovni napredak. Slijedila je afera koja je potresla bivšu Jugoslaviju. Naime, poznata glumica Beba Lončar se udala za Josipa dok je bio nepoznati muškarac kojeg je upoznala i voljela. On ju je pratio u Italiju gdje je izgradila uspješnu karijeru i uživala u statusu zvijezde, i upoznala Radeljaka s ljudima s kojima je zaradio bogatstvo. 

Nakon razvoda Beba se, bez ikakvih materijalnih sredstava vratila u Beograd gdje i danas živi, ​​dok je on, pod izgovorom da Lončareva ima problem s alkoholom zbog čega je navodno dvije godine provela u ustanovi za odvikavanje, dobio potpuno skrbništvo nad sinom.  Radeljak je navodno obećao da će, ukoliko se Beba bude držala dogovora i ukoliko bude šutjela, kad im nasljednik bude punoljetan, njemu prepisati kompletnu imovinu, a razbaštiniti će ga ukoliko njegova prva supruga iznese podatke o njihovom braku i razlazu. Beba zaista nikada nije progovorila, sin je na svoj osamnaesti rođendan postao nasljednik carstva nekretnina u brojnim europskim gradovima, a Radeljak je uplovio u novu vezu. 

Ena Begović i kontroverzni poduzetnik su se vjenčali u svom zagrebačkom domu na Cvijetnom trgu u lipnju 2000. Ena je već tada je bila u poodmakloj trudnoći, a kćer Lanu rodila je 1. srpnja 2000. Tijekom trudnoće govorila je koliko je sretna jer joj je u životu bilo najvažnije da postane majka. Na žalost, u ulozi majke Ene uživala je samo četrdeset i pet dana. Kobnog 15. kolovoza 2000. glumica je sa suprugom, kćerkom, majkom i posinkom Leom boravila u vili na Braču, a kada se s ostalim članovima svoje obitelji uputila u posjetu prijatelju Stipici Kalogjeri, nije ni slutila da će to biti njezino posljednje putovanje. U Splitskoj je Leo odlučio prepustiti upravljač svom ocu. Zaustavio je Grand Cherokee na uzbrdici, a kada su iz njega pokušale izaći Ena i Tereza s Lanom, navodno su otkazale kočnice i auto se prevrnuo u provaliju. Nije bilo spasa - život velike glumice okončao je za nekoliko sekundi. Suđenje za katastrofu stagnirao je do 2007. godine, kada je Županijski sud u Splitu, Lea Radeljaka oslobodio krivnje. Uzrok nesreće pronađen je u tvornici automobila, zbog čega je cijela linija povučena iz prodaje. 

Poput grčke tragedije

Tuga i nevjerica zavladale su među njenim fanovima, a uslijedio je pravi šok kada je svega godinu dana kasnije Enin ucviljeni muž stupio u vezu s voditeljicom Vlatkom Pokos. Od samog početka, njihov odnos bio je izložen javnosti ali djelovali su skladno. Gdje god su putovali, prodavali su svoje fotografije medijima. Vlatka se brinula o Eninoj kćeri, a baku i tetu djevojčice rijetko su vidjeli. Nisu im se svidjeli, ali nisu imali puno izbora. Onda se jedan dan dogodio preokret. Radeljak je Vlatku izbacio iz stana sa dvije bunde koliko je, kako je tvrdio, i donijela u njihov stan, a onda ga je Vlatka prijavila policiji pod optužbom za zlostavljanje zbog čega su ga u centru Zagreba uhitili i kratko vrijeme je proveo u pritvoru. Potom su se javno prepirali, a Vlatka je objavila i knjigu u kojoj je opisala kako je dijelila život s njim i njegovim sjećanjima na pokojnu suprugu u stanu koji je bio oblijepljen Eninim fotografijama velikog formata. Zauzvrat, on ju je tužio za zlostavljanje kćeri, Lana je svjedočila na sudu, ali krivnja nije dokazana. Na kraju su se razdvojili, a zagrlio je novu mladu glumicu Doroles Lambašu. Koja je također poginula u prometnoj nesreći.


Ena Begović je u hrvatskoj kinematografiji ostala zapamćena kao jedna od najljepših glumica. Jakov Sedlar, prijatelj Ene Begović, posvetio je  film slavnoj hrvatskoj glumici.