Porculanska kraljica umjetnosti zavođenja

Dita Von Teese, neprikosnovena kraljica neoburleske, fotomodel i glumica je žena neobične biografije koja ostvarila je američki san - od devojčurka iz provincije izrasla je u erotsku kraljicu koju sanjaju milijuni muškaraca širom svijeta.

Rođena je 28. rujna, 1972. u Rochesteru u (američka savezna država Michigan) kao Heather Renee Switt, srednja od tri kćeri. Odrasla je uz majku koja se bavila manikurom i ocem mehaničarem, a srednju školu je pohađala u Kaliforniji, pošto se tamo preselila s obitelji zbog očevog posla.

Od rane dobi bavila se baletom, a kao trinaestogodišnjakinja nastupala je za lokalnu baletnu trupu. Kasnije, kada je Heather napunila petanest godina, majka ju je odvela u prvu kupnju grudnjaka i izabrala joj obično pamučno rublje.

Ovo iskustvo bilo je ogromno razočaranje za mladu Heather, budući da je kradući očeve Playboye maštala o čipkastom rublju, halterima i korzetima na vezanje... Zaposlivši se kao prodavačica u trgovini ženskog donjeg rublja, buduća kraljica burleske je stekla naviku da na sebi ima čipku, skupocjene dokoljenke i korzete.

Već s osamnaest nastupala je u lokalnom striptiz-klubu gdje se odmah izdvojila svojim specifičnim nastupima i izborom garderobe. I tada je na sceni nosila duge rukavice, korzete, haltere i ostale rekvizite koje je viđala u filmovima o burlesci.

Radeći kao striptizeta se uzdržavala dok je studirala povijest kostimografije, a danas često i dizajnira kreacije koje nosi za poziranja pred fotoaparatom. Inače, ljubav prema retro-stilu razvila je zahvaljujući svojoj majci. Pod njezinim utjecajem, još kao mala, upoznala se s Hollywoodom i njegovom glamuroznom ikonografijom, koja joj je postala fascinacija, a potom je na uspješan način oživljava i na početku 21. stoljeća. Među glumicama iz njoj omiljene epohe Ditu je naročio oduševila Betty Grable, jedna od prvih pin-up djevojaka.

Američka burleska
Američka burleska nastala je početkom dvadesetog stoljeća. U Europi, stoljeće ranije, ona je bila sinonim za kazališnu ili opersku parodiju uz ples, a tek u Sjedinjenim Državama burlesci su naknadno pripojeni elementi opscenosti, striptiza i specifične bogate kostimografije. 
Svoju prekoceansku ekspanziju, burleska je imala do 30-ih godina prošlog stoljeća, da bi se kasnije transformirala u striptiz, mada je i 40-ih i 50-ih holivudska produkcija uzimala burlesku za temu filmova.

Današnja neoburleska počela se javljati 90-ih, da bi je u mainstream u posljednjem desetljeću uvela upravo Dita Von Teese koja je svojom energijom, senzualnošću i naročitom inovativnošću učinila da se kotač povijesti ponovno okrene, te je nakon više od pola stoljeća pauze, stvorila poseban oblik burleske, dodavši joj i elemente baleta.

Nomen est omen
Ditin neobični pseudonim je izuzetno zanimljiv i višeznačan. Naime prijedlogom '' Von '' koji je u njemačkoj kulturi bio znak raspoznavanja plemića, Dita nam jasno daje doznanja da se u plemenitom sinkretizmu njenih nastupa (osim baleta i striptiza) krije i duh njemačkog kabarea i burleske, a njeno prezime izgovara se isto kao engleski glagol '' to tease '' čije je žargonski značenje seksualno provocirati i zavoditi. Očigledno u Ditinom slučaju vrijedi ona stara latinska '' nomen est omen '' u potpunosti.

Također poznata je njena izjava da ona vraća seksualnost u striptiz, smiley što je na engleskom simpatična igra riječi ''I put the tease back into striptease''. U vrijeme kada je počinjala baviti se  striptizom postala je i fotomodel, a zatim i fetiš-model, te je u tim krugovima postala poznata kao "uskostruka". S obzirom da je od tinejdžerskog doba nosila korzete, Dita je uspjela svesti širinu struka na nevjerojatnih 56 cm, a pritegnuta korzetom opseg joj se smanjuje za još četrnaest centimetara. Ovako kostimirana njena figura doslovno dobiva obličje idealnog pješčanog sata. Od '92. Dita Von Teese je i sama ušla u svijet burleske.

Uspon njene karijere kreće od 1999. kada se prvi put pojavila u voljenom ,, Playboyu'', na čijim se stranicama njene fotografije redovito pojavljuju do 2002. Ova činjenica ne čudi, budući da je Dita miljenica vlasnika Playboya -Hugha Heffnera .

Retro diva ima i dojmljivu filmsku karijeru! Naime, u višestruko nagrađivanom kratkom filmu iz 2005. ,,Smrt Salvadora Dalija'' Dita je glumila Galu, suprugu čuvenog španjolskog nadrealista. Za ovu ulogu dobila je nagradu za najbolju glumicu na ,, Beverly Hills filmskom festivalu ''. Dita je zvijezda i brojnih spotova popularih glazbenih sastava. Osim "Green Daya '', pojavljuje se iu spotu britanskog benda ,, Joy Division'' za pjesmu '' She 's Lost Control' ', a također i u videu za pjesmu' 'Mobscene' 'svog ondašnjeg dečka Marlyna Mansona. Početkom ove godine pojavila se kao gostujuća zvijezda u jednoj epizodi gledane kriminalističe serije ,,CSI: Mjesto zločina ''.

Unatoč ozbiljnom prisustvu u filmskom svijetu Dita kaže da joj gluma nije prioritet, te da ne razumije zašto žene žele ući u svijet glume čim postanu popularne. A dodaje da ukoliko bi uloga bila "estetski zadovoljavajuća" tada bi možda razmotrila tu ponudu.

Ova multitalentirana dama prisutna je i na pistama visoke mode. Još od 2004. godine nastupa na pariškom, losanđeleskom i milanskom Tjednu mode. Pored sudjelovanja u revijama kao manekenka za ,,Louis Vuitton'', ,,Chopard '' i ,,Cartier '', Dita Von Teese ima i svoje kolekcije i proizvode.

Dita sa slavnim libanonskim kreatorom Elie Saabom, koji odijeva najveće zvijezde za događanja poput dodjele Oskara, i s Jean Paulom Gaultiereom. Na obje slike nosi njihove modele.

Njezino ime nosi ekskluzivna linija seksi ženskog donjeg rublja, kao i posebni Wonderbra-grudnjak s oznakom '' party edition ''. Inače kostimi za njene nastupe su prekriveni tisućama ,, Swarovski '' kristala, a o šminci za nastupe brine sama, kao i o svojoj prirodno plavoj kosi, koju farba kod kuće.

Posljednji poslovni aranžmani u kojima je burleskna zvijezda sudjelovala jesu marketinška kampanja za ograničenu ediciju ,,Perrier'' vode, kao i reklama za ,,Renault'', koja je u Britaniji zabranjena da se prikazuje u dnevnom terminu. Sporni trenutak koji je uzrokovao dnevnu cenzuru jeste kada gospođica Von Teese, skine grudnjak na veliko oduševljenje nogometaša Thierryja Henryja. Međutim, na žalost muškog dijela publike, reklama je tako kadrirana da se u spomenutom trenutku ljepotici vide samo leđa. Dita sudjeluje i u komercijalnim kampanjama, koje imaju humanitarni karakter još od 2006, a od prije dvije godine zaštitno je lice tvrtke ,,H & M '' u akciji ,,Modom protiv AIDS-a ''.

Ditin privatni život podjednako je dinamičan koliko i profesionalni. Naime, Dita je tijekom cijele godine na relaciji između svoja dva doma u Hollywoodu i Parizu. Zanimljivo je da zbog kolekcionarskog duha sakuplja retro skupocjeni kineski porculan, naročito setove za čaj. Njenu garažu krasi bmw ,, Z4 '', Jaguar ,, s type '' iz 1965, a do prošle godine posjedovala je i oldtajmera iz zlatnog doba Hollywooda, Cryslera  Njujorkera  iz 1939. godine.

Dita se još okušala i kao spisateljica i iza sebe ima dva naslova: ,,Burleska i umjetnost zavođenja '' i ,,Dita striptiz ''. 
Trenutno radi na trećoj knjizi, vodiču za ekscentrični glamur.


I. Horvath

 

 
 

 

Komentari

Ostali članci