Uspjeh je došao nakon puno godina, kada bi mnogi već odustali ali Vergara je životni borac koji zna da se upornost isplati. Prebrodila je životne probleme, rastavu, ubojstvo starijeg brata i tešku bolest koju je pobjedila 2000. godine, i iz svega izašla jača. Sada, kada konačno nezdrživo kreće prema vrhu, nadamo se da ćemo je na ekranima gledati više.

Sofia Margarita Vergara je rođena 10. srpnja 1972. u kolumbijskom gradiću Barranquilli u obitelji s petero djece. Prema njihovoj tradiciji i kršćanskom odgoju Vergara se udala za srednjoškolsku ljubav sa samo 18 godina, a godinu kasnije je rodila sina. Brak nije potrajao a nakon što ju na plaži ugledao fotograf, u vrijeme dok je studirala Stomatologiju, sa svih strana su počele pljuštati ponude. Vergara je preselila u Bogotu i počela snimati reklame.

'Bujna latino ljepotica koja najbolje izgleda polugola'

Zahvaljujući svojim bujnim oblinama Vergara postaje traženi bikini model te dobija i posao voditeljice kolumbijskog TV showa o putovanjima Fuera de Serie, zahvaljujući kojem upoznaje SAD. Nije puno trebalo da njezin seksipil bude primjećen u Hollywoodu pa 2002. godine debitira u komediji Big Trouble uz Tim Allena i Renee Russo. Iako je Vergara od početka pokazivala prirodni komičarski talent uloga u filmu ju je obilježila kao tipičnu bujnu latino djevojku koja najbolje izgleda polugola.

Nakon epizodnih ulogama u nekim serijama, Vergara redovno dobija uloge u dramama, poput one u filmu Četiri brata u kojem glumi djevojku Tyrese Gibsona. Iako su joj se, kako priznaje, sviđale ozbiljne uloge najbolje se snalazila u komedijama pa je počela forsirati uloge u kojima je do izražaja dolazio njen komičarski talent. 

U današnjoj industriji gdje se forsiraju mladi glumci iznenađenje je da je Vergara priliku života dobila u kasnim 30-tim. Zasluge idu i producentima ABC-a koji su prepoznali Vergarin talent a i publika i kritičari su oduševljeni novom zvijezdom koja je u Modernoj obitelji uspjela zasjeniti sve. Vergara u ulozi kolumbijske vatrene mlade žene Glorie Delgado pliva kao riba u vodi a koliko se dobro snašla govore i nominacije za Zlatni Globus i Emmy. Sofia Vergara je postala tražena  u Hollywoodu.

Danas se Sofijin  27-godišnji sin Manolo ponosi uspjehom svoje majke koja je uz to što ga je podigla sama, postala najplaćenija tv-glumica! Zahvaljujući ulozi Glorije Delgado-Pritchett u televizijskoj seriji “Moderna obitelj” ostvarila je brojne druge suradnje zbog kojih je sada, već petu godinu zaredom, proglašena najplaćenijom televizijskom glumicom. Magazin Forbes istaknuo je da je Sofia Vergara zaradila 66 % više nego prošle godine, odnosno 43 milijuna dolara, čime je ušla i u povijest jer još nitko od televizijskih glumaca nije imao toliku zaradu.

Glavni izvor prihoda 45-godišnjoj glumici ipak nije uloga u popularnoj televizijskoj seriji, već različiti ugovori poput onog s američkim brendom Head and Shoulders čije je zaštitno lice već tri godine.

Svaka čast Sofia i sretan 45. ročkas!