Slavna rock-baka Tina Turner udala se u 75. godini za 17 godina mlađeg Nijemca Erwina Bacha, s kojim je u vezi 27 godina. Bach ju je puno puta zaprosio, no Tina je javno rekla kako se više nikada neće udavati zbog problematičnog braka s Ikeom Turnerom, koji ju je zlostavljao. Čini se da se ipak predomislila...

Neukrotiva frizura, hrapav i seksi glas, najbolje noge u svijetu šoubiza, tako publika vidi Tinu Turner, a ona kaže: “Ljudi misle kako se ja ponašam seksi. Pitajte ljude iz moje ekipe, moje muzičare ili prateće vokale, svi će vam reći da sam stidljiva. Nikada sebi ne bih dozvolila pretjerano afektiranje ili određene pokrete, prilično sam staromodna. Nikada nisam pila, nisam se drogirala, cijelog života samo radim, naporno radim.” 



A Fool In Love
Tina Turner rođena je kao Anna Mae Bullock 26. studenog 1939. godine u mjestu Nutsbuh; država Tennessee. Majka Zelma je radila u tvornici, a otac, Floyd Richard Bullock, je bio baptistički svećenik. Kada je imala deset godina, nju i sestru Allene napustila je majka, a tri godine kasnije isto je učinio i otac. O sestrama je brinula baka, nakon čije smrti odlaze kod majke u St. Louis. Tamo je Anna pohađala Sumner High School, a navečer sa sestrom često odlazila u noćne klubove.

U klubu Imperial je, kao 17-godišnjakinja, upoznala blues gitaristu Ikea Turnera, koji je nastupao s grupom Kings of Rhythm. Anna je jednako bila oduševljena Ikeom i njegovom muzikom, a kada je on čuo kako pjeva, pozvao ju je u grupu i ubrzo je postala stalni prateći vokal.

Imala je 18 godina kada je počela pjevati s Ikeom i bila poznata kao Little Ann, te zaboravila nekadašnju želju da postane medicinska sestra. Godine 1960. nije se pojavio pjevač koji je s Ikeom trebao snimiti pjesmu A Fool in Love i Anna je to učinila umjesto njega, mada Ike nije imao namjeru da je zadrži u grupi. Kada je čuo njenu besprijekornu interpretaciju, promijenio je mišljenje i planove. Pjesma je postala veliki hit i zauzela drugo mjesto na američkoj top-listi, Anna je promijenila ime u Tina i postala prepoznatljivi simbol Ikeovog benda. 

Uskoro su Ike i Tina punili male i velike noćne klubove, gdje publika nije toliko dolazila zbog pjesama koliko zbog nevjerovatno spektakularnih nastupa energične Tine. 

Svjetsku slavu stekla je izuzetno zapaženim nastupom na koncertu Rolling Stonesa 1969., gdje su Ike i Tina svirali kao predgrupa, a Mick Jagger, tvrde mnogi, od tada oponaša neke od Tininih pokreta na sceni. 

“Tina je jednostavno fantazija svakog muškarca, ona je božanstvena, luda, šik. S Tinom se čovjek osjeća kao da je u stanju savladati najsnažniju oluju”, izjavio je legendarni pjevač Rolling Stonesa. 




Ja, Tina
Ike Turner bio je izuzetan muzičar i mozak cijele ekipe, ali i ovisnik o alkoholu i drogama, posesivan i vrlo sklon nasilju. Često je tukao Tinu, tjerao je da nastupa bolesna, varao na svakom koraku, zbog čega je par nerijetko bio na meti medija. Konstantno maltretiranje, boravci u bolnici, operacija slomljenog nosa nakon pretrpljenih batina i pokušaj samoubistva konačno su natjerali Tinu da 1976. godine napusti Ikea. Nakon jedne svađe, pobjegla je puna modrica iz hotelske sobe. U džepu je imala samo 36 centi i karticu za gorivo te se sljedećih nekoliko mjeseci krila kod prijatelja. Razveli su se 1978., a Tina nije tražila ništa, ni novac ni nekretnine, željela je samo zadržati scensko ime koje joj je Ike dao, jer ga je činilo i njegovo prezime.

Bližila se četrdesetoj, iza sebe imala nesređen život pun teških i ponižavajućih trenutaka, ali je ništa nije moglo pokolebati da počne ispočetka. U autobiografiji Ja, Tina je izravno optužila Ikea za neprestano zlostavljanje, bolesnu posesivnost i uzimanje droge. Prema toj biografiji snimljen je film What’s Love Got to Do with It?“Kada sam ga pogledala bila sam zaista ljuta jer je mnogo toga pogrešno prikazano. Ali, onda su počele da mi prilaze žene koje su gledale film i da mi govore kako su poslije njega smogle hrabrosti da prekinu svoje nasilne brakove ili da im je film pomogao da se bolje osjećaju. Time se vrlo ponosim.”



Prekretnica
Godine 1978. Tina Turner izdala je samostalni album Rough, koji nije postigao veći uspjeh, kao ni Love Explosion naredne godine. Razočarana, skoro se sasvim povukla s muzičke scene i uglavnom nastupala po noćnim klubovima. 

Mudar poslovni potez bilo je pojavljivanje u emisiji Hollywood Nights kod Olivije Newton-John: uz pomoć australijskog menadžera Rogera Daviesa, Tinin nastupi su se znatno poboljšali, podsjećajući na tada sjajne nastupe Roda Stewarta.

Još jedna prekretnica u karijeri desila se 1983. godine, pojavom albuma Let’s Stay Together, koji je postigao veliki uspjeh u Europi i našao se na šestom mjestu britanske top-liste. Izdavačka kuća Capitol Records tražila je snimanje novog albuma, te je Private Dancer snimljen za rekordnih 14 dana. 

Poslije te, 1984. godine, Tinu Turner sve do danas ništa nije moglo zaustaviti, nizale su se nagrade, uspjesi, koncerti, suradnje s Davidom Bowiejem, Bryanom Adamsom, Mickom Jaggerom, Ericom Claptonom, Erosom Ramazzottijem, uloga u filmu Mad Max: Beyond The Thunder Dome… 



Napokon POTPUNA SREĆA
Tina je majka dva sina – Craiga (rođen 1958.), iz veze sa Raymondom Hillom, saksofonistom iz Ikeovog benda, i Ronalda (rođen 1964.), iz veze s Ikeom, a tu su i Ike Jr. i Michael, iz Ikeovog braka s Lorraine Taylor, koje je voljela jednako kao svoje biološke sinove i sama ih odgajala.

Prvi sin rođen je prije braka s Ikeom, s kojim se tajno vjenčala u Meksiku 1962. godine, mada ni taj jedini Tinin brak nije bio legalan, jer se Ike nikada nije zakonski rastao od prve supruge

Nakon traumatičnog bračnog iskustva nije imala ozbiljnih veza, sve dok 1985. na londonskom aerodromu Heathrow nije upoznala Erwina Bacha, najpoznatijeg njemačkog producenta i direktora muzičke kuće EMI. Od 1986. žive zajedno, prvo u Kölnu, a zatim 1994. sele u Švicarsku, na obalu Ciriškog jezera. Par živi povučenim životom, daleko od medija, uglavnom na relaciji Švicarska – Francuska (u vili nadomak Nice) – Engleska.

Turneja nadomak sedamdesete
Godine 2000. krenula je na turneju pod nazivom Twenty Four Seven Tour, nazivajući je oproštajnom, zaključivši da je poslije četiri decenije došlo vrijeme za povlačenje sa scene: “U životu dođe trenutak kada više nije dostojanstveno biti rock’n‘roll zvijezda. Želim da ova turneja bude najveća i najbolja jer želim otići u velikom stilu. Ne želim se vući po sceni iz godine u godinu, čekajući da mi neko drugi kaže kako je vrijeme da odem. Rođendani s nulom na kraju vas jednostavno tjeraju na razmišljanje, služe da svedete neke životne račune.” Osam godina kasnije,  opet je krenula na veliku, povratničku turneju Tina! 50th Anniversary Tour. Nadomak 70. rođendana Tina Turner organizirala je turneju na kojoj je tokom šest mjeseci obišla deset zemalja na dva kontinenta!

2005. Tina Turner je primljena u Kennedy Center Of Honours. Tako se pridružila eliti u kojoj su i Aretha Franklin, Ray Charles, Little Richard i Chuck Berry.

A Ike?
12. prosinca 2007. Ike Turner je pronađen mrtav u svom domu u San Marcosu, Kaliforniji. Bilo mu je 76 godina. Predoziranja kokainom pogoršavala su hipertenziju i kardiovaskularne bolesti pa iako je bio čist za više od desetljeća, 2004. se vratio staroj "ljubavi" -kokainu.

Nakon vijesti o smrti bivšeg muža, Tina Turner je preko glasnogovornice objavila da nema komentara. Par nije razgovarao više od 30 godina. Od njenog dramatičnog bijega. 

U veljači 2008, malo više od mjesec dana nakon što je pokopan Ike, Tina se vraća na pozornicu na dodjeli nagrade Grammy nastupa s Beyoncé.  

U listopadu 2007, samo dva mjeseca prije smrti Ike je izdao tri diska kompilacija, Ike & Tina Turner Story: 1960-1975, objavljen je od strane Time-Life glazbe.


Albumi :
The Country Of Tina Turner ( Connoisseuer )

Acid Queen ( United Artists 1975 )

Rough ( United Artists 1978 )

Love Explosion ( United Artists 1979 )

Private Dancer ( Capitol 1984 )

Break Every Rule ( Capitol 1986 )

Tina Live In Europe ( Capitol 1988 )

Foerign Affair ( Capitol 1989 )

What’s Love Got To Do With It ( film soundtrack ) (Virgin/Parlophone 1993 )

Wildest Dreams ( Virgin/Parlophone 1996 )

Twenty Four Seven ( Parlophone 1999 )


Filmovi :
Tommy ( 1975 )

Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band ( 1978 )

Mad Max Beyond Thunderdome ( 1985 )

What’s Love Got To Do With It ( 1993 )

Last Action Hero ( 1993 )

 

A.D.Brkić