Maja Čavlović rođena je 1980. godine u Karlovcu a kao odličan đak Prirodoslovno matematičke gimnazije prijavila se na natječaj Ministarstva obrane, za slanje hrvatskih kadeta na strane vojne škole u Njemačkoj, Italiji i SAD-u. Na Virginia Military Institute (VMI), studira međunarodne odnose, španjolski i opću povijest.

Na Sveučilištu u Havani, u okviru programa razmjene studenata je usavršila španjolski. Izvrsni rezultati svrstali su je među najbolje kadete, diplomirala je s odličnim uspjehom (summa cum laude) te primila i dekanovu nagradu .

Pohađala je Temeljnu časničku školu na HVU „Petar Zrinski“, dodijeljen joj je čin poručnice, te je upućena u misiju International Security Assistance Force u Afganistan. Tijekom misije obnašala je dvostruku dužnost zapovjednika nacionalnog voda Vojne policije i operativnog časnika unutar Međunarodne stanice Vojne policije u kampu „Warehouse“ u Kabulu. Radi odličnog uspjeha obnašajući obje dužnosti, odlikovana je Redom hrvatskog pletera.

Po povratku iz misije u Afganistanu, diplomirala je na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, „European Common Defense System: Process in the Making“ (Europski zajednički sustav obrane: proces u stvaranju).

Nakon toga je obnašala više zapovjednih dužnosti u Afganistanu i stekla dragocjeno iskustvo i uvid u unutarnje mehanizme NATO-a, te inicirala i razvila operativnu i taktičku suradnju između postrojbi NATO Vojne policije s Afganistanskom nacionalnom policijom i Afganistanskom graničnom policijom. Tijekom misije sam također radila s predstavnicima Agencije Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj na implementiranju projekata za ekonomski razvoj u području Mazar-e-Sharif-a.

Po povratku u Hrvatsku, 2012. godine, promaknuta sam u čin satnice, te radi na razvijanju i provođenju programa obuke Vojne policije s Ministarstvom unutarnjih poslova, Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom i Hrvatskom ratnom mornaricom. Također sudjeluje u procesu prihvaćanja i implementiranja NATO Standardiziranih normi za postrojbe Vojne policije.

Motivirana željom za stalnim razvojem i nadogradnjom znanja, u želji da spojim svoje dosadašnje vojno iskustvo s poznavanjem NATO-a i sigurnosnih prilika u svijetu, upisuje Elliott School of International Affairs na Sveučilištu George Washington, gdje studira Sigurnosne politike. Magistrirala sam s odličnim uspjehom i obranila tezu koja se bavi analizom dosadašnjih strateških ciljeva i taktičkih operacija skupine Boko Haram, te projekcijom budućih djelovanja te skupine i njezinog utjecaja u Zapadnoj Africi. Radi za Hudson Institut, posvećen inovacijama i analizama koje promiču svjetsku sigurnost, napredak i slobodu.

Tijekom svoje karijere i profesionalnog razvoja završila je i:

Časnički tečaj za operacije potpore miru u Austriji,
NATO orijentacijski tečaj u Njemačkoj vojnopolicijskoj školi,
Međunarodni tečaj Vojne policije, Škola UN-a u Irskoj,
Tečaj za niže časnike u Rakitju,
Obučni centar za zbrinjavanje eksplozivnih naprava u Austriji,
Tečaj razvoja sposobnosti poziva neizravne vatrene potpore, Zapovjedništvo za obuku i doktrinu Hrvatske kopnene vojske „Fran Krsto Frankopan“
Protupobunjenički tečaj za vođe u Kabulu,
Građanski otpor i dinamika nenasilnih pokreta, Institut Sjedinjenih američkih država za mir, u Washingtonu

Odlikovanja:

NATO medalja za sudjelovanje u misiji ISAF, veljača 2008. godine
Red hrvatskog pletera, 25. svibanj 2009. godine, prenosi Večernji list.