Condoleezza Rice, američka političarka, 66. državna tajnica Sjedinjenih Američkih Država. Članica je Republikanske stranke, Židovka etiopskog porijekla pravog imena "Reiss", zamijenila 2005. Colina Powella. Za prvog Busheva mandata (2001. - 2005.) bila je savjetnica za nacionalnu sigurnost.

Profesorica je političkih znanosti i prava, pijanistica, neudata i nema djece.
Od 1991, bila je jedan od direktora naftne tvrtke "Chevron". U floti iste je do 2001 godine operirao tanker tonaže 126,000 t sa imenom - Condoleeza Rice. Ime je dobila po glazbenom stilu (sviranja klavira) "Con dolcezza" (sa slatkoćom) koji je voljela izvoditi njezina majka, a koje je, anglizirano u Condoleezza.

U politiku je ušla po direkciji oca bivše tajnice SAD-a Madeleine Albright, Josefa Korbela, koji je kao bivši češki diplomat u Beogradu, kasnije izbjeglica, u doba njenog studija na Sveučilištu Denver, u državi Colorado, predavao međunarodnu politiku.

"Mislim da je mislio sam mogla biti predsjednik Sjedinjenih Država, no bio bi zadovoljan i mojom karijerom državnog tajnika. Ja sam osoba za vanjsku politiku a imati priliku služiti svojoj zemlji kao glavni diplomat u vrijeme opasnosti i velikih promjena u svijetu; to je dovoljno. ", rekla je Condoleezza Rice

Žena koja je ojačala Ameriku stvaranjem zajedničkog neprijatelja

 

Rođena je 14. studenog 1954. godine u Birminghamu, Alabama kao jedino dijete prezbiterijanskog svećenika i učitelja ministra, odrasla je okružena rasizmom američkog juga, ali unatoč tome postala je  prva crnkinja rektor Sveučilišta Stanford, nakon toga prva crnkinja savjetnik za nacionalnu sigurnost , a potom prva crnkinja državna tajnica.

Sredinom 1980-ih, Condoleezza provodi razdoblje u Washingtonu, kao stručnjak za međunarodne poslove u Pentagonu. Godine 1989., postala je direktor za sovjetske i istočnoeuropske poslove u Vijeću za nacionalnu sigurnost i posebni pomoćnik predsjednika Busha tijekom raspada Sovjetskog Saveza i ujedinjenja Njemačke. 1997. završila je obuku za specijalca američke vojske.

Nekoliko godina kasnije, je imenovana savjetnikom za nacionalnu sigurnost predsjednika Georgea W. Busha, postavši prva crnkinja (i druga žena) na tom mjestu. Nakon toga postaje i prva crnkinja na položaju američke državne tajnice, nakon što je Colin Powell dao ostavku. Na tom je položaju ostala od siječnja 2005. godine do 2009. godine.

Rice je pomogla ispregovarati kraj izraelske okupacije Pojasa Gaze. Također je uvjerila Sjevernu Koreju da se vrati pregovorima usmjerenim na demontažu nuklearnog programa te zemlje. Condoleeza Rice je vodila intenzivan napor za promicanje demokracije američkih saveznika na Bliskom istoku.

Nakon borbi u srpnju 2006. između Izraela i Hezbollahovih snaga, branila je odluku SAD ne traže hitan prekid vatre, ali sljedeći mjesec je pozvala Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda da usvoji takvu rezoluciju. Uspješno je lobirala za sankcije Iranu nakon što nisu zaustavili nuklearni program ni dopustili inspekcije svojih nuklearnih postrojenja. Kao državni tajnik, Rice je utemeljila odjel za "Transformacijske diplomacije", s misijom izgradnje i održavanja demokratskih odnosa diljem svijeta posebno na Bliskom istoku. Posebne profesionalne kvalifikacije zahtijevala je od diplomata u Iraku, Afganistanu i Angoli, od kojih je zahtijevala da nauče jezik zemlje u kojoj su stacionirani i tečno govore dva strana jezika.

U vrijeme njenog mandata događale jezive torture zarobljenika u Guantanamo Bayu na Kubi, u Afghanistanu i Abu Ghraib zatvoru  u Iraku, koje je  Condoleezza Rice odobrila i u njima nije vidjela ništa sporno.
Rekla je: Does anybody think these people were just sitting around drinking tea?wink

Bivši američki predsjednik Barack Obama do danas nije zatvorio vojni zatvor Guantanamo na Kubi iako je  godinama obećavao da će to učiniti.

Nakon što je 2009. napustila ured u Državne tajnice, vratila se na Sveučilištu Stanford. Condoleezza je napisala nekoliko knjiga a najpoznatije su "Ujedinjena Njemačka" i "Preobrazba Europe"(1995) te "Gorbačovljevo doba" (1986.).

Condoleezza Rice postala je 2013. prva žena član National Golf Cluba, u Georgiji, koji je otvoren 1933. godine, neslavno je poznat po muškom članstvu i konstantnom odbijanju prijema žena u svoje članstvo.

A.D.Brkić