Harlean Carpenter, koja je kasnije postala Jean Harlow rodila se u Kansas Cityju, 3. ožujka 1911. Za života je nazivana vampom "platinstom plavušom" i "fatalnom ženom", a poslije smrti ostala je snažnim mitom i idolom publike. Nastupala je u tzv. salonskim filmovima i filmovima o životu podzemlja. Umrla je na vrhuncu karijere a u toku snimanja filma "Saratoga", koji je dovršila njezina dublerica. Američki filmski institut proglasio je Jean Harlow jednom od 25 najvećih ženskih filmskih zvijezda svih vremena.

O njoj su snimljena dva filma.

Godinama su kružile različite glasine o razlogu iznenadne smrti Jean Harlow. Imala je samo 26 godina, 7. lipnja 1937. Njezina smrt bila je tako iznenadna i neočekivana da se insinuiralo kako ju je uzrokovao neuspjeli abortuspremlaćivanje muža poligamista Paula Berna, dijetatrovanje krvi zbog prekomjernog korištenja “blajha” za kosu kako bi postigla platinastu boju –njen zaštitni znak. Raširena je bila i teorija da joj je njezina majka,  gorljiva kršćanka, uskraćivala lijekove i tretman koji bi je spasio.

Harlow-mania

Jean je bila na pravom mjestu u pravo vrijeme. Zvuk je upravo došao u kino, a njezin veliki proboj je došao kada je imala samo 18 godina. Zamijenila švedsku glumicu Gretu Garbo (tada s još uvijek jakim naglaskom) u filmu Anđeli pakla, u produkciji Howarda Hughesa. Jeanin seksipil je bio očaravajući, do te mjere da je Claru Bow momentalno “skinula s trona”.  

Bila je takva senzacija da su "Platinum Blonde" klubovi iznicali diljem zemlje a Howard Hughes ponudio 10.000 $, (značajan novac za vrijeme Velike depresije), bilo kojem frizeru koji ponovi nijansu "Jean Harlow Platinum” pri bojenju kose.

Louis B. Mayer, s istančanim osjećajem za priliku, otkupio je ugovor Jean Harlow s Howard Hughesom, 

unatoč činjenici da je on osobno mislio kako njezin pohotan izraz lica  nije u skladu s MGM-a misijom -zdrave obiteljske zabave. Jean je imala samo 21, a bio je u pitanju velik novac jer pojavila se “Harlow-manija”.

20. svibnja 1937., dok je snimala film Saratoga s Clark Gableom i Myrnom Loy, Jean Harlow se razbolila...

Simptomi (umor, mučnina, bol u trbuhu, i zadržavanje vode) nisu bili alarmantni  njezinom liječniku, koji ih pripisuje infekciji mjehura i gripi.

Myrna Loy je prva uočila da je Jean siva i da joj se lice počelo nadimati. Imala je i kontinuirane groznice. Dok je Jean snimala 29. svibnja, uz otežano disanje i obrva prekriven znojem, zatražila je Clarka Gablea da je odvede u svoju svlačionicu rekavši da se osjeća grozno. Umjesto da ide izravno u bolnicu, poslali su je kući, gdje je njezina majka, predana kršćanka, uz  ekipu medicinskih sestara brinula za nju. To je dalo povoda za teorijama da joj je majka uskračivala terapiju i samo uz nju molila Boga da ozdravi.

Umrla je ujutro 7. lipnja samo 8 dana nakon što je molila Gablea da je otprati u svoju svlačionicu. Uzrok smrti bio je moždani edem, koji je doveo do zatajenja bubrega. Sporog, bolog, procesa trovanja, koji je nemoguće “preokrenuti”.

Louis B. Mayer zatvorio je MGM Studio 9. lipnja u vrijeme Jeaninog sprovoda i napravio spektakl. Svaka zvijezda u Hollywoodu bila pozvana. Mayer se pobrinuo da film Saratoga bude završen pomoću dublerice Jean Harlow.

Jean Harlow je spomenuta u 2 megapopularne pjesme:
• Kim Carnes - "Bette Davis Eyes" (1981.) - stih: "Her hair is HARLOW gold...
• Madonna - "Vogue" (1990) - stih: HARLOW JEAN picture of the beauty queen

Važniji Filmovi:
• "Platinasta plavuša"
• "Pakleni anđeli"
• "Večera u osam"
• "Seks-bomba"
• "Supruga protiv sekretarice"
• "Crvena prašina"
• "Državni neprijatelj"
• "Saratoga"

Zanimljivost je da je njezin zadnji film "Saratoga" bio financijski najuspješniji (vjerojatno iz razloga što, kad je film krenuo u kina, ona više nije bila među živima) te je njoj (kao i Marylin Monroe kasnije) bio posljednji partner na filmu Clark Gable.

Muškarci me vole zato što ne nosim grudnjak. Žene me vole zato što ne izgledam kao djevojka koja bi im ukrala muža. Barem ne dulji period vremena - izjavila je Jean Harlow. yes

I.Horvath