Elizabeta Hesselblad rođena je u  Fåglaviku, 4. lipnja 1870.  Bila je peto od trinaestero djece rođene u luteranskoj obitelji iz Fåglavika u Švedskoj. Još kao dijete je bila podložna mnogim zarazama i krhkog zdravlja.

Kao medicinska sestra tražila je posao u Švedskoj, ali ga je našla u Sjedinjenim Američkim Državama. U SAD-u se počela zanimati za katoličanstvo, a 1902. je i službeno prešla na katoličku vjeru. Nakon hodočašća u Rim prima sakrament potvrde te se počinje baviti oživljavanjem redovničke zajednice brigitinki. Nastojala je povećati zanimanje za ovaj red te za utemeljiteljicu reda sv. Brigitu. Godine 1906. papa Pio X. je odobrio življenje prema pravilima Reda Presvetog Otkupitelja svete Brigite Švedske. U njezinim nastojanjima pridružile su joj se još tri Engleskinje što je bilo početak oživljavanja Reda. Zbog svoga djelovanja postala je poznat kao druga Brigita.

S odmicanjem godina, majka Hesselblad je naučila da za je postizanje jedinstva, osim molitve, potrebna žrtva. Stoga je prihvatila križ napuštenosti, nerazumijevanja, duševne patnje, velikih teškoća u ostvarivanju svojega djela, Otkupiteljeva reda svete Brigite – ustvrdio je Papin državni tajnik.

Veliki stup na koje je svetica gradila uskrsli Otkupiteljev red svete Brigite i čitavo svoje ekumensko zauzimanje bila je djelotvorna ljubav. Kardinal je istaknuo kako je majka Hesselblad smatrala čistom utopijom puno jedinstvo kršćana bez ljubavi: ako kršćani u svojim zajednicama, u svojim međusobnim odnosima, ponovo ne ostvare ozračje prve Crkve, gdje su svi bili samo jedno srce i samo jedna duša, ekumenizam će ostati samo želja. Ona je tijekom Drugog svjetskoga rata osobno svjedočila djelotvornu ljubav skrivajući u rimskoj kući židovske izbjeglice, piše L'Osservatore Romano.

Umrla je u Rimu 24. travnja 1957. godine.Godine 2004., Yad Vashem priznao ju je, kao jednu od Pravednika među narodima za njen rad u spašavanju Židova tijekom Drugog svjetskog rata. Papa Franjo ju je proglasio svetom 5. lipnja 2016. godine. Time je Švedska nakon 600 godina ponovo dala svetu osobu.