Sofija je rođena 14. svibnja 1971. u New Yorku, tijekom produkcije kultnog filma i po mnogima najboljeg ikada -The Godfather. Bila je najmlađe dijete, i jedina kći redatelja, producenta, scenografa Francisa Ford Coppole i Eleanora Coppole, dizajera, umjetnika i dokumentarnog filmaša. Sofija i njezina starija braća, Roman i Giancarlo, odrasli su na setovima očevih filmova, s majkom pri ruci, često dokumentirajući proces stvaranja filmova.

Život u obitelji sineasta

Najmlađa Coppola voljela je putovati na egzotične filmske lokacije poput Filipina gdje se odvijalo snimanje Apocalypse Now (1979), moćan pogled na Vijetnamski rat Francis Ford Coppole. Sedamogodišnja Sofija provodila je sate crtajući palme i helikoptere i oblikujući svoju priču.

Obitelj Coppola se smjestila u malom gradu u dolini Napa, u Kaliforniji, daleko od Hollywooda. Čak i kod kuće, obiteljski život bio je daleko od običnih. Coppole su imali ljetne kampove za kreativnost, gdje su djecu poticali pisati priče, smišljati igre, i eksperimentirati. Roditelji su Sofiju inspirirali ali Eleanor Coppola kaže da je njezina kćer vrlo maštovito dijete od početka. Prema sada poznatoj priči, Francis Ford Coppola tvrdi da je znao da mu je kći biti redateljica kad je bila oko tri godine. Kako je rekao, on i supruga su vozili u svom automobilu, svađajući se i ne obraćajući pažnju na Sofiju, koja je sjedila na stražnjem sjedalu. Umorna od svojih roditelja koji se svađaju, Sofija je uzviknula: "Izreži!" yes

Coppola nije samo gledala filmove svog tate, već je imala i male uloge u svojim filmovima, uključujući Rumblefish i The Outsiders, oba objavljeni 1983. godine, a temeljili su se na popularnim romanima autora SE Hintona (1948.) koji je napisao knjige za djecu i mlade odrasli. Coppola se također pojavila u Cotton Clubu (1984) i Peggy Sue Got Married (1986). Njezina najveća uloga, međutim, došla je 1990. godine kada ju je otac gurnuo da glumi Mary Corleone u The Godfather, III.

U takvim okolnostima ne iznenađuje da je Sofija Coppola otišla u "obiteljski posao"; njezino obiteljsko stablo je bogato umjetnicima koji su na različite načine participirali produkciju hollywoodskih filmiski ostvarenja. Djed Carmine Coppola (1910-1991) bio je flautist, dirigent i skladatelj koji je radio s nizom simfonija diljem Sjedinjenih Država. U svojim kasnijim godinama se preselio u Hollywood i pisao glazbu za filmove, osobito one koje je režirao ili producirao njegov sin Francis Ford Coppola. Godine 1974. osvojio je Oscara za muziku u The Godfather II.

Sofijina teta je glumica Talia Shire (1946.), sestra Francisa Coppole. Shire je najpoznatija po svojoj ulozi Adrian u Rockyju (1976.), za koju je dobila nominaciju za najbolju glumicu. Talijin sin je glumac Jason Schwartzman (1980.) koji je glumio u Rushmoreu (1998). No najpoznatiji  Sofijin rođak je glumac Nicolas Cage (1964.), sin Augusta, brata Francisa Coppole. Nicolas Cage je osvojio Oscara za najboljeg glumca za ulogu u Leaving Las Vegas (1995).

Sofijin brat, Roman Coppola (1965.), također je bio angažiran u The Virgin Suicides i Lost in Translation. Radio je kao pomoćnik redatelja -svoje sestre na oba filma.

Sofia Coppola se čak i udala za redatelja Spike Jonza (1969.), kojeg je upoznala dok je studirala na Kalifornijskom institutu za umjetnost (CalArts). Neki su tvrdili da je lik blistavog fotografa u Lost in translations, temeljen na Jonzeu i da je Coppola napisao priču jer je imala poteškoća u braku. Coppola je porekla glasine, iako priznaje da većina onoga što piše proizlazi iz njezinih osobnih iskustava. Godine 2003. Coppola i Jonze su se odvojili nakon četiri godine braka. Navodno radi Quentina Tarantina.

Bolest "Sve odjednom"

Još u srednjoj školi, Sofija je bila u modi i dizajnu. Radila je za američkog dizajnera Marca Jacobsa (1964.) a kasnije i za Chanel. Kao pripravnik, uglavnom je odgovarala na telefone, donosila kave, fotokopirala itd. ali iskustvo, kaže Sofija, bilo je izvanredno.

Nakon što je završila srednju školu St. Helena iz Napa Valley, Coppola je kratko pohađao koledž u Oaklandu u Kaliforniji. Potom je upisala na kalifornijskom Institutu za umjetnost (CalArts) u Valenciji u Kaliforniji gdje je nekoliko godina studirala slikarstvo prije nego što je napustila studij. Do sada je bila u ranim dvadesetim godinama. Igrala se s idejom o odlasku u filmsku školu u New Yorku, ali to nije izgledalo kao mjesto za nju. Umjesto toga, dugo je radila kao fotograf, snimala fotografije za modne časopise kao što su Vogue i Allure.

Konačno se Sofija okrenula modnom dizajnu kada je ona i dugogodišnji prijatelj osnovali malu modnu kuću Milk Fed. Coppola se usredotočila na dizajn, a njezin je prijatelj preuzeo odgovornost za proizvodnju. Tijekom godina njihov pothvat je rastao i na kraju postao vrlo uspješan. Sadašnja linija sastoji se uglavnom od logotipnih majica i odjeće inspirirane modom 80-ih. Coppola je također pokrenula vlastiti butik, Heaven-27, kako bi prodao liniju "Milk Fed". Trgovine sa sjedištem u Los Angelesu i Japanu, gdje se Heaven-27 smatra jednim od najcool trgovina u zemlji.

Sofija se zabrinula da ide u previše smjerova i da bi možda trebala usmjeriti energiju pa je otišla ocu, pitati ga za savjet što specijalizirati. Tata joj je rekao "da treba slijediti sve i sve što ju je zainteresiralo, da bi se s vremenom shvatila za što se rodila".

Coppola se iskušala u slikarstvu, fotografiji, modnom dizajnu, glumi. U jednoj fazi je radila i na televiziji pa su 1995. ona i Zoe Cassavetes (kći redatelja Johna Cassavetesa), vodile emisiju za tinejdžere i usmjerenu na filmove, modu i slavne osobe.

Godine 1998., međutim, sve se mijenja. To je bila godina u kojoj je 27-godišnja Sofija Coppola napisala, režirala i producirala svoj prvi film, kratku komediju pod nazivom Lick the Star. Nije to bio prvi put da je pokušala raditi iza kamere. Godine 1989. pomagala je svom ocu napisati skript za kratki film pod nazivom Život bez Zoe, koji je bio dio antologijskog filma iz New York Stories. Također je dizajnirala kostime za film. Lick the Star, međutim, bio je Sofijin prvi pokušaj da preuzme kreativnu kontrolu nad filmskim projektom, a nakon što je napravila film, rekla je da je shvatila što želi raditi.

Nakon te spoznaje, Sofija nije gubila vrijeme, pa je samo godinu dana kasnije, objavila je svoj prvi dugometražni film The Virgin Suicides, za koji je napisala scenarij, koji je adaptiran iz knjige iameričkog autora Jeffreya Eugenida (1960.). Film je producirao Zoetrope, filmska tvrtka njezina oca. Ovaj put, iako su se neki kritičari usredotočili na činjenicu da je kć poznatog oca, većina nije bila tako oštra kao i 1990. kada se Sofija pojavila u The Godfather, III. Zapravo, većina recenzenata prihvatila je vrlo bizarnu priču o grupi tinejdžera u predgrađu Detroita, opsjednutom s pet sestara koje su do kraja filma ubijene.

Mnoge Sofijine vještine pomogle su joj da uspije Virgin Suicide, pogotovo njezino fotografsko oko i ljubav za dizajnom. Budući da se priča ispričala iz perspektive nekoliko različitih mladića, koristila je mnogo brzih snimaka kao da mladići snimaju snimke. A budući da je priča postavljena sedamdesetih godina, htjela je dobiti pravi osjećaj gledanja filma i odjeće koju su glumci nosili. Sofija postaje nova, mlada redateljica koja ima puno potencijala, a kritičari su priželjkivali sljedeći film.

Uspjeh Virgin Suicide vodio je Sofiju do eksperimentiranja u pisanju originalnog scenarija. Već nekoliko godina razmišljala je o priči, koja će se održati u Tokyu, gdje je mnogo vremena provodila snimajući za modne časopise. Ishod je bio Lost in Translations (2003), koji je Coppola ne samo napisala, nego i producirala i režirala.

Sofija je u Tokiju snimila film u samo dvadeset sedam dana, sa samo 4 milijuna dolara, što je u filmu vrlo mali proračun. Ne postoji brza akcija, nema posebnih efekata, samo jednostavna priča o dvije osobe koje se povezuju. Kao što je učinila u Virgin Suicides, Sofija Coppola je privlačnom fotografijom stvorila svoj osobni stil snimanja filma. Njezin glumac i suradnici su "Sofija Coppola je topao, pažljiv promatrač, s intimnim stilom koji je totalna suprotnost stilu njezinog čuvenog oca, Francisa Forda".

Sofija Coppola kao dio filmske povijesti

Kritičari su dodatno pohvalili Lost in Translation, opisujući ga kao elegantnu i lirsku. Uz pohvale su došle nagrade. Film je dobio tri Zlatna globusa: najbolja slika i najbolji redatelj i najbolji glumac (Murray). Zlatni globusi dodjeljuju se svake godine članovima Hollywood Foreign Press Association za izvanredne uspjehe u filmu i televiziji. Coppola je također primila vrhunske priznanja iz New York Film Critics Circlea i Independent Spirit Awardsa, koji vrednuju manje filmove koji nisu napravljeni od strane velikih holivudskih studija.

Međutim, 2004. godine, 32-godišnja redateljica stvara povijest -kao prva američka žena koja je nominirana za najboljeg redatelja Akademije likovnih umjetnosti i znanosti. Svake godine akademija, sastavljena od članova filmske zajednice, dodjeljuje nagrade Oscar, pojedincima koji se ističu na područjima kao što su scenaristi, glumci, uređivači i redatelji. Prije Sofije Coppole to je uspjelo samo dvijema ženama: talijanskoj redateljici Lini Wertmuller (1928.) i novozelandskoj Jane Campion (1954.) nominiranoj 1993. za The Piano.

Sofija Coppola je osvojila Oscara za najbolju originalni scenarij u 2004., a nagradu za najboljeg redatelja osvojio je Peter Jackson (1961), redatelj Gospodara prstenova: Povratak kralja. Njezino mjesto u povijesti, međutim, i njezin ugled kao redateljice potvren je. Sve su se godine truda i traženja, promatranja i eksperimentiranja napokon isplatile.

2010. je Sofija osvojila Zlatnog lava na Filmskom festivalu u Veneciji za svoj četvrti film film "Somewhere" a s njezinim filmom "The Bling Ring" otvoren je 2013. Festival u Cannesu. Na U svibnju 2016. The New York Times izvijestio je da će Sofija Coppola debitirati kao operni redatelj i to La Traviata za Teatro Nazionale u Rimu. Na Festivalu u Cannesu 2017. godine Coppola je postala prva Amerikanka upovijesti festivala osvojila nagradu za najboljeg redatelja, za dramski film The Beguiled.


Odabrana filmografija:

Kao glumica
CQ (CQ, 2001) 
Ratovi zvijezda: Epizoda 1 – Fantomska prijetnja (Star Wars: Episode I - The Phantom Menace, 1999)  
Inside Monkey Zetterland (1992) 
Kum III (The Godfather: Part III, 1990) 
Anna (1987) 
Pegi Su se udala (Peggy Sue Got Married, 1986)
Frankenweenie (1984) 
The Outsiders (1983) 
Kum II (The Godfather: Part II, 1974)  
Kum I (The Godfather, 1972)  

Kao rediteljica
Marie Antoinette (2006) 
Izgubljeni u prijevodu (Lost in Translation, 2003)  
Fine mrtve djevojke (The Virgin Suicides, 1999)  
Poliži zvijezdu (Lick the Star, 1998) 
Krevet, kupaona i dalje (Bed, Bath and Beyond, 1996)  

Kao scenaristica
Marie Antoinette (2006) 
Izgubljeni u prijevodu (Lost in Translation, 2003)  
Fine mrtve djevojke (The Virgin Suicides, 1999)  
Poliži zvijezdu (Lick the Star, 1998) 
Njujorške priče (New York Stories, 1989) 

Kao producentica
Marija Antoaneta (Marie Antoinette, 2006)  
Izgubljeni u prijevodu (Lost in Translation, 2003)  
Poliži zvijezdu (Lick the Star, 1998) 
Doviđenja L. A. (Ciao L.A, 1994)

Pet karakterističnosti Sofije Coppole koje navodi časopis Vogue

1. Piše sve svoje scenarije. "Za mene, to je dio stvaranja filma", rekla je u Timeu 2013. "To je polazna točka za mene. Nikad nisam radila iz tuđeg scenarija. Prava za roman "The Virgin Suicides" Jeffreyja Eugenida prodana su nekome tko je planirao napraviti nasilniji, seksualniji film i sve to, potaknuo me da se osjećam dužnom zaštiti knjigu i pomislim: "Ne, to ne bi smjelo biti tako; to bi trebalo biti ovako ", rekla je za magazin Intervju. To je bio prekretnica za nju, jer je ušla u redateljske cipele i preuzela kreativnu kontrolu priče. "Svidjela mi se da je činjenica da je priča uhvatila ono što je karakteristično za tu dob, i činilo mi se stvarno autentično."

2. Zvala se Domino. cheeky U intervjuu iz 2003. godine Sofija je podsjetila da je, u dobi od 10 godina, još uvijek nastupala u tatinim pod imenom Domino Coppola. Prva (i naizgled zadnja) uloga pod vlastitim imenom bila kao Mary Corleone. Prijem ove uloge u konačnici dovodi do Coppole da se odmori od industrije prije nego što se vratio za ulogu iza kamere nekoliko godina kasnije.

3. Bliska je s Quentinom Tarantinom dugi niz godina. Nakon raspada braka s Spike Jonzeom 2003., Coppola je bila u strastvenoj vezi dvije godine Quentinom. Iako nisu ostali zajedno (u braku s predstojnikom Phoenixa Thomasom Marsom), ostaju prijatelji i nastavljaju se međusobno voljeti i poštivati. Dok je radio kao predsjednik žirija Venecijanskog festivala u 2010., Tarantinu su zasuzile oči, dok je Sofiju objavio kao dobitnicu nagrade Zlatni lav.

4. Njezina veza s Kirsten Dunst jednako je intenzivna. Kristen se pojavila u Sofijinom filmu "Marija Antoaneta" i opisuje ju kao "stariju sestru". U nedavnoj priči o magazinu Variety, Kristen se prisjetila da ju je Sofija smirila od prvog susreta. "Imala je dobar utjecaj na mene", rekao je a kao redateljca mi je davala "samopouzdanje sa sitnicama kojih se samo ona mogla sjetiti." Ona mi je rekla:" Volim tvoje zube; nikada ih neispravljaj. Sjećam se da sam kasnije radila film Spider Man, a jedan od producenata me tjerao ortodontu ali sam to odbila s obrazloženjem da mi Sofija Coppola najljepša, najcjenjenija djevojka filma kaže da su mi zubi sjajni. "

5. Sofija i njezin otac imaju potpuno različite stilove rada. Dok su kritičari oduvijek željeli reći da je Sofija provela cijeli život pokušavajući izaći iz njezine očeve sjene, redateljica je rekla za The New York Timesu da joj to nikad nije bio cilj. "Nikada nisam pokušala promijeniti svoju osobnost i biti više poput mog oca", rekla je. "Pristupamo stvarima različito. Došao je na set Virgin Suicides i rekao mi: "Treba akciju glasnije, više od vaše dijafragme." Mislio sam, dobro, dodbo a sad idi", prisjetila se. "Moji filmovi su vrlo blizu onome što sam krenuo učiniti. I ja sam super zainteresirana za ono što radim i ne volim da mi se tata mješa. Mogu to reći i drugačije, ali još uvijek dobivam ono što želim."

A.D.Brkić