Anni-Frid Lyngstad rođena je 15. studenog 1945. u Bjørkåsenu, malom selu u sjevernoj Norveškoj. Njen otac Alfred Haase bio je narednik Wehrmachta, a nedugo nakon kraja Drugog svjetskog rata njegova jedinica je razmještena natrag u Njemačku. Anni-Frid je s mamom i bakom napustila rodno mjesto, bojeći se odmazde i naselila se u Švedsku. Uskoro njena 21-godišnja majka Synni umire od zatajenja bubrega... Anni-Frid podiže baka uzdržavajući je radeći kao krojačica.

Kasnije Anni-Frida saznaje da je njen otac Alfred Haase, poginuo na povratku u Njemačku, jer je njegov brod potonuo.

Anni-Frid karijeru počinje interpretirajući jazz na natjecanju za talente New Faces, 1967. godine, Sjajan nastup i pokazan glazbeni talent dovode je do televizijskog nastupa i potpisivanja ugovora za EMI koji su objavili njen prvi album "Frida" koji je u Švedskoj požnjeo umjeren uspjeh. Anni-Fridina međunarodna slava počinje njenim pridruživanjem bandu ABBA, koji je prodao preko 380 milijuna albuma i singlova diljem svijeta, što ga čini jednim od najprodavanijih bendova u povijesti. Nakon raspada sastava ABBA nastavila je međunarodnu solo pjevačku karijeru, objavivši albume Something's Going On (1982) i Shine (1984); a 1996. snima posljednji album na švedskom, Djupa andetag (Deep Breaths), izdan od Anderson Records, prije odlaska iz glazbe.

Kao 19-godišnjakinja Anni-Frid se udala za Ragnara Fredrikssona s kojom je dobila dvoje djece; a razvela se 1970. godine. Bila je zaručena s švedskim pijanistom Bennyjem Anderssonom, također članom sastava ABBA, sljedeće godine, za kojeg se i udala 1978. godine. Par je u braku proveo 4 godine a 1992. Anni-Frid se preudaje za arhitekta Heinricha Ruzzooa, princa Reuss Von Plauen, i od tada nosi  titulu princeze. Nakon što joj je suprug umro preselila je u švicarski Zermatt gdje živi s britanskim plemićem Henrvjem Smithom, Viscountom od Hambledena.

U nekoliko intervjua Anni-Frida je ispričala da joj je baka često pjevala pjesme (naročito stare norveške pjesme), što je rezultiralo njezinom ljubavlju za glazbu. Uskoro je pokazala glazbeni talent i to prvih godina u školi pa je ubrzo postala poznata u školi i susjedstvu po lijepom glasu. Iako ju je baka poticala da pjeva, Anni-Frida nikad nije pohađala nijednu glazbenu školu.

Baka je nažalost umrla prije nego što se oformio sastav ABBA i stoga nije svjedočila planetarnom glazbenom uspjehu unuke.