Vlasta Knezović. Rođena je 28.02.1948. u Varaždinu. Poslije raspada SFRJ nastavlja da glumiti u Hrvatskoj. Umjetnosti je naginjala od malih nogu. Htjela je biti slikarica, no otac joj je rekao da je teško uspjeti kao umjetnik pa je upisala studij psihologije. A krišom je upisala i Akademiju dramskih umjetnosti. Apsolvirala je psihologiju i diplomirala glumu uz velike zdravstvene probleme. Nježna i khrka poput srne, ni zbog bolesti nije zabušavala.

Članica ansambla Gradskog dramskog kazališta "Gavella", u kojem je obilježila 35. godišnjicu glumačkog rada. Na pozornici matičnog teatra prvi je put nastupila 1971. godine, igrajući Anicu u "Klupku" Pere Budaka, čiju je režiju potpisao Dino Radojević. Od tada je glumila u mnogim predstavama kazališta "Gavella", iz uloge u ulogu rastući pred gledateljima i dokazujući se kao umjetnik velike energije i talenta. Od von Horváthovih "Priča iz bečke šume" ili pak Čehovljevih "Ujaka Vanje" i "Ivanova", preko O'Caseya, Gorkog, Brešana, Shakespearea, Brechta, Kosora ili Kaštelanove, do Goldonija, Kljakovića ili Krleže, Vlasta Knezović je svojim glumačkim kreacijama obilježila predstave u kojima je igrala.

Osim u kazalištu "Gavella" nastupala je i u mnogim drugim teatrima, kao i na Dubrovačkim ljetnim igrama, a za svoj je rad i nerijetko nagrađivana, od debitantske nagrade na "Sterijinom pozorju", preko nagrada na "Gavellinim večerima", do proglašenja za najbolju glumicu na festivalu u Vinkovcima ili pak onog za " Najhistrionku", a svakako treba spomenuti i Nagradu udruženja hrvatskih dramskih umjetnika.

Osim u kazalištu, Vlasta je Knezović značajne uloge ostvarila na filmu i televiziji, u dramama i serijama, odakle je ponajprije pamtimo kao Vrtirepku iz " Prosjaka i sinova", Doricu iz "U registraturi" ili Marijetu iz "Velog mista". Do 1984. bila je udata za zagrebačkog glumca Predraga Petrovića i više se nije udavala. Iz tog braka ima kćerku Bojanu koja je također glumica.

Na Akademiji sam doista bila srna, a u zmaja sam se pretvorila postupno, kroz bolest, jer sam to morala. Rekli su mi: “Kad naučiš pljunuti na pod, opsovati, izvikati se, počet ćeš ozdravljati. Ako kupiš u sebi, ako si nježna i patiš iznutra stalno ćeš se razbolijevati”. I to je istina. Kad sam očvrsnula, prestala sam ići po bolnicama. Imala sam i rak štitnjače, svakakve boleštine, no život, gluma i razni udarci su me očvrsnuli, napravili od mene zmaja. Sve je to iz mene izvuklo drugi dio moje prirode, iz mene je izašla Vrtirepka. I to je sreća, inače me danas više ne bi bilo. Previše sam bila po bolnicama, izgubila puno poslova, samo zbog svoje osjetljivosti. Opstala sam zahvaljujući nečijim mudrim riječima: “Rasporedite snagu i zdravlje tako da trajete”. To je nešto najdivnije što sam čula. I najistinitije jer lako je bljesnuti, treba izdržati, trajati, a u glumi je to jako teško – rekla je u razgovoru za Večernji list naša proslavljena glumica.

I.Horvath

Izvori:
Večernji list
www.gavella.hr